Powered by

A. Ivanovski: Ο ρόλος της Ευρώπης στη φορολογική μεταρρύθμιση και οι προκλήσεις για τις μικρές οικονομίες

Τη θέση ότι «η Ε.Ε. βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, επιχειρώντας να ισορροπήσει μεταξύ εναρμόνισης, ανταγωνιστικότητας και βιωσιμότητας» υποστήριξε ο Aleksandar Ivanovski, Director, CFE Tax Advisers Europe σε τοποθέτησή του.

Μιλώντας στο 8o Cyprus International Tax Conference, ο Διευθυντής τόνισε ότι οι πρωτοβουλίες όπως το BEFIT και ο Πυλώνας Δύο του ΟΟΣΑ διαμορφώνουν ένα νέο φορολογικό πλαίσιο στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα οι μικρές, ανοιχτές οικονομίες, όπως η Κύπρος, καλούνται να προσαρμοστούν σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό χάρτη.

Ο Ivanovski ανέλυσε τον «διπλωματικό ελιγμό» που καλείται να κάνει η Ευρώπη ανάμεσα στην ανάγκη για εναρμόνιση των φορολογικών κανόνων, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την προώθηση της βιωσιμότητας μέσω πράσινων φορολογικών κινήτρων και αναθεώρησης του Ενεργειακού Φορολογικού Συστήματος (ETD).

Όπως σημείωσε, η Ε.Ε. προσπαθεί να διατηρήσει τον ηγετικό της ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο, ιδιαίτερα εάν η φορολογική μεταρρύθμιση του ΟΟΣΑ καθυστερήσει να εφαρμοστεί.

Παράλληλα, έθεσε ανοικτά ερωτήματα σχετικά με την προσαρμογή μικρών, ανοικτών οικονομιών στον νέο αυτόν φορολογικό κόσμο. Η Κύπρος, όπως και άλλες χώρες με ελκυστικό φορολογικό καθεστώς, καλείται να ισορροπήσει μεταξύ συμμόρφωσης με τις κοινοτικές κατευθύνσεις και διατήρησης της ανταγωνιστικότητάς της ως επιχειρηματικού προορισμού.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην πρόκληση της ψηφιακής φορολόγησης. Παρότι η Ε.Ε. προωθεί λύσεις, οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή του Πυλώνα 1 δημιουργούν αβεβαιότητα, με αποτέλεσμα πολλές εταιρείες να αναμένουν τις εξελίξεις πριν λάβουν αποφάσεις για τη στρατηγική τους, εκτίμησε.

Nωρίτερα, εξήγησε ότι οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις της Ε.Ε. στοχεύουν στη μείωση των διασυνοριακών εμποδίων και στη δημιουργία ενός ισότιμου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ενισχύοντας έτσι την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη. Η εναρμόνιση των κανόνων μπορεί, κατά τον ίδιο, να ενδυναμώσει την Ενιαία Αγορά και να μειώσει το κόστος συμμόρφωσης, ενώ πρωτοβουλίες όπως η Ένωση Κεφαλαιαγορών (CMU) και η FASTER directive αποσκοπούν στην άρση των εμποδίων στη διακράτηση φόρου.

Τέλος, η πρόταση DEBRA, όπως ανέδειξε, στοχεύει στη διόρθωση της ανισορροπίας μεταξύ χρέους και ιδίων κεφαλαίων, ενθαρρύνοντας τη χρηματοδότηση μέσω μετοχικού κεφαλαίου. Η Έκθεση Draghi επισημαίνει, κατέληξε, την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στην Ενιαία Αγορά για την προσέλκυση επενδύσεων και την αύξηση της παραγωγικότητας στην Ευρώπη.

Δειτε Επισης

Απώλειες κατέγραψε την Τρίτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου
Σε επαγρύπνηση για τον σφετερισμό ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα ο ΠΔΣ-Παρακολουθεί στενά τις δικαστικές διαδικασίες
Μ. Παναγιώτου: Λύση υδατικού εντός τριετίας-Δρομολογείται η κατασκευή δύο μονάδων αφαλάτωσης
Μ. Παναγιώτου: Ενίσχυση λαϊκών αγορών με δίκαιες τιμές και μεγαλύτερη διαφάνεια-Προτεραιότητα για την αγροτική μας πολιτική
Μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές για την μεγάλη βραδιά των IN Business Awards 2024 (pics)
STEAM: Ραγδαία αναπτυσσόμενοι τομείς, αλλά κατά πολύ ανδροκρατούμενοι...Τα ευρήματα της έρευνας «SheSTEAM»
Πάει για εξαγορά του ιατρικού κέντρου «Εδέμ» η Πολυκλινική Υγεία-Η κοινοποίηση στην ΕΠΑ
Μαρία Τσιάκκα: Κουλτούρα πολυφωνίας και συμπερίληψης στην Cyta, όχι απλώς ως σύνθημα αλλά ως πράξη
Ανδρέας Νεοκλέους: Κατακόρυφη αύξηση της ισότιμης συμμετοχής γυναικών στη διευθυντική ομάδα της Cyta
Οι πρωτοβουλίες και στόχοι του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Η.Β.-Παρουσιάστηκαν στον Ύπατο Αρμοστή της Κύπρου