powered by

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός ΟΚΥπΥ-Επικρίσεις για στρεβλώσεις και ανάγκη αναβάθμισης δημόσιων νοσηλευτηρίων

Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε τον προϋπολογισμό του ΟΚΥπΥ, που είναι ελλειμματικός και προβλέπει συνολικές δαπάνες ύψους €818.586.686 και έσοδα ύψους €702.891.095. Υπέρ ψήφισαν 27 βουλευτές και εναντίον ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας. Εγκρίθηκε επίσης σειρά τροπολογιών που κατέθεσαν τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ.

Η Μαρίνα Νικολάου, Βουλευτής του ΑΚΕΛ μίλησε για κατάθεση του προϋπολογισμού του ΟΚΥπΥ «εκβιαστικά με στόχο την ψήφισή του» και αναφέρθηκε σε «αδράνεια και ανεπάρκεια κάποιων, που οδηγούν τα δημόσια νοσηλευτήρια σε μαρασμό».

Κατήγγειλε επίσης τον Υπουργό Υγείας και την Κυβέρνηση για «εκκωφαντική απουσία» στα τεκταινόμενα, και επέκρινε τον ίδιο τον ΠτΔ ότι αρνείται να συναντηθεί με το ΑΚΕΛ ή να απαντήσει στις επιστολές του για θέματα υγείας. Ανέφερε επίσης ότι η ψήφιση του προϋπολογισμού δεν σημαίνει και ανοχή.

Ο Ανδρέας Αποστόλου, βουλευτής της ΕΔΕΚ αναφέρθηκε στα προβλήματα των καρκινοπαθών στο ΓΝ Λάρνακας και απηύθυνε έκκληση στον ΟΚΥπΥ επιτέλους να το επιλύσει το 2ο εξάμηνο του 2025 όπως είναι τα χρονοδιαγράμματα.

Ο Παύλος Μυλωνάς, βουλευτής του ΔΗΚΟ αναφέρθηκε στα προβλήματα των καρκινοπαθών, λέγοντας ότι είναι ντροπή γιατί αποτύχαμε να ανεγείρουμε Τμήμα Πρώτων Βοηθειών για καρκινοπαθείς.

Κατήγγειλε επίσης ότι γονείς και συγγενείς καρκινοπαθών παιδιών στο Παιδογκολογικό του Μακάρειου ακόμη κοιμούνται στα αυτοκίνητά τους, αναμένοντας τα παιδιά τους να υποβληθούν σε θεραπείες.

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος, Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, είπε ότι όσοι επέκριναν το ΓεΣΥ και υπέβαλλαν προτάσεις για διόρθωση στρεβλώσεων ήταν υπό κρίση και κατηγορία ότι δεν θέλουν το σύστημα.

Ανέφερε ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια και ο δημόσιος τομέας είναι βασικός συντελεστής και θέλει αναβάθμιση για να προσφέρει σωστές υπηρεσίες.

Ο Χαράλαμπος Πάζαρος, βουλευτής του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι το ΓεΣΥ ήρθε για να μείνει και εκεί και όπου υπάρχουν στρεβλώσεις, εδώ είμαστε για να τις διορθώνουμε.

Αναφέρθηκε σε καταχρήσεις στον ΟΑΥ και για το γεγονός ότι δεν εφαρμόστηκε το σύστημα αποστολής ασθενών στο εξωτερικό. Ανέφερε εξάλλου ότι πρέπει να προβληματιστούμε για το θέμα του ανταγωνισμού των δημόσιων νοσηλευτηρίων έναντι του ιδιωτικού τομέα.

Ο Γιώργος Λουκαϊδης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι είτε έχουμε κοντή μνήμη, ή επιλεκτική μνήμη ή σκοπιμότητες. Ανέφερε ότι το ΓεΣΥ ήταν επιβεβλημένη αναγκαιότητα και η βελτίωση στη δημόσια υγεία είναι μεγάλη. Μίλησε για ένα μεγάλο έργο που τέθηκε σε λειτουργία με λογισμικό από την πρώτη μέρα και κάποιους τους ενοχλεί ότι αυτό στέφθηκε με επιτυχία.

Διερωτήθηκε προς τι η κινδυνολογία για τις δαπάνες και τι ακριβώς κάποιοι ζητούν όταν υποβαθμίζουν τους βασικότερους κινδύνους που είναι για παράδειγμα η συγκέντρωση ταμείων funds ή η μη υλοποίηση των δεσμεύσεων της Κυβέρνησης ή οι καταχρήσεις.

Ο Ευθύμιος Δίπλαρος, βουλευτής του ΔΗΣΥ, Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας ανέφερε ότι αποσύρονται τροπολογίες του κόμματός του γιατί λήφθηκε λεπτομερής ενημέρωση από τον ΟΚΥπΥ για κάποιες από τις δαπάνες του.

Δειτε Επισης

Μπήκε με νόμο το πλαίσιο λειτουργίας εταιρειών διοίκησης οργανισμών συλλογικών επενδύσεων
Με €700 εκατ. αποθεματικό, ο ΟΑΥ βάζει τελεία στα περί κατάρρευσης του ΓεΣΥ-«Οικονομικά βιώσιμο μέχρι το 2032»
Το Cyprus Job & Career Festival φέρνει δώρα, ευκαιρίες και ένα ταξίδι που δεν πρέπει να χάσεις
11ο International Compliance Forum: Αναδείχθηκαν και αναλύθηκαν οι εξελίξεις στον τομέα της συμμόρφωσης (vid)
Cyprus Autodesk Forum 2025: Μετασχηματίζοντας το μέλλον-Η ψηφιακή επανάσταση στην αρχιτεκτονική και τις υποδομές(vid)
Το τρόπαιο και η μασκότ του FIBA Eurobasket 2025… προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο Λάρνακας
Ο Επίκουρος Καθηγητής του ΤΕΠΑΚ Δρ. Ηλίας Χατζηηλίας νέος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας του SPGC
Cyprus Job & Career Festival 2025: Οι μεγαλύτεροι εργοδότες της Κύπρου στο κορυφαίο φεστιβάλ καριέρας
Ενισχύουν τη συνεργασία τους Αρχή Λιμένων Κύπρου και Ένωση Λιμένων Ελλάδος-Υπέγραψαν MoU
Foody και εργασία: Το μενού της επόμενης μέρας στο Cyprus Job & Career Festival