Powered by

Μ. Παναγιώτου: Η συμβολή της γυναίκας στην ύπαιθρο είναι ανεκτίμητη και αξίζει κάθε δυνατή στήριξη

Με βάση τα αποτελέσματα έρευνας που θα ολοκληρωθεί στα τέλη Μαρτίου θα οριστικοποιηθούν τα προγράμματα ψηφιακής εκπαίδευσης για γυναίκες της υπαίθρου με σύμπραξη του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και του Γραφείου της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων.

Οι γυναίκες της υπαίθρου έχουν μοναδικές γνώσεις και ικανότητες, τις οποίες θα έχουν την ευκαιρία μέσα από την ψηφιακή γνώση να εξελίξουν, συμβάλλοντας παράλληλα στην ανάπτυξη των κοινοτήτων τους και αφήνοντας έτσι και το αποτύπωμά τους για μια πιο δίκαιη και ισότιμη κοινωνία, ανέφερε σε χαιρετισμό της σε συνέντευξη Τύπου, την Τρίτη, για την έναρξη της Δράσης της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των Φύλων με τίτλο «Προγράμματα Ψηφιακής Εκπαίδευσης για Γυναίκες της Υπαίθρου», η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου.

Στον χαιρετισμό της, που ανέγνωσε η Ανώτερη Λειτουργός, Μαρίνα Μιχαηλίδου Καδή, η κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι η στήριξη της κυπριακής υπαίθρου και των ανθρώπων της αποτελεί βασική προτεραιότητα για την Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη, και το Υπουργείο Γεωργίας ειδικότερα.

«Αφουγκραστήκαμε τις ανάγκες των γυναικών της υπαίθρου και συμπεριλάβαμε στη Στρατηγική του Πρωτογενούς Τομέα, η οποία εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, συγκεκριμένες δράσεις για τη στήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας στον πρωτογενή τομέα», ανέφερε.

Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε, διοργανώθηκαν ήδη εργαστήρια σε αγροτικές περιοχές, με στόχο την ανάπτυξη εργαλείων και την ενίσχυση των δεξιοτήτων των γυναικών που δραστηριοποιούνται ή επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στον κλάδο αυτό και να αναπτύξουν επιτυχημένες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.

Τα εργαστήρια αυτά, εξήγησε, παρέχουν τα απαραίτητα εφόδια για την ανάπτυξη επιχειρηματικών δεξιοτήτων, ενώ προσφέρουν καθοδήγηση από ειδικούς στον τομέα της αγρό-επιχειρηματικότητας και του μάρκετινγκ, μέσα από διαδραστική προσέγγιση.

«Επιπλέον, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών, προωθούμε δράσεις που προάγουν την ισότητα, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, αλλά και την ενίσχυση της γυναικείας συμμετοχής στην παραγωγική διαδικασία. Μέσα από την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων, νομοθετικών ρυθμίσεων και μηχανισμών που μας προσφέρει η ΕΕ, καθώς και εθνικών πόρων, εργαζόμαστε για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, γυναικών και ανδρών, στην ύπαιθρο», ανέφερε.

Στόχος, πρόσθεσε, είναι να δοθεί μια νέα δυναμική για πρόοδο και ευημερία στην αγροτική οικογένεια και βασικό εργαλείο αποτελεί το Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027, με συνολικό προϋπολογισμό για επιδοτήσεις ύψους 454 εκατομμυρίων ευρώ.

Η συμβολή της γυναίκας στην ύπαιθρο είναι ανεκτίμητη και αξίζει κάθε δυνατή στήριξη, κατέληξε η Υπουργός.

Η δράση αφορά προγράμματα ψηφιακής εκπαίδευσης και ενδυνάμωσης των γυναικών της υπαίθρου και εμπίπτει στη θεματική ενότητα «Φύλο - Έρευνα, Καινοτομία και Ψηφιακός Μετασχηματισμός» της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των Φύλων, ανέφερε στον χαιρετισμό της, η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, Τζόση Χριστοδούλου.

Φορέας υλοποίησης, είπε, είναι «το Υφυπουργείο Έρευνας, σε συνεργασία με το Γραφείο μας, το Υπουργείο Γεωργίας, το Υπουργείο Ενέργειας, το Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος, το Γραφείο Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων και τον Οργανισμό Νεολαίας».

Η κ. Χριστοδούλου είπε ότι κύριος στόχος της δράσης είναι η ενίσχυση των γυναικών της υπαίθρου, παρέχοντας τους τα εργαλεία και τις γνώσεις που απαιτούνται για να δραστηριοποιηθούν με αυτοπεποίθηση και επιτυχία στον ψηφιακό και επιχειρηματικό τομέα.

«Η ισότητα των φύλων αποτελεί θεμέλιο λίθο για την πρόοδο κάθε κοινωνίας. Η Κύπρος σημειώνει σταθερή πρόοδο, και αναβαθμίζεται σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Όπως ήδη γνωρίζετε, η ουσιαστική ισότητα γυναικών και ανδρών είναι οριζόντιος στόχος της κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη και οι γυναίκες της υπαίθρου δεν απουσιάζουν από τις προτεραιότητες μας», ανέφερε.

Ο ρόλος της γυναίκας της υπαίθρου, της αγρότισσας, της επιχειρηματία, υπήρξε ιστορικά ζωτικής σημασίας, σημείωσε. Η κ. Χριστοδούλου αναφέρθηκε στα εμπόδια κοινωνικά, οικονομικά, πολιτισμικά, και πλέον τεχνολογικά/ ψηφιακά, που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, περιορίζοντας την παραγωγικότητα και τη δυνατότητά τους να αναγνωριστούν ή και να συμμετέχουν ισότιμα στην αγροτική και οικονομική ανάπτυξη γενικότερα.

Μίλησε για στερεότυπα και αντιλήψεις που συχνά περιορίζουν τις επαγγελματικές δυνατότητες των γυναικών της υπαίθρου, την περιορισμένη πρόσβαση σε εκπαιδευτικά ιδρύματα ή/και ευκαιρίες κατάρτισης, την έλλειψη ψηφιακών γνώσεων ή δεξιοτήτων που συχνά περιορίζει τις ευκαιρίες τους για επαγγελματική εξέλιξη.

Η έλλειψη πόρων για γυναίκες της υπαίθρου είναι σημαντικό εμπόδιο στην ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ή στη συμμετοχή τους σε οικονομικές δραστηριότητες που απαιτούν κεφάλαιο και πολλές φορές καθίστανται οικονομικά εξαρτώμενες, πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι η συμμετοχή των γυναικών στη λήψη πολιτικών και κοινωνικών αποφάσεων στην ύπαιθρο παραμένει ακόμα πιο περιορισμένη σε σύγκριση με τις αστικές περιοχές.

Η σημερινή δράση, εξήγησε η Επίτροπος, συμπληρώνει άλλες δράσεις: Το 2023 το Υπουργείο Γεωργίας έπειτα από εισήγηση του Γραφείου της, έχει προσθέσει στο λογότυπο της Κοινής Αγροτικής Ανάπτυξης και την γυναίκα αγρότισσα αναγνωρίζοντας και συμβολικά το ρόλο της. Το 2024, το Υπουργείο Γεωργίας και πάλι σε συνεργασία με το Γραφείο της, την IMH και την GrantExpert, ξεκίνησε την υλοποίηση επιμορφωτικών προγραμμάτων για ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας με ομάδα στόχο τις γυναίκες της υπαίθρου και τις αγρότισσες. Μέχρι σήμερα διοργανώθηκαν 5 εκπαιδευτικά προγράμματα με συμμετοχή 70 περίπου γυναικών.

«Με τη δράση που ανακοινώνουμε σήμερα, στοχεύουμε να προσθέσουμε στο μέτρο του δυνατού, στην εξάλειψη αυτών των ανισοτήτων, προσφέροντας στις γυναίκες της υπαίθρου την ευκαιρία να αναπτύξουν ψηφιακές δεξιότητες, έτσι ώστε να ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα τους και να αποκτήσουν οικονομική ανεξαρτησία», ανέφερε.

Για να διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα της δράσης, είπε, το πρώτο στάδιο υλοποίησης της αφορά την καταγραφή των συγκεκριμένων αναγκών ψηφιακής κατάρτισης των γυναικών της υπαίθρου. Για τον σκοπό αυτό, εξήγησε, έχουν ετοιμαστεί και αποστέλλονται τις επόμενες μέρες σχετικά ερωτηματολόγια σε σημαντικό αριθμό κοινοτήτων της υπαίθρου που καλύπτουν, μεταξύ άλλων, βασικές δεξιότητες χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή και έξυπνου κινητού, ψηφιακή επιχειρηματικότητα, μάρκετινγκ μέσω κοινωνικών δικτύων και τεχνολογίας για προώθηση προϊόντων και δημιουργία ιστοσελίδας και δημιουργία ιστοσελίδας/e-shop.

Η ανατροφοδότηση των ενδιαφερομένων γυναικών, μέσω των ερωτηματολογίων, θα αποτελέσει τη βάση για τον σχεδιασμό στοχευμένων προγραμμάτων που να ανταποκρίνονται στις συγκεκριμένες, εξατομικευμένες ανάγκες τους, σημείωσε.

Σε μεταγενέστερο στάδιο, ανέφερε, θα διοργανωθούν και προγράμματα κατάρτισης για περαιτέρω ανάπτυξη της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.

Η ισότητα των φύλων και η ενδυνάμωση των γυναικών αφορά όλες και όλους, μας είπε η Επίτροπος, αναφέροντας ότι μόνο όταν γυναίκες και άνδρες απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα και έχουν ισότιμη πρόσβαση σε ευκαιρίες και συμμετοχή σε όλους τους τομείς δραστηριότητας, διασφαλίζεται η πρόοδος, η βιωσιμότητα και η ανθεκτικότητα της κοινωνίας μας.

Ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία που αγγίζει παράλληλα τρεις καίριες προτεραιότητες της Κυβέρνησης, χαρακτήρισε τη δράση ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Νικόδημος Δαμιανού. Οι τρεις αυτές προτεραιότητες είναι: η προώθηση μίας δίκαιης και χωρίς αποκλεισμούς ψηφιακής μετάβασης, η στήριξη της υπαίθρου και τη δημιουργία ευκαιριών για τους κατοίκους αγροτικών και απομακρυσμένων περιοχών και η ενίσχυση της ισότητας των φύλων σε κάθε κοινωνικο-οικονομικό πεδίο, είπε.

«Πρόκειται για τρεις αλληλένδετες πολιτικές και δράσεις που εξυπηρετούν τον ίδιο σκοπό, τη βελτίωση της καθημερινότητας όλων ανεξαιρέτως των πολιτών, σε μια Κύπρο που αλλάζει, μια Κύπρο που μεταρρυθμίζεται», ανέφερε.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί βασικό πυλώνα του οράματος για μία σύγχρονη κοινωνία, ενώ οι ψηφιακές δεξιότητες προϋπόθεση για την επιτυχή ψηφιακή μετάβαση κάθε χώρας, σημείωσε ο Υφυπουργός, λέγοντας ότι είναι ανάγκη όλοι οι πολίτες να κατέχουν έστω βασικές ψηφιακές δεξιότητες για να μπορούν να συμμετέχουν ισότιμα και ενεργά στη νέα ψηφιακή πραγματικότητα.

Ως Κυβέρνηση, συνέχισε, αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση κι έκανε αναφορά στον Ψηφιακό Πολίτη, την ηλεκτρονική ταυτότητα, το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης Ψηφιακός Βοηθός, και νέες ψηφιακές υπηρεσίες στην αναβαθμισμένη κεντρική κυβερνητική πύλη gov.cy.

Το ψηφιακό χάσμα, είπε, αγγίζει δύο βασικούς άξονες: τη συνδεσιμότητα και τις δεξιότητες. Ως προς τη συνδεσιμότητα, δήλωσε ο κ. Δαμιανού, έχουμε κάνει ως Κύπρος σημαντικά βήματα μπροστά.

«Είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που έχει πετύχει 100% πληθυσμιακή κάλυψη 5G, ενώ έχουμε ξεκινήσει σε συνεργασία με τη Cyta ένα άκρως σημαντικό έργο επέκτασης των σταθερών δικτύων οπτικών ινών σε κάθε κατοικημένη περιοχή του νησιού. Το έργο αυτό αναμένουμε να ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του 2026, διευρύνοντας σημαντικά την πρόσβαση σε γρήγορο ίντερνετ για όλους τους Κυπρίους, όπου κι αν διαμένουν».

Ο δεύτερος άξονας, δήλωσε, είναι οι ψηφιακές δεξιότητες, όπου έχουμε σημαντικό δρόμο να διανύσουμε. «Είναι γι’ αυτό τον σκοπό που €24 εκατομμύρια αφιερώνονται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας σε δράσεις για αναβάθμιση της ψηφιακής ικανότητας των πολιτών», ανέφερε.

Ο Υφυπουργός σημείωσε ότι σύμφωνα με το Women in Digital Scoreboard 2024, μόλις το 51% των γυναικών στην Κύπρο κατέχει έστω βασικές ψηφιακές δεξιότητες, ποσοστό μεγαλύτερο από το αντίστοιχο των αντρών που κυμαίνεται στο 49%. Εντούτοις, συνέχισε, οι γυναίκες που απασχολούνται στον τομέα της πληροφορικής αποτελούν μόλις το 2% του εργατικού δυναμικού της χώρας, ποσοστό λιγότερο από το 1/3 του αντίστοιχου των αντρών.

«Οφείλουμε βέβαια, να αναγνωρίσουμε πως το ψηφιακό χάσμα δεξιοτήτων είναι πιο εμφανές σε ευάλωτες και ειδικές πληθυσμιακές ομάδες, όπως οι κάτοικοι αγροτικών και απομακρυσμένων περιοχών, και ειδικότερα οι γυναίκες. Πρόκειται, λοιπόν, για ένα υπαρκτό και σημαντικό πρόβλημα, στο οποίο επιδιώκουμε ως Κυβέρνηση να δώσουμε αποτελεσματικές λύσεις», είπε

Η δράση αυτή, δήλωσε ο κ. Δαμιανού, επιδιώκει ακριβώς να καταπολεμήσει τους διάφορους περιορισμούς που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες της υπαίθρου και που μειώνουν την ικανότητά τους να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία, και να τις εφοδιάσει με γνώση, αυτοπεποίθηση και νέες ευκαιρίες για προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη.

Αναφερόμενος κι αυτός στο ερωτηματολόγιο που θα σταλεί σε γυναίκες της υπαίθρου, εξήγησε ότι θα διερευνά όχι μόνο τις θεματικές ενότητες στις οποίες μπορούν να προσφερθούν εκπαιδεύσεις, αλλά και παράγοντες όπως ο χρόνος και ο χώρος διεξαγωγής των προγραμμάτων, καθώς και η διαθεσιμότητα του απαραίτητου εξοπλισμού από πλευράς των συμμετεχόντων, ούτως ώστε να μπορούμε να προβλέψουμε επιμέρους ενέργειες που θα κρίνουν την επιτυχία της πρωτοβουλίας.

Με τον τρόπο αυτό, είπε, και προσφέροντας τα προγράμματα δωρεάν, πιστεύουν πως θα επιτευχθεί και μεγαλύτερη ανταπόκριση από τις συμμετέχουσες, και συνεπακόλουθα, και μεγαλύτερος αντίκτυπος.

Στόχος, κατέληξε, είναι να δημιουργήσουμε ένα μέλλον όπου όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες δεν είναι απλώς θεατές, αλλά ενεργά μέλη του ψηφιακού άλματος και της αναπτυξιακής πορείας της χώρας.

Δειτε Επισης

Ζημιές κατέγραψε την Τρίτη το ΧΑΚ
Μικρή βελτίωση στο οικονομικό κλίμα τον Φεβρουάριο-Ώθηση από υπηρεσίες, μεταποίηση και κατασκευές
Μ. Παναγιώτου: Η συμβολή της γυναίκας στην ύπαιθρο είναι ανεκτίμητη και αξίζει κάθε δυνατή στήριξη
Αυλαία στην υπόθεση Συνεργατισμού, αθώοι και από Εφετείο οι κατηγορούμενοι-Απορρίφθηκε η έφεση Εισαγγελέα
ΣΥΠΡΟΔΑΤ: Ζωτικής σημασίας η άμεση λήψη μέτρων κατά της ακρίβειας
Zητούν ουσιαστική παρέμβαση Χριστοδουλίδη για το πλαίσιο εργοδότησης ξένων εργαζομένων οι συντεχνίες
Οριακή άνοδος τη Δευτέρα στο ΧΑΚ
Αυξήθηκε ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Ιανουάριο
Περαιτέρω οικονομική συνεργασία με Η.Β.-Συνέχιση τεχνικής βοήθειας για την Εθνική Μονάδα Εφαρμογής Κυρώσεων
Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο: Τα Επαρχιακά Δικαστήρια έχουν δικαιοδοσία να εκδικάζουν υποθέσεις «κουρέματος»