Ν. Ματθαίου: Η ανακαίνιση του New Helvetia και οι προκλήσεις της ξενοδοχειακής βιομηχανίας
Μάριος Αδάμου 08:25 - 13 Μαρτίου 2025

Για την πέμπτη και πιο μεγάλη ανακαίνιση που έγινε στο ξενοδοχείο New Helvetia στις Πλάτρες και στο στόχο της, μιλά σε συνέντευξή του στον «Ξενοδόχο» ο συνιδιοκτήτης του ξενοδοχείου, Νίκος Ματθαίου.
Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, βασικός στόχος της ανακαίνισης ήταν η αναβάθμιση της εμπειρίας που προσφέρει το ξενοδοχείο στους πελάτες του, σημειώνοντας πως «δόθηκε μεγάλη σημασία στην άνεση των πελατών στα δωμάτια -κρεβάτια, μπάνια, κλπ-, κάτι που θεωρείται πολύ σημαντικό για τον ταξιδιώτη σήμερα».
Την ίδια ώρα, ο κ. Ματθαίου κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις προκλήσεις της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, ενώ εκφράζει την εκτίμηση πως το Τροόδος μπορεί να καταστεί ολόχρονος τουριστικός προορισμός.

Κύριε Ματθαίου, αρχικά θα θέλαμε να μας πείτε πόσα χρόνια ασχολείστε με τον ξενοδοχειακό τομέα και τι ήταν αυτό που σας οδήγησε να ασχοληθείτε με αυτόν;
Με τον ξενοδοχειακό τομέα ασχολούμαι από το 1987. Μεγάλωσα σε μία οικογένεια ξενοδόχων.
Ο προπάππους μου ήταν ο πρώτος ξενοδόχος που ξεκίνησε την οικογενειακή παράδοση, με τη λειτουργία του πρώτου του ξενοδοχείου στη Λεμεσό, επ' ονόματι Troodos Hotel, το οποίο στη συνέχεια πώλησε κι έκτισε στις Πλάτρες στις αρχές του 1906 το πρώτο του ξενοδοχείο και το σημερινό New Helvetia Hotel αποτελεί την επέκταση του.
Ουσιαστικά ο προπάππους μου θεωρείται από τους πρώτους ξενοδόχους της Κύπρου κι ως εκ τούτου, ήταν αναμενόμενο ότι θα συνέχιζα κι εγώ την οικογενειακή παράδοση, ως ξενοδόχος τέταρτης γενιάς.
Τι σας δίδαξε η μέχρι σήμερα πορεία σας στον χώρο της ξενοδοχειακής βιομηχανίας;
Το ξενοδοχειακό επάγγελμα είναι πολύπλευρο και πολυεπίπεδο. Ασχολείσαι πραγματικά με τα πάντα. Από τη διεύθυνση, τη κουζίνα μέχρι και την εξυπηρέτηση. Είναι σαν να διοικείς ένα μικρό χωριό ή μία μεγάλη πόλη, ανάλογα και με το μέγεθος του ξενοδοχείου.
Αυτό είναι στην ουσία μία μεγάλη πρόκληση για όσους ασχολούνται με τον τομέα, με την οποία καλούνται καθημερινά να αντιμετωπίσουν και να χειριστούν. Κι αυτό γιατί η διοίκηση ενός ξενοδοχείου δεν είναι μία απλή δουλειά ρουτίνας, αλλά απαιτεί να είσαι συνεχώς σε εγρήγορση και σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσεις κάθε πρόκληση που μπορεί να βρεθεί στον δρόμο σου.
Κάθε μέρα ουσιαστικά σε κάθε ξενοδοχείο είναι διαφορετική. Και για μένα αυτό το στοιχείο είναι και το πιο ενδιαφέρον, γιατί ασχολείσαι με διάφορα θέματα και έρχεσαι σε επαφή με όλο τον κόσμο.
Ποια είναι τα κυριότερα ζητήματα που απασχολούν τον Κλάδο από τη δική σας σκοπιά και με ποιο τρόπο αντιμετωπίζετε τις βασικές προκλήσεις;
Τον κλάδο απασχολούν πάρα πολλά ζητήματα. Ένα εκ των βασικών ζητημάτων αποτελεί αναντίλεκτα το θέμα του προσωπικού, ειδικά στα ξενοδοχεία των ορεινών όπου το πρόβλημα είναι και μεγαλύτερο, αφού δεν είναι εύκολο να προσελκύσουν Κύπριους και κυρίως νέους Κύπριους για να εργαστούν σε αυτά. Ακόμα κι αυτοί που έρχονται, έρχονται κατά κύριο λόγο για λίγο καιρό και μετά φεύγουν.
Όσον αφορά την ευρύτερη περιοχή Τροόδος, ένα από τα βασικότερα θέματα που αντιμετωπίζει είναι η εποχικότητα, αφού είναι μία περιοχή που προς το παρόν δεν έχει δουλειά ολόχρονα.
Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα που απασχολεί το Τρόοδος, είναι αυτό της προσβασιμότητας και κυρίως το κόστος μετακίνησης από τα δύο αεροδρόμια της Κύπρου προς την περιοχή Τροόδους που είναι αρκετά ακριβό.
Αυτό είναι ένα θέμα που μας απασχολεί πάρα πολύ και προβαίνουμε σε συγκεκριμένες ενέργειες προκειμένου να εξευρεθούν τρόποι αντιμετώπισής του.
Επιπρόσθετα των πιο πάνω, ένα άλλο θέμα που απασχολεί ευρύτερα την περιοχή Τροόδους και αφορά τον εισερχόμενο τουρισμό, είναι το γεγονός πως οι διάφοροι διοργανωτές εκδρομών προτιμούν να αφήνουν τον κόσμο τους στα παράλια ξενοδοχεία και να τους προσφέρουν ημερήσιες εκδρομές στο βουνό και στα αξιοθέατα του Τροόδους.
Πρόσφατα ολοκληρώθηκε μία εκτενής ανακαίνιση/αναβάθμιση του ξενοδοχείου. Τι αφορούσε και τι αλλαγές επέφερε σε αυτό;
Η ανακαίνιση αφορούσε τα πάντα. Το ξενοδοχείο μας είναι διατηρητέο. Στις 27 Σεπτεμβρίου 2024 που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού τιμήθηκε από το Υφυπουργείο Τουρισμού με το σήμα «Historic Hotel of Cyprus». Είναι το πρώτο και το μοναδικό ξενοδοχείο στην Κύπρο που λαμβάνει αυτό το σήμα από το Υφυπουργείο και αυτό αποτελεί για μας μεγάλη τιμή.
Τον περασμένο Οκτώβριο κι αφότου λάβαμε έγκριση από ένα σχέδιο που χειρίζεται το Υφυπουργείο Τουρισμού -σχέδιο χορηγιών για αναβάθμιση ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων στην ύπαιθρο και σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές-, λάβαμε μία επιδότηση και προχωρήσαμε στην πλήρη ανακαίνιση και αναβάθμιση του ξενοδοχείου, από τα δωμάτια μέχρι και τους κοινόχρηστους χώρους.
Όλες οι αναβαθμίσεις έγιναν εσωτερικά, γιατί εξωτερικά ένεκα του ότι το κτίριο είναι διατηρητέο, παράμεινε ως είχε με κάποιες μικρές αλλαγές, όπως βάψιμο και αλλαγή μερικών πορτών.
Μετά την αναβάθμιση αυτή, πλέον το ξενοδοχείο μας είναι το πιο ανακαινισμένο και αναβαθμισμένο ξενοδοχείο των Πλατρών και των ορεινών μας και ευελπιστούμε σε μία καλή σεζόν.
Ποιος ήταν ο βασικός στόχος αυτής της ανακαίνισης/αναβάθμισης;
Βασικός στόχος της ανακαίνισης ήταν η αναβάθμιση της εμπειρίας που προσφέρουμε στον πελάτη. Ας μην ξεχνάμε πως πρόκειται για ένα παλαιό κτίριο, το οποίο λειτουργεί για σχεδόν 100 χρόνια κι όπως αντιλαμβάνεστε χρειάζεται συντήρηση.
Αυτή ήταν η πέμπτη και πιο μεγάλη ανακαίνιση που κάναμε έως τώρα. Ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει, για να μπορεί το ξενοδοχείο να συνεχίσει να λειτουργεί.
Δόθηκε μεγάλη σημασία στην άνεση των πελατών στα δωμάτια -κρεβάτια, μπάνια, κλπ-, κάτι που θεωρείται πολύ σημαντικό για τον ταξιδιώτη σήμερα, ενώ η διακόσμηση παρέμεινε στον χαρακτήρα που ήταν με τη διατήρηση πολλών παλαιών στοιχείων όπως επίπλων και αντικειμένων από την εποχή που πρωτολειτούργησε το ξενοδοχείο, κάτι που δίδει τον χαρακτήρα ενός ξενοδοχειακού μουσείου.
Το ξενοδοχείο το λειτουργούμε με τον αδελφό μου και οφείλουμε να το παραδώσουμε στα παιδιά μας, στην πέμπτη γενιά, σε λειτουργήσιμη κατάσταση.
Ποιες οι προοπτικές της φετινής τουριστικής σεζόν για το ξενοδοχείο σας;
Είναι κάτι δύσκολο να προβλεφθεί και είναι για αυτό που συζητάμε και με το Υφυπουργείο Τουρισμού για να βρούμε τρόπους προσέλκυσης εισερχόμενου τουρισμού. Υπάρχει βέβαια αρκετή ζήτηση κατά τα Σαββατοκύριακα, κατά κύριο λόγο από Κύπριους, αλλά όπως αντιλαμβάνεστε αυτό δεν είναι αρκετό.
Προκειμένου, όμως, να ενισχύσουμε τα έσοδά μας, τα τελευταία δύο χρόνια ξεκινήσαμε και οργανώνουμε στον εξωτερικό χώρο του ξενοδοχείου, που αρέσει σε νεαρά ζευγάρια, δεξιώσεις γάμων.
Γενικά ελπίζουμε ότι μετά την ανακαίνιση/αναβάθμιση και μετά την εκστρατεία προβολής και μάρκετινγκ που θα προωθήσουμε το προσεχές διάστημα, θα έχουμε έναν αρκετά καλό αριθμό επισκεπτών.
Μίας και το αναφέρατε, το ξενοδοχείο σας δηλαδή κατά τα Σαββατοκύριακα καταγράφει τις υψηλότερες πληρότητες;
Ναι, όπως και όλα τα ξενοδοχεία των ορεινών περιοχών που προσελκύουν ντόπιο τουρισμό.
Από το εξωτερικό έχετε επισκέπτες;
Έχουμε κάποιους επισκέπτες από το εξωτερικό, οι οποίοι έρχονται στην Κύπρο αξιοποιώντας εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως περιπατητικός, ποδηλατικό, μελέτης φύσης, κ.ο.κ., και οι οποίοι επιλέγουν κι άλλα ξενοδοχεία στα ορεινά, πέραν από το δικό μας.
Δυστυχώς, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια αυτό το ρεύμα μειώθηκε, αλλά υπάρχει και προσπαθούμε αυτές τις εξιδεικευμένες ομάδες να τις έχουμε τις καθημερινές και να αφήνουμε τα Σαββατοκύριακα ελεύθερα για τους Κύπριους και ντόπιους επισκέπτες.
Μπορεί το Τρόοδος να αναδειχθεί σε έναν ολόχρονο τουριστικό προορισμό; Αν ναι, πώς και ποιες οι ενδείξεις μέχρι στιγμής;
Προσωπικά πιστεύω πως, ναι το Τρόοδος μπορεί να αναδειχθεί σε ολόχρονο τουριστικό προορισμό, ένεκα του ότι προσφέρει πάρα πολλά πράγματα, όπως η φύση, οι εκκλησίες, τα μοναστήρια, τα οινοποιεία, τα παραδοσιακά εργαστήρια αλλαντικών, κ.ά.
Μάλιστα, αυτή τη στιγμή καταβάλλονται προσπάθειες από πλευράς ΕΤΑΠ Τροόδους, του οποίου προεδρεύω, για να δημιουργηθούν κάποιες διαδρομές σε συνεργασία με οινοποιεία, τα οποία θα μπορούν να επισκέπτονται επισκέπτες τόσο από την Κύπρο όσο και από το εξωτερικό και να δοκιμάζουν τα κρασιά τους.