Οι δασμοί Τραμπ ωθούν προς τα πάνω τις τιμές πετρελαίου

Εκτοξεύτηκαν τη Δευτέρα (3/2) στα ασιατικά χρηματιστήρια οι τιμές του πετρελαίου αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε δασμούς στον Καναδά, στο Μεξικό και στην Κίνα, πυροδοτώντας νέους φόβους για διακοπή της προσφοράς αργού από τους δύο μεγαλύτερους προμηθευτές στις ΗΠΑ, αλλά η προοπτική χαμηλότερης ζήτησης καυσίμων επίδρασε αντισταθμιστικά.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού ήταν στα 73,89 δολάρια το βαρέλι, αυξημένα κατά 1,36 δολάρια ή 1,9% στις 06:43 ώρα Ελλάδος, έχοντας νωρίτερα φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τις 24 Ιανουαρίου στα 75,18 δολάρια το βαρέλι.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent σημείωσαν άνοδο 67 σεντς, ή 0,9%, στα 76,34 δολάρια το βαρέλι, έχοντας προηγουμένως αγγίξει το υψηλό των 77,34 δολαρίων.

Οι δασμοί

Ο Τραμπ διέταξε το Σάββατο (1/2) την επιβολή σαρωτικών δασμών σε αγαθά από το Μεξικό, τον Καναδά και την Κίνα, ξεκινώντας έναν εμπορικό πόλεμο που θα μπορούσε να επηρεάσει την παγκόσμια ανάπτυξη και να αναζωπυρώσει τον πληθωρισμό, όπως προειδοποιούν σε όλους τους τόνους οι οικονομολόγοι.

Τα ενεργειακά προϊόντα από τον Καναδά θα έχουν μόνο δασμό 10%, αλλά οι εισαγωγές ενέργειας από το Μεξικό θα χρεώνονται ολόκληρο το 25%, δήλωσαν αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου.

«Η σχετικά ήπια στάση στις εισαγωγές ενέργειας από τον Καναδά πιθανότατα εδράζεται σε μια στάση προσοχής», δήλωσε ο αναλυτής της Barclays, Amarpreet Singh σε σημείωμα. Εξηγώντας, συμπλήρωσε: «Οι δασμοί στις εισαγωγές ενέργειας από τον Καναδά πιθανότατα θα προκαλούσαν μεγαλύτερη αναστάτωση στις εγχώριες αγορές ενέργειας από εκείνους στις εισαγωγές του Μεξικού και θα μπορούσαν ακόμη και να είναι αντιπαραγωγικοί σε έναν από τους βασικούς στόχους του προέδρου – τη μείωση του ενεργειακού κόστους».

Οι αναλυτές της Goldman Sachs αναμένουν ότι οι δασμοί θα έχουν περιορισμένο βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο στις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Ο Καναδάς και το Μεξικό είναι οι κορυφαίες πηγές των ΗΠΑ οι εισαγωγές αργού, καθώς μαζί αντιπροσωπεύουν περίπου το 25% του πετρελαίου που επεξεργάζονται τα διυλιστήρια για καύσιμα όπως η βενζίνη και το πετρέλαιο θέρμανσης.

Οι δασμοί θα αυξήσουν το κόστος για τις βαρύτερες ποιότητες αμερικανικού αργού. Τα διυλιστήρια χρειάζονται τη βέλτιστη παραγωγή, ανέφεραν πηγές του κλάδου, μειώνοντας την κερδοφορία τους και δυνητικά επιβάλλοντας περικοπές στην παραγωγή.

Δειτε Επισης

Προσφορές τον Μάρτιο για παρακολούθηση τιμών καυσίμων με τεχνητή νοημοσύνη-Τέλος στη μεταπώληση αδειών για φωτοβολταϊκά πάρκα
Απώλειες πέραν του 2% για το πετρέλαιο με φόντο την αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού
Ένα βήμα πριν το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Κύπρος για μη υιοθέτηση κανόνων για ΑΠΕ
Φυσικό αέριο: Το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν εξετάζει η Κομισιόν-Οι πρώτες αντιδράσεις
Νέα άνοδος στις τιμές του πετρελαίου εν μέσω ανησυχιών για την προσφορά
Καθόλου αισιόδοξος για την ηλεκτρική διασύνδεση ο Κεραυνός-«Επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες μου»
Σύνδεσμος Καταναλωτών: Δεν βλέπει όφελος από σχέδιο για αποθήκευση ενέργειας
Ενεργειακή σήμανση για smartphones και tablets στην Ε.Ε. από τον Ιούνιο
Γιώργος Πέτρου: Μετά από δύο χρόνια μείωση κόστους ηλεκτρισμού-Μόνη λύση οι ΑΠΕ
Ευρώπη: Σε υψηλό δύο ετών το φυσικό αέριο-Εντείνονται οι φόβοι για την προσφορά