powered by

Αυξήθηκε για πρώτη φορά από το πρώτο τρίμηνο του 2022 η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια

Αύξηση, για πρώτη φορά από το πρώτο τρίμηνο του 2022, παρουσίασε το τρίτο τρίμηνο του 2024 η καθαρή ζήτηση για στεγαστικά δάνεια από νοικοκυριά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Έρευνας Τραπεζικών Χορηγήσεων (ΕΤΧ) Οκτωβρίου του 2024 της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ), ενώ αμετάβλητη, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, παρέμεινε, για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, η καθαρή ζήτηση δανείων από επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά, για στεγαστικά καθώς και για καταναλωτικά και λοιπά δάνεια, παρέμειναν αμετάβλητα το τρίτο τρίμηνο του 2024, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Σε σχέση με τις προσδοκίες των τραπεζών για το τέταρτο τρίμηνο του 2024, η έρευνα διαπιστώνει ότι τα κριτήρια χορήγησης δανείων τόσο προς επιχειρήσεις όσο και προς νοικοκυριά αναμένονται να παραμείνουν αμετάβλητα σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Παράλληλα, η καθαρή ζήτηση δανείων από επιχειρήσεις και για στεγαστικά δάνεια από νοικοκυριά αναμένεται να αυξηθεί, ενώ η καθαρή ζήτηση για καταναλωτικά και λοιπά δάνεια από νοικοκυριά αναμένεται να παραμείνει σταθερή.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ΕΤΧ Οκτωβρίου 2024 της ΚΤΚ, από πλευράς προσφοράς δανείων, τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά, για στεγαστικά καθώς και για καταναλωτικά και λοιπά δάνεια, παρέμειναν αμετάβλητα το τρίτο τρίμηνο του 2024, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

«Όλοι οι παράγοντες που σχετίζονται με τα κριτήρια χορήγησης δανείων, σε όλες τις κατηγορίες, είχαν ουδέτερο αντίκτυπο κατά το υπό αναφορά τρίμηνο», προστίθεται.

Κατά το τρίτο τρίμηνο του 2024, τα κριτήρια χορήγησης στεγαστικών δανείων προς νοικοκυριά παρέμειναν αμετάβλητα, όπως αναμενόταν με βάση τις προσδοκίες των τραπεζών που είχαν διατυπωθεί στην Έρευνα του προηγούμενου τριμήνου.

Σύμφωνα με την έρευνα, είναι το τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο που τα κριτήρια χορήγησης στεγαστικών δανείων παραμένουν αμετάβλητα. Όπως και τα προηγούμενα δύο τρίμηνα, όλοι οι υποκείμενοι παράγοντες είχαν ουδέτερο αντίκτυπο στα κριτήρια χορήγησης στεγαστικών δανείων.

Εξάλλου, οι συνολικοί όροι και προϋποθέσεις χορήγησης νέων δανείων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά, επίσης παρέμειναν αμετάβλητοι κατά το τρίτο τρίμηνο του 2024, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Σημειώνεται ότι, τα κριτήρια χορήγησης δανείων κατά το υπό αναφορά τρίμηνο, παρέμειναν αμετάβλητα τόσο για δάνεια προς μικρομεσαίες όσο και για δάνεια προς μεγάλες επιχειρήσεις.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις αυτό συνέβη παρόλο που, σύμφωνα με την έρευνα, καταγράφηκε μείωση στα επιτόκια για νέα επιχειρηματικά δάνεια και στο περιθώριο των τραπεζών για τα συνήθη νέα επιχειρηματικά δάνεια, καθώς και παρά τον αυξημένο ανταγωνισμό από άλλα τραπεζικά ιδρύματα και τη μείωση στην αντίληψη κινδύνου σε σχέση με τη γενική οικονομική κατάσταση και προοπτικές.

Όσον αφορά τα νοικοκυριά, οι συνολικοί όροι και προϋποθέσεις χορήγησης νέων στεγαστικών δανείων κατά το τρίτο τρίμηνο του 2024 επίσης παρέμειναν αμετάβλητοι σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, αν και, όπως και για τα επιχειρηματικά δάνεια, καταγράφηκε μείωση στα επιτόκια, και στο περιθώριο των τραπεζών για τα συνήθη νέα στεγαστικά δάνεια.

«Όλοι οι παράγοντες που σχετίζονται με τους συνολικούς όρους και προϋποθέσεις χορήγησης νέων καταναλωτικών και λοιπών δανείων προς νοικοκυριά, είχαν ουδέτερη επίδραση κατά το υπό αναφορά τρίμηνο», αναφέρεται στην έρευνα.

Όσον αφορά τη ζήτηση δανείων, κατά το τρίτο τρίμηνο του 2024 η καθαρή ζήτηση από επιχειρήσεις παρέμεινε αμετάβλητη για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο.

Αντίθετα, αύξηση κατέγραψε η καθαρή ζήτηση στεγαστικών δανείων από νοικοκυριά το τρίτο τρίμηνο του 2024, για πρώτη φορά από το πρώτο τρίμηνο του 2022, η οποία αποδίδεται, σύμφωνα με την Έρευνα, στις βελτιωμένες προοπτικές της αγοράς κατοικίας.

Παράλληλα, η καθαρή ζήτηση για καταναλωτικά και λοιπά δάνεια από νοικοκυριά παρέμεινε αμετάβλητη κατά το υπό αναφορά τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Δειτε Επισης

Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Άνοδος στην καθαρή ζήτηση επιχειρηματικών δανείων πρώτη φορά από το 2021
Τράπεζα Κύπρου: Επιτυχές το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών-Τα συνολικά δικαιώματα ψήφου και το συνολικό κεφάλαιο
Κεντρική Τράπεζα: Τρίτη έκθεση για χαρτοφυλάκια μη νομισματικής πολιτικής σχετικά με το κλίμα
Οι αυξομειώσεις σε δάνεια και καταθέσεις τον Μάιο...Τα στατιστικά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας
Μ. Χριστοδουλίδης: Ψήφος εμπιστοσύνης στο ΧΑΚ και στην οικονομία η πρόθεση εισαγωγής μετοχών της Eurobank στο Χρηματιστήριο
Oscar Arce (ΕΚΤ): Η γήρανση του πληθυσμού οδηγεί σε χαμηλότερα, ακόμα και αρνητικά, επιτόκια
Πρώτη στην μείωση δανείων «σταδίου 2» στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Κύπρος στα τέλη 2024
Καθοδήγηση ΣΥΚΑΛΑ για πληρωμή από το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης-Ακυρώθηκε η έκτακτη γενική συνέλευση
Τράπεζα Κύπρου: Αλλαγή στην σύνθεση της Επιτροπής Ανθρώπινου Δυναμικού & Αμοιβών
Στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ellinas Finance η Εύη Ρωσσίδου Αντωνιάδου-Τι δηλώνει ο Νέαρχος Πετρίδης