Powered by

Αντισταθμιστικά μέτρα για το αεροδρόμιο ζητούν Δήμοι Λάρνακας & Δρομολαξιάς-Μενεού-«Οι δήμοι δεν εισπράττουν σεντ»

Αντισταθμιστικά μέτρα, είτε με μια πάγια ετήσια αποζημίωση είτε με χρηματικό ποσό ανά επιβάτη, ζητούν οι Δήμοι Λάρνακας και Δρομολαξιάς – Μενεού για τη λειτουργία του Αεροδρομίου Λάρνακας και τις επιπτώσεις που έχει στους δύο Δήμους.

Σε δηλώσεις ύστερα από σύσκεψη των δύο Δήμων ο Δήμαρχος Δρομολαξιάς – Μενεού Κύπρος Ανδρονίκου ανέφερε ότι «το θέμα της συνάντησης ήταν τα αντισταθμιστικά μέτρα από τη λειτουργία του αεροδρομίου Λάρνακας στα δημοτικά όρια των δύο Δήμων».

«Απαιτούμε και ζητούμε όπως το κράτος κατανοήσει όλες τις επιπτώσεις που υπάρχουν στους δύο Δήμους και ζητούμε μια πάγια ετήσια αποζημίωση έναντι των επιπτώσεων που έχει η λειτουργία του αεροδρομίου στους δύο Δήμους», είπε.

Πρόσθεσε ότι «είναι ευρέως γνωστό πως το κράτος εισπράττει κάποια εκατομμύρια από τον στρατηγικό επενδυτή, τα οποία διατίθενται ανά το παγκύπριο. Πώς είναι δυνατό να μην χρησιμοποιείται μέρος των εσόδων αυτών για τους Δήμους Λάρνακας και Δρομολαξιάς – Μενεού που υπόκεινται σε αυτή την επιβάρυνση;» διερωτήθηκε.

Οι δύο Δήμοι, συνέχισε ο κ. Ανδρονίκου «δεν εισπράττουν ούτε σεντ και αυτό είναι μια αδικία που πρέπει να αρθεί σήμερα». «Θα αποταθούμε στον Υπουργό Μεταφορών και στη Βουλή για να διεκδικήσουμε το δίκαιο αυτό αίτημά μας», σημείωσε.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας είπε πως «το συγκεκριμένο μας αίτημα πάει πάρα πολύ πίσω και πρέπει να είμαστε και παγκόσμια πρωτοτυπία. Ίσως είμαστε οι μόνοι Δήμοι που ενώ λειτουργεί διεθνές αεροδρόμιο με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε θέματα περιβάλλοντος, θέματα συντελεστών δόμησης και θέματα ανάπτυξης του παραλιακού μετώπου».

Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν μια σειρά άλλα περιβαλλοντικά και οικονομικά θέματα τα οποία συνιστούν μια αδικία που πρέπει να αρθεί. Αυτή τη φορά δεν θα είναι όπως τις άλλες φορές που εισπράτταμε μια αρνητική απάντηση και επειδή υπήρχαν άλλες προτεραιότητες όπως η μετακίνηση των πετρελαιοδεξαμενών, δεν το βάζαμε στην πρώτη θέση».

Πλέον συνέχισε «έχουμε αποφασίσει ότι θα πάμε μέχρι τέλους. Έτσι ξεκινάμε με την αποστολή κοινής επιστολής προς τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Αλέξη Βαφεάδη ζητώντας συνάντηση μαζί του και από κει και πέρα θα αξιολογήσουμε ανάλογα με την ανταπόκριση».

Ερωτηθείς κατά πόσον το αίτημα των δύο Δήμων επανέρχεται λόγω και της επέκτασης του αεροδρομίου, ο κ. Βύρας απάντησε θετικά και σημείωσε πως «ακριβώς επειδή θα γίνει και μια νέα πτέρυγα που σημαίνει επιπρόσθετη επιβάρυνση για τις Δήμους μας η οποία συνεχίζεται».

«Υπάρχει νέα συμφωνία επέκτασης του αεροδρομίου Λάρνακας και σκέψεις για νέες συμφωνίες διαχείρισης των αεροδρομίων οπότε θεωρούμε ότι είναι ο χρόνος για να διεκδικήσουμε το αίτημα που δεν σηκώνει άλλη αναβολή», ανέφερε.

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον με δεδομένο ότι πέρσι η επιβατική κίνηση στην Κύπρο ξεπέρασε τα 4 εκατομμύρια επιβάτες, οι δύο Δήμοι θα ζητήσουν χρηματοδότηση ανά επιβάτη, ο Δήμαρχος Λάρνακας είπε πως «το πιο σωστό είναι το ανά κεφαλή επιβάτη. Αυτό σημαίνει ότι μετράς και την ανάλογη επίδραση στην πόλη» είπε και σημείωσε πως «όσα περισσότερα αεροπλάνα, θα υπάρχει μεγαλύτερη επιβάρυνση και κίνηση και θα υπάρξουν και άλλα θέματα όπως καθαριότητας, στα οποία πρέπει να ανταποκριθούν οι Δήμοι μας».

Θεωρούμε, συνέχισε πως «ο σωστότερος υπολογισμός είναι ανά κεφαλή επιβάτη όπως γίνεται σε όλες τις πόλεις». «Θα ακολουθήσουμε το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών», είπε.

Ερωτηθείς κατά πόσον συζήτησαν το θέμα με την Hermes, ο κ. Βύρας απάντησε πως «αυτό είναι καθαρά θέμα του κράτους. Μια ιδιωτική εταιρεία θα δει τα συμφέροντα της και αυτός με τον οποίο θα διαπραγματευτούμε και πρέπει να λύσει το θέμα, είναι το κράτος».

Σε άλλη ερώτηση απάντησε πως «η θέση της Ένωσης Δήμων είναι ότι όπου υπάρχουν δίκαια αιτήματα πρέπει να εξετάζονται για να λαμβάνονται οι ανάλογες αποφάσεις».

«Κάθε πόλη έχει τις ιδιαιτερότητες και τα θέματα της» είπε και εξήγησε πως «ένα πολύ καλό παράδειγμα είναι οι Κοινότητες του Βασιλικού που φιλοξενούν το Ενεργειακό Κέντρο με ό,τι συνεπάγεται αυτό και οι οποίες πολύ σωστά λαμβάνουν ένα ανταποδοτικό τέλος δια νόμου».

Ανέφερε ακόμα ότι «το παράδειγμα των Κοινοτήτων Βασιλικού είναι πολύ καλό και είναι επίσης μια καλή αρχή που πρέπει να ακολουθείται παντού».

Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Δρομολαξιάς – Μενεού, συμμετείχαν οι Βουλευτές της επαρχίας, οι Δημοτικοί Γραμματείς των δύο Δήμων και ο Αντιδήμαρχος Δρομολαξιάς – Μενεού.

Δειτε Επισης

Χάσμα και ολοταχώς προς αδιέξοδο για την ΑΤΑ-Κρατά ζωντανή στον... αναπνευστήρα την προοπτική ο Παναγιώτου
Στην William Grant & Sons «The Famous Grouse» και «Naked Malt»-Στην κυπριακή αγορά από την Laiko Cosmos Trading
Πότε ανοίγει ξανά η πύλη καταχώρησης των 260 αιτήσεων για την ηλεκτροκίνηση-Πού κυμαίνοντα τα ποσά των χορηγιών
Μαριλένα Ραουνά: Πέραν των 30.000 συνέδρων στην Κύπρο...Οκτώ διαγωνισμοί για κάλυψη των αναγκών διαμονής
Επιτυχής αναχρηματοδότηση για την Celestyal-Επιταχύνει την στρατηγική ανάπτυξής της
Αύξηση πέραν του 30% για τα έσοδα από τον τουρισμό το πρώτο τετράμηνο-Ανήλθαν στα €582,5 εκ.
Palm Beach Resort: Μια νέα εποχή παραθαλάσσιας ζωής με επενδυτικό χαρακτήρα
Ν. Χριστοδουλίδης: Κομβικής σημασίας για τον κυπριακό τουρισμό το 2025-Το κλειδί για συνέχιση της εξελικτικής του πορείας
Κέντρο Φροντίδας και κατοικιών για ΑμεΑ συνολικού προϋπολογισμού μέχρι €2 εκατ. από τον όμιλο Eurobank
Θ. Μιχαηλίδης: Ανάγκη για ανοίγματα και σε άλλες δυνητικές αγορές...Μπορεί να γίνει αντίστοιχη με του Η.Β. η γερμανική