powered by

Εγκαινιάστηκε και άνοιξε ξανά τις πύλες του μετά από πέντε χρόνια το ανακαινισμένο Βυζαντινό Μουσείο(pics)

Την Κυριακή, 9 Μαρτίου 2025, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του ριζικά ανακαινισμένου Βυζαντινού Μουσείου του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄.

Μία πενταετία μετά το προσωρινό κλείσιμό του, το Βυζαντινό Μουσείο άνοιξε ξανά τις πύλες του, συνολικά αναβαθμισμένο, έτοιμο να επιτελέσει την πολυδιάστατη αποστολή του.

Τα εγκαίνια τέλεσαν ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Γεώργιος και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτα Δημητρίου, η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Αθηνά Μιχαηλίδου, εκκλησιαστικοί, πολιτικοί και πολιτειακοί αξιωματούχοι, διπλωμάτες, αξιωματικοί, ακαδημαϊκοί, καθώς και πλήθος κόσμου.

Η εκδήλωση άρχισε με καλωσόρισμα από τον Γενικό Διευθυντή του Ιδρύματος κ. Χρίστο Κουκλιώτη, ο οποίος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς όσους συνέβαλαν στην ανακαίνιση του Μουσείου.

IMG-113

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής Βυζαντινών Σπουδών, καθηγητή Antonio Rigo, τον Πρέσβη της Ελβετίας στην Κύπρο κ. Christoph Burgener, τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Γεώργιο και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη καθώς και ομιλία από τον Διευθυντή του Βυζαντινού Μουσείου, Δρα Ιωάννη Ηλιάδη.

IMG-132

IMG-121

IMG-161

IMG-126

Ο καθηγητής Rigo ανέδειξε την παγκόσμια σημασία και ακτινοβολία του Βυζαντινού Μουσείου. Ο κ. Burgener εστίασε στους συληθέντες και επαναπατρισθέντες θησαυρούς του Μουσείου και στη συνδρομή της Ελβετίας στη συντήρησή τους.

Ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στο πλήθος και την ποικιλία των εκθεμάτων του Βυζαντινού Μουσείου, το οποίο, όπως τόνισε, «διασώζει έναν ολόκληρο κόσμο θρησκευτικών αλλά και εθνικών βιωμάτων που απαρτίζουν […] τη ζωή του λαού μας, που μαρτυρούν την ιστορική πορεία του, τα παθήματα και τις κακουχίες του, τον σκληρό αγώνα του για επιβίωση στον τόπο των πατέρων του, διασώζοντας την πίστη και την εθνικότητά του».

IMG-139

IMG-151

Αφού τόνισε τη σπουδαιότητα του Βυζαντινού Μουσείου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεσμεύτηκε για τη συνεχή υποστήριξη του έργου του Ιδρύματος και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του στο πλαίσιο της προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2026.

IMG-157

Ο Δρ Ιωάννης Ηλιάδης, ανέπτυξε το θέμα «Το Βυζαντινό Μουσείο στον 21ο αιώνα: από την Παράδοση στη Νέα Εποχή». Όπως εξήγησε, χάρη στη νέα μουσειολογική προσέγγιση, προσφέρεται στους επισκέπτες μια ολοκληρωμένη, ενιαία εικόνα της καλλιτεχνικής παραγωγής ολόκληρης της Κύπρου, από τον 4ο έως τον 14ο αιώνα.

Ακολούθησε η τελετή των εγκαινίων, με αγιασμό και κοπή της κορδέλας από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στη συνέχεια, οι προσκεκλημένοι ξεναγήθηκαν τμηματικά στο Μουσείο.

IMG-185

IMG-187

IMG-195

IMG-197

Η εκδήλωση διανθίστηκε με τραγούδια από τη χορωδία του Παγκυπρίου Γυμνασίου – Μουσικού Σχολείου Λευκωσίας και ύμνους από τον χορό Ιεροψαλτών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου «Άγιος Ιωάννης o Δαμασκηνός».

Το Βυζαντινό Μουσείο θα ανοίξει για το κοινό στις 18 Μαρτίου και θα λειτουργεί από Τρίτη έως Σάββατο, 9:30-17:00. Για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να αποταθείτε στο τηλέφωνο 22430008 (Δευτέρα έως Παρασκευή, 8:00-2:30) και στην ηλεκτρονική διεύθυνση museum@amf.org.cy.

IMG-102

IMG-107

IMG-198

Δειτε Επισης

Νέο σχέδιο ενίσχυσης της ηλεκτροκίνησης ύψους €2,5 εκατ. ενέκρινε το Υπουργικό-Πόσες χορηγίες θα δοθούν
Demetra: Η απόδοση πέραν κάθε προσδοκίας, η συγκυρία που ευνοούσε την έξοδο και η επιτυχής αποεπένδυση από Ελληνική
Έλλειψη προσωπικού και οι προκλήσεις του κατασκευαστικού τομέα σε συνάντηση ΟΣΕΟΚ με Γιάννη Παναγιώτου
Ανοίγει τις πόρτες του το Δημοτικό Κολυμβητήριο Λευκωσίας-Τα ημερήσια τέλη και τα seasonal
Συνεχίζει την πτωτική πορεία η ανεργία στην Κύπρο-Τα δημογραφικά δεδομένα των ανέργων
Paphos Hills: Κάθοδος της Brown Hotels στην Κύπρο με το ολοκαίνουργιο τετράστερο ξενοδοχείο (pics)
Τα μερίδια αγοράς σε μια ασφαλιστική βιομηχανία σε τροχιά νέων ισορροπιών με εξαγορές και συγχωνεύσεις
Alpha Bank: Στα €205 εκατ. το τίμημα για την εξαγορά της AstroBank-Η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα στην Κύπρο
Νέα τραπεζική δύναμη-Έπεσαν υπογραφές για τη συμφωνία πώλησης της AstroΒank στον Όμιλο Alpha Bank
Θετικός εκ πρώτης όψεως για θεσμοθέτηση του επαγγέλματος του επιχειρηματία ανάπτυξης γης ο Κ. Ιωάννου