powered by

Κωνσταντίνος Κωνσταντή: Η αλυσίδα παραγωγής δημόσιων έργων πρέπει να επανασχεδιαστεί άμεσα

Την ανάγκη άμεσου επανασχεδιασμού της αλυσίδας παραγωγής δημοσίων έργων, τονίζει ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ, Κωνσταντίνος Κωνσταντή, σημειώνοντας πως η μέθοδος του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού αποτελεί πρότυπο διαφάνειας και ανταγωνιστικότητας και αποτελεί την κατάλληλη επιλογή για έργα όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Σε γραπτή δήλωσή του με αφορμή τη δημόσια συζήτηση των τελευταίων ημερών για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, ο κ. Κωνσταντή αναφέρει πως «το ΕΤΕΚ δηλώνει ευθαρσώς ότι διαφωνεί με την θέση που εκφράζεται το τελευταίο διάστημα ότι η εκτέλεση ενός τέτοιου, υψίστης σημασίας έργου, που αποτελεί κληρονομιά για τις επόμενες γενιές, πρέπει να υλοποιηθεί με τη μέθοδο Μελέτη-Κατασκευή, μετά την ολοκλήρωση του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού».

Όπως υπογραμμίζει, «υπάρχουν έργα αυτής της κλίμακας, όπου ο ενδελεχής έλεγχος του σχεδιασμού από τους μελετητές και το κράτος, είναι κρίσιμος για τη διασφάλιση ενός τελικού αποτελέσματος που να ανταποκρίνεται στο συλλογικό όραμα της κοινωνίας».

«Είναι ευθύνη όλων, κράτους-μελετητών-κατασκευαστών, να διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία και τις κατάλληλες δεξιότητες να διαχειριστούν αυτές τις περιπτώσεις με τις σωστές διαδικασίες, όπως γίνεται διεθνώς. Τα δε αποτελέσματα που βλέπουμε σε αντίστοιχα έργα του εξωτερικού θα πρέπει να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση», συνεχίζει.

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντή, «η διεθνής πρακτική έχει ήδη αποδείξει ότι η μέθοδος του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, είτε με την παραδοσιακή μέθοδο, είτε σε συνδυασμό με τη διαδικασία της Μελέτης-Κατασκευής, αποτελεί πρότυπο διαφάνειας και ανταγωνιστικότητας».

Ωστόσο, συμπληρώνει, «είναι προβληματικό και επιζήμιο η μέθοδος να επιβαρύνεται με τις συστημικές αδυναμίες και τα προβλήματα που χαρακτηρίζουν ολόκληρο το σύστημα υλοποίησης δημοσίων έργων», σημειώνοντας πως «το όλο θέμα ανέδειξε το Επιμελητήριο προ 10 ημερών σε Εργαστήρι που διοργάνωσε με θέμα ‘Προγραμματισμός, Σχεδιασμός και Υλοποίηση των Έργων του Δημοσίου’ στην παρουσία του Υπουργού Μεταφορών, του Γενικού Λογιστή, άλλων αξιωματούχων του κράτους και αρμόδιων φορέων».

«Η ευθύνη για τον σχεδιασμό ενός έργου δεν μεταφέρεται στο κράτος λόγω της επιλογής μιας διαδικασίας. Το κράτος έχει την πλήρη ευθύνη να προωθεί και να εφαρμόζει σωστά τις κατάλληλες ανά περίπτωση διαδικασίες που δίνουν έμφαση στην ποιότητα, την καινοτομία και την αρχιτεκτονική αριστεία, ώστε να παράγονται έργα που εμπλουτίζουν την κοινωνία και αναδεικνύουν τον πολιτισμό μας. Για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να αναλάβουμε ο καθένας την ευθύνη που του αναλογεί και να επανασχεδιάσουμε την αλυσίδα παραγωγής δημόσιων έργων εδώ και τώρα», καταλήγει ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ.

Δειτε Επισης

Σε σταθερά ανοδική τροχιά τα ακίνητα-Οι πωλήσεις σε κάθε πόλη και οι μεγαλύτερες αυξήσεις
Στα €3.592,6 εκατομμύρια οι νέες κατασκευές το 2023-Η αξία παραγωγής στον ευρύτερο κατασκευαστικό τομέα
Η ακτινογραφία της ενοικίασης διαμερισμάτων στην Κύπρο...Η διαθεσιμότητα και τα ενοίκια σε κάθε επαρχία
Fabretti Constructions: Ο νικητής της φιλανθρωπικής κλήρωσης για ένα πολυτελές διαμέρισμα στο Metochi Estate
BidX1: Τελευταία ευκαιρία για αγορά αυτό το καλοκαίρι-Δημοπρασία στις 30 Ιουλίου
Γ. Μισιρλής: Πολλαπλές επιπτώσεις από τυχόν απαγορεύσεις στις βραχυχρόνιες μισθώσεις-Αναγκαία η ρύθμιση
Σε δημόσια διαβούλευση το πρώτο ευρωπαϊκό σχέδιο για την προσιτή στέγαση-Απόψεις ζητά η Κομισιόν
Neocleous Tower: Αποκαλύπτει την εντυπωσιακή εξωτερική του όψη-Το μεγαλύτερο ορόσημο στην κατασκευή του κτιρίου
Έτσι θα είναι η κεντρική πλατεία €5 εκατ. στο Παραλίμνι-Χώρος εκδηλώσεων, πάρκο και χώρος μνημείων (pics)
Σύγχρονο και λειτουργικό προπονητικό γήπεδο μπάσκετ και βόλεϊ για την ΑΕΛ από τον Andrew Budzinski