Από τη γνώση στη δράση: Πανεπιστήμιο Λεμεσού και ΣΠΑΒΟ ενώνουν δυνάμεις ενάντια στην έμφυλη βία
Δελτίο Τύπου 13:02 - 10 Μαρτίου 2025

Την Πέμπτη, 6 Μαρτίου, το Πανεπιστήμιο Λεμεσού (UoL), σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ), διοργάνωσε μια σημαντική εκδήλωση στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.
Φέτος, μέλη της κοινότητας του Πανεπιστημίου τόσο από τον φοιτητικό κόσμο όσο και από το ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό, συναντήθηκαν όχι μόνο για να γιορτάσουν τα επιτεύγματα των γυναικών, αλλά και για να αντιμετωπίσουν μια σκληρή και επείγουσα πραγματικότητα: η βία κατά των γυναικών παραμένει μια κρίση που απαιτεί την άμεση και συλλογική μας δράση.
«Η διάχυτη βία κατά των γυναικών στην Κύπρο είναι μια εθνική κρίση που απαιτεί διαρκή και αποφασιστική δράση», τόνισε στην ομιλία της η Δρ. Άντρη Χατζηανδρέου, Διευθύντρια του Κέντρου για τη Διαφορετικότητα, την Ισότητα και τη Συμπερίληψη (UoL Center for DEI).

Σύμφωνα με την Έκθεση του Μεσογειακού Ινστιτούτου Σπουδών Φύλου (MIGS, 2024), τα στοιχεία για την Κύπρο είναι ανησυχητικά:
- 36,1% των Κυπρίων γυναικών έχει βιώσει σωματική ή σεξουαλική βία
- 44,5% έχει υποστεί κακοποίηση από τον σύντροφό του
- 41 γυναικοκτονίες καταγράφηκαν την τελευταία δεκαετία
Ως ακαδημαϊκό ίδρυμα, το Πανεπιστήμιο Λεμεσού αναγνωρίζει την ευθύνη να εκπαιδεύσει, να ευαισθητοποιήσει και να διαμορφώσει μια κουλτούρα μηδενικής ανοχής απέναντι στην έμφυλη βία.

Με το σύνθημα «Καμία Δικαιολογία», το Πανεπιστήμιο έκανε ένα σημαντικό βήμα μπροστά και δήλωσε την αταλάντευτη δέσμευσή του για την καταπολέμηση όλων των μορφών βίας και εκφάνσεων της σεξουαλικής, έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών, τόσο σε περίοδο ειρήνης όσο και συγκρούσεων, υπογράφοντας με τον ΣΠΑΒΟ σχετική δεσμευτική δήλωση.
Ο ΣΠΑΒΟ, στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα, παρέχει ζωτικής σημασίας υποστήριξη, προωθεί την ευαισθητοποίηση και πιέζει για συστημική αλλαγή. Το έργο του σώζει ζωές, δίνοντας στις γυναίκες και τα κορίτσια τη δύναμη να απελευθερωθούν από κύκλους κακοποίησης.
«Η βία κατά των γυναικών δεν είναι μόνο γυναικείο ζήτημα – είναι ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ώρα για δράση είναι τώρα», δήλωσε κλείνοντας την εκδήλωση ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λεμεσού, Καθηγητής Θεόδωρος Παναγιώτου.
