powered by

Κάζιμιρ: Η ΕΚΤ πρέπει να είναι ανοιχτόμυαλη στα επόμενα βήματά της για τα επιτόκια

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να έχει ανοιχτό μυαλό για τα επόμενα βήματά της, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με τους επίμονους κινδύνους για τον πληθωρισμό, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Πίτερ Κάζιμιρ.

«Κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων, πρέπει να αξιολογήσουμε προσεκτικά όλα τα εισερχόμενα δεδομένα και να συμπληρώσουμε αυτά που μαθαίνουμε με προσεκτική κρίση», δήλωσε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβακίας, προσθέτοντας ότι αυτή η ευελιξία σημαίνει «να κρατήσουμε όλες τις επιλογές ανοιχτές, είτε αποφασίσουμε να μειώσουμε ξανά είτε να κάνουμε παύση».

Σε άρθρο του στην ιστοσελίδα του ιδρύματός του, ο Κάζιμιρ δήλωσε ότι «παρά τις ενθαρρυντικές τάσεις του πληθωρισμού, εξακολουθώ να αναζητώ αναμφισβήτητη επιβεβαίωση ότι ο αποπληθωρισμός θα παραμείνει». Τώρα «δεν είναι η ώρα για αυτόματες αποφάσεις ή βιασύνες», είπε.

Η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα για έκτη φορά από τον Ιούνιο, υποδεικνύοντας ότι η φάση χαλάρωσης μπορεί να πλησιάζει στο τέλος της, καθώς αποκλιμακώνεται ο πληθωρισμός και η οικονομία προσαρμόζεται στις γεωπολιτικές αλλαγές.

Οι αγορές περιόρισαν τα στοιχήματα για μειώσεις φέτος, αφού οι ευρωπαϊκές χώρες αποκάλυψαν σχέδια για σημαντική αύξηση των αμυντικών δαπανών. Δεν τιμολογούν πλέον πλήρως δύο ακόμη κινήσεις κατά ένα τέταρτο της μονάδας στο επιτόκιο καταθέσεων, το οποίο επί του παρόντος βρίσκεται στο 2,5%.

Ο Κάζιμιρ δήλωσε ότι η μάχη για την τιθάσευση των τιμών καταναλωτή δεν έχει κερδηθεί ακόμη και η ΕΚΤ πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση.

Δειτε Επισης

15 χρόνια Lidl Κύπρου με 15 επιχειρηματικά ορόσημα που καθόρισαν την πορεία της
Leptos Calypso Hotels: Ανεβασμένοι τζίροι, προσέλκυση νέων αγορών και απόδοση των ανακαινίσεων
Η ακμάζουσα αγορά ακινήτων της Λευκωσίας και το top 5 των ακριβότερων συναλλαγών
Κραυγή αγωνίας από τους εισαγωγείς για τα ηλεκτρικά οχήματα-«Επιδεινώνεται η οικονομική μας θέση»
Με deal 24 εκατ. ευρώ πάνε για συγχώνευση Baker Tilly South East Europe και MHA-Τι δηλώνει ο Μάριος Κλείτου
Ελληνική Τράπεζα: Δυναμικό ξεκίνημα για το 2025 με κέρδη ύψους €45 εκατ. το πρώτο τρίμηνο
Πράσινο Κεφαλαιαγοράς στο squeeze out και στην Eurobank το 100% της Ελληνικής
Horizon Towers: Σε διαβούλευση η ανάπτυξη μαμούθ που θα αναβαθμίσει την περιοχή των διυλιστηρίων Λάρνακας
Kiabi: Σε διαδικασία προσλήψεων για το κατάστημα στο Mall of Cyprus-Πότε αναμένεται το grand opening
Δεν σηκώνουν ΑΤΑξίες η οικονομία και το επιχειρείν-Μονόδρομος ο εκσυγχρονισμός του θεσμού