Απλοποίηση «πράσινων» κανόνων που αφορούν τις επιχειρήσεις για ανταγωνιστικότητα προτείνει η Κομισιόν

Πρόταση για απλοποίηση κανονισμών που αφορούν τις επιχειρήσεις και την πράσινη μετάβαση, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την ενθάρρυνση επενδύσεων, μέσω ενός πολυνομοσχεδίου το οποίο αγγίζει πολλαπλούς τομείς και νομοθεσίες, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τετάρτη, υποσχόμενη πως οι αλλαγές θα επιφέρουν εξοικονομήσεις μέχρι και 6 δισ. ευρώ διοικητικού κόστους.

Σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν κάνει λόγο για μείωση του διοικητικού φόρτου κατά τουλάχιστον 25%, και τουλάχιστον κατά 35% για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέχρι το τέλος της τρέχουσας θητείας.

Τα μέτρα, γνωστά ως πακέτα «Omnibus» 1 και 2, αφορούν απλοποιήσεις στις υποχρεώσεις των εταιρειών για υποβολή εκθέσεων για τη βιώσιμη χρηματοδότηση, στους κανόνες για τη δέουσα επιμέλεια των εταιρειών για τη βιωσιμότητα, του ορισμού του τι η ΕΕ θεωρεί πράσινη επένδυση για σκοπούς χρηματοδότησης (Taxonomy), του μηχανισμού συνοριακής προσαρμογής άνθρακα και των ευρωπαϊκών επενδυτικών προγραμμάτων.

«Η μείωση των άσκοπα πολύπλοκων κανόνων της ΕΕ αποτελεί σημαντικό μέρος των σχεδιασμών μας για να καταστήσουμε την Ευρώπη πιο ανταγωνιστική», σημείωσε σε γραπτή ανακοίνωση ο Επίτροπος για την οικονομία, και αρμόδιος για θέματα απλούστευσης των κανονισμών, Βάλντις Ντομπρόφσκις.

«Αυτή η ατζέντα απλοποίησης δεν αποτελεί απορρύθμιση. Αφορά την επίτευξη των στόχων μας με πιο έξυπνο και λιγότερο δύσκολο τρόπο, έτσι ώστε οι εταιρείες μας, και ιδίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μας, να μπορούν να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη, την απασχόληση, την καινοτομία και να μας βοηθήσουν να διασφαλίσουμε την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση».

Τα μέτρα ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο κ. Ντομπρόφσκις και η Επίτροπος για θέματα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκι.

Η μείωση των πολύπλοκων διαδικασιών για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις μικρές εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης θα επιτρέψει επίσης στην Κομισιόν να εστιάσει το νομοθετικό της πλαίσιο στις μεγαλύτερες εταιρείες που είναι και αυτές με το μεγαλύτερο δυνητικά αντίκτυπο στο κλίμα και στο περιβάλλον.

Αν οι προτάσεις εγκριθούν και εφαρμοστούν ως έχουν, εκτιμά η Κομισιόν, μπορούν να επιφέρουν συνολική εξοικονόμηση ετήσιου διοικητικού κόστους περίπου 6,3 δισ. ευρώ και να κινητοποιήσουν πρόσθετη δημόσια και ιδιωτική επενδυτική ικανότητα ύψους 50 δισ. ευρώ.    

Το νομοθετικό πακέτο περιλαμβάνει τροποποιήσεις της Οδηγίας για την υποβολή εκθέσεων εταιρικής βιωσιμότητας (CSRD), της Οδηγίας για τη δέουσα επιμέλεια ως προς την εταιρική βιωσιμότητα (CSDDD), του μηχανισμού συνοριακής προσαρμογής άνθρακα (CBAM) και του κανονισμού InvestEu, οι οποίες θα πρέπει να συζητηθούν και να εγκριθούν στο Συμβούλιο της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το πακέτο περιλαμβάνει ακόμα το προσχέδιο των αλλαγών στα κριτήρια για πράσινες επενδύσεις (Taxonomy), οι οποίες θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση και θα ισχύσουν μετά το τέλος της περιόδου ελέγχου από τους άλλους θεσμούς.

Δειτε Επισης

Το πετρέλαιο συνεχίζει την πτωτική του πορεία εν αναμονή νέας αύξησης της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ
Έρχεται με αλλαγές νέο σχέδιο χορηγιών για αντικατάσταση ή εγκατάσταση ηλιακών συστημάτων θέρμανσης νερού
Η ημέρα με την μέχρι στιγμής υψηλότερη συνολική μέγιστη ζήτηση σε ηλεκτρικό ρεύμα το φετινό καλοκαίρι
Πετρέλαιο: Άνοδος 1% στις τιμές μετά τη βουτιά που προκάλεσε η εκεχειρία Ισραήλ-Ιράν
Έπεσαν οι υπογραφές για εγκατάσταση σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στην Πόλη Χρυσοχούς
Κομισιόν: Χαιρετίζει την προσωρινή πολιτική συμφωνία για παράταση του κανονισμού για αποθήκευση αερίου
ΑΔΜΗΕ: Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο-Η σύνθεσή του
Στοχευμένα μέτρα στήριξης για μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία ζητούν οι ευρωπαίοι εργοδότες
Προς ομαλοποίηση οι τιμές του πετρελαίου-Τι εκτιμούν για την επόμενη ημέρα οι αναλυτές
Πιεσμένο το αποθεματικό της ΑΗΚ-Χρειάζεται δάνειο για τις αναπτυξιακές της επενδύσεις