Νίκος Χριστοδουλίδης: Έτοιμη να ενισχύσει επιχειρήσεις και πολίτες με χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό η πολιτεία
InBusinessNews 18:45 - 13 Μαρτίου 2025

«Μία από τις πιο υποτιμημένες αλλά απολύτως απαραίτητες δεξιότητες ζωής είναι η χρηματοοικονομική παιδεία», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης των πολιτών με γνώσεις που θα τους επιτρέψουν να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τα οικονομικά τους.
Σε ομιλία του στο συνέδριό της Κυπριακής Επιτροπής Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού και Παιδείας (ΚΕΧΑΠ), με τίτλο «Financial Literacy for the Youth: Preparing the Next Generation» αναφέρθηκε στη σημασία της δημιουργίας μιας κουλτούρας χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης, η οποία, όπως τόνισε, διαμορφώνεται πρωτίστως μέσα από την παιδεία. Στο πλαίσιο αυτό, έκανε ειδική μνεία στην εισαγωγή του μαθήματος χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού στο εκπαιδευτικό σύστημα.
Aνέδειξε την καίρια σημασία του θέματος για την ανάπτυξη της οικονομίας και την ευημερία της κοινωνίας. Το θέμα αυτό, όπως εξήγησε, δεν αφορά μόνο τις οικονομικές πολιτικές, αλλά αγγίζει κάθε πολίτη και κάθε νέο που καλείται να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της σύγχρονης οικονομίας.
Η σημασία του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού
Η ανάγκη ενίσχυσης του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού έχει αναδειχθεί ως θεμελιώδης πυλώνας της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη, καθώς ο Πρόεδρος υπογράμμισε ότι ο χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός είναι καθοριστικός για την ανθεκτικότητα της οικονομίας, την ανταγωνιστικότητα και την ευημερία της κοινωνίας. Ειδικότερα, σε μια εποχή όπου οι χρηματοοικονομικές αποφάσεις γίνονται πιο σύνθετες, ο Πρόεδρος τόνισε ότι οι νέοι πρέπει να εκπαιδευτούν και να εξοικειωθούν με τα νέα ψηφιακά εργαλεία και τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται τα χρήματά τους.
«Η πολιτεία έχει την υποχρέωση να εφοδιάσει τους νέους με τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για να κινηθούν με επιτυχία στο νέο οικονομικό περιβάλλον», είπε ο Πρόεδρος, αναφερόμενος στην ανάγκη για σωστές χρηματοοικονομικές αποφάσεις και στο ρόλο που παίζει η εκπαίδευση σε αυτά τα ζητήματα.
Οι επιδράσεις της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας
Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση που έπληξε την Κύπρο την προηγούμενη δεκαετία, καθώς και στις πρόσφατες προκλήσεις από την πανδημία του κορωνοϊού και την κρίση στην Ουκρανία, ο Πρόεδρος σημείωσε ότι οι δυσκολίες αυτές επηρεάζουν και την καθημερινή ζωή των πολιτών. «Η οικονομική ευημερία ενισχύει τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και των αγορών», ανέφερε, ενώ υπογράμμισε πως μια οικονομία που στηρίζεται σε χρηματοοικονομικά εγγράμματους πολίτες είναι πιο ανθεκτική στις κρίσεις.
Στην Κύπρο, η αναγκαιότητα για σωστές και έγκαιρες οικονομικές αποφάσεις είναι επιτακτική, καθώς η χώρα προσπαθεί να ανακάμψει από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας. Ο Πρόεδρος τόνισε ότι η Κυβέρνηση επιδιώκει να ενισχύσει τη σταθερότητα του οικονομικού συστήματος και να εξασφαλίσει ότι οι πολίτες θα μπορούν να ανταπεξέλθουν σε οικονομικές κρίσεις, με την κατάλληλη εκπαίδευση και καθοδήγηση.
Οικονομικά αποτελέσματα και ανάπτυξη
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε θετικά στοιχεία για την πορεία της κυπριακής οικονομίας, σημειώνοντας ότι το 2024 η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 3,4%, καταγράφοντας έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς στην ΕΕ. Παρά τις προκλήσεις, η Κύπρος κατάφερε να μειώσει το δημόσιο χρέος της κάτω από το 66% του ΑΕΠ και να αναβαθμίσει την πιστοληπτική της αξιολόγηση στην Κατηγορία Α από διεθνείς οίκους αξιολόγησης.
Το ποσοστό της ανεργίας έφτασε το 4,9%, ενώ η μείωση της ανεργίας στους νέους ήταν η υψηλότερη στην ΕΕ με ποσοστό 6,2%. Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στις συνεχείς προσπάθειες της Κυβέρνησης για την ενίσχυση του επενδυτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Κύπρο, με στόχο τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων, καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας.
Κοινωνικός φιλελευθερισμός και στρατηγική ανάπτυξη
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε την πολιτική της Κυβέρνησης για την προώθηση ενός κοινωνικού φιλελευθερισμού που συνδυάζει οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία. Τόνισε τη σημασία των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και της ενίσχυσης των κοινωνικών πολιτικών, όπως στην Παιδεία, την Υγεία και τα στεγαστικά σχέδια, προκειμένου να δημιουργηθεί μια πιο δίκαιη κοινωνία.
Η ανακοίνωση για τη μείωση του ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό για τους οικιακούς χρήστες από 19% σε 9% ήταν ένα παράδειγμα της ισχυρής οικονομίας της Κύπρου, που επιτρέπει την εφαρμογή τέτοιων μέτρων, υποστήριξε. Ο Πρόεδρος σημείωσε ότι η ισχυρή οικονομία παρέχει τα εφόδια για να ασκήσει η Κυβέρνηση μια ολοκληρωμένη κοινωνική πολιτική, που βοηθά στην ανακούφιση των πολιτών και στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
Ψηφιακός μετασχηματισμός και μελλοντικές προοπτικές
Ένα από τα κεντρικά θέματα της ομιλίας του Προέδρου Χριστοδουλίδη ήταν ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας. Ο Πρόεδρος τόνισε ότι το 2025 αποτελεί χρονιά-ορόσημο για την ψηφιοποίηση του κράτους, με στόχο την εξάλειψη χρονοβόρων διαδικασιών και την αύξηση της παραγωγικότητας. Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, η Κυβέρνηση προχώρησε στην εφαρμογή του ψηφιακού πολίτη και στην προμήθεια 100.000 ηλεκτρονικών ταυτοτήτων και ψηφιακών υπογραφών, για να διευκολύνει τη διενέργεια ασφαλών και αποτελεσματικών ψηφιακών συναλλαγών.
Προκλήσεις για την Ευρώπη
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε επίσης στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης σε τομείς όπως η ενέργεια, η άμυνα και οι πρώτες ύλες. Η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως τόνισε, στηρίζει τις προσπάθειες της ΕΕ για την ενίσχυση της στρατηγικής της αυτονομίας και εργάζεται για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης σε παγκόσμιο επίπεδο.