powered by

Η δύναμη της ελληνικής ναυτιλίας: Πρωτοπόροι οι Έλληνες πλοιοκτήτες στην πράσινη μετάβαση

Η ελληνική ναυτιλία, με την πλούσια ιστορία και την επιρροή της στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία, αναδεικνύεται σήμερα ως ηγέτιδα δύναμη στην εφαρμογή τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον.

Παράλληλα, οι Έλληνες πλοιοκτήτες αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο στην πράσινη μετάβαση της ναυτιλίας, διασφαλίζοντας τη συμμόρφωση με τις σύγχρονες περιβαλλοντικές απαιτήσεις του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ).

Με φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες ενισχύουν τη θέση τους στον παγκόσμιο ναυτιλιακό χάρτη και διασφαλίζει την πορεία προς τη βιωσιμότητα.

Η δύναμη της ελληνικής ναυτιλίας είναι αδιαμφισβήτητη και το μέλλον διαγράφεται λαμπρό, καθώς η βιομηχανία συνεχώς προσαρμόζεται στις απαιτήσεις του μέλλοντος.

Τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον

Ένας από τους πιο εντυπωσιακούς δείκτες της δύναμης του ελληνικού ναυτιλιακού στόλου είναι η αξιοποίηση εναλλακτικών καυσίμων και η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), το 43% του ελληνόκτητου στόλου παγκοσμίως είναι εξοπλισμένο με καινοτόμες τεχνολογίες που μειώνουν τις εκπομπές και ενισχύουν την ενεργειακή αποδοτικότητα.

Αντίστοιχα, το ποσοστό του παγκόσμιου στόλου που διαθέτει τέτοιες τεχνολογίες ανέρχεται στο 39%, επιβεβαιώνοντας την πρωτοκαθεδρία της Ελλάδας στον τομέα αυτό.

Σημαντική πρόοδος καταγράφεται και στην ενσωμάτωση συστημάτων καθαρισμού των οξειδίων του θείου. Συγκεκριμένα, το 66% των ελληνόκτητων δεξαμενοπλοίων που βρίσκονται υπό ναυπήγηση ή αναμένονται να παραδοθούν, θα είναι εξοπλισμένα με τέτοια συστήματα, έναντι 57% του παγκόσμιου στόλου.

Ναυπηγήσεις και ανάπτυξη

Η ελληνική ναυτιλία συνεχίζει να πρωτοστατεί και στις ναυπηγήσεις πλοίων με σύγχρονες, πράσινες τεχνολογίες.

Υπό ναυπήγηση ή παραγγελία βρίσκονται σήμερα 589 πλοία ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακές εταιρείες, συνολικής μεταφορικής ικανότητας 56 εκατομμυρίων τόνων, αντιπροσωπεύοντας το 17% του παγκόσμιου orderbook.

Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των πλοίων κατασκευάζεται σε ναυπηγεία της Κίνας (67,55% του ελληνικού ναυπηγικού στόλου), της Νότιας Κορέας (21,13%) και της Ιαπωνίας (6,74%), με τις ναυπηγήσεις στην Κίνα να υπερβαίνουν τα 38 εκατομμύρια DWT.

Αυτή η παγκόσμια παρουσία υπογραμμίζει τη στρατηγική του ελληνικού ναυτιλιακού κλάδου για ενίσχυση της θέσης του στην παγκόσμια αγορά.

Εναλλακτικά καύσιμα και πρωτοπορία στην υιοθέτησή τους

Η πρόοδος της ελληνικής ναυτιλίας είναι επίσης εμφανής στην ενσωμάτωση τεχνολογιών για χρήση εναλλακτικών καυσίμων.

Η τελευταία έκθεση της Clarksons Research αποκαλύπτει ότι το 2024 καταγράφηκαν 820 παραγγελίες πλοίων με δυνατότητες χρήσης εναλλακτικών καυσίμων, συνολικής χωρητικότητας 62,2 εκατομμυρίων GT.

Η τάση αυτή επιβεβαιώνει την επιστροφή στην κυριαρχία του LNG ως διπλού καυσίμου, το οποίο αντιπροσωπεύει το 70% των παραγγελιών, ενώ η μεθανόλη και η αμμωνία κερδίζουν έδαφος ως εναλλακτικές επιλογές.

Οι Έλληνες πλοιοκτήτες δείχνουν τον δρόμο, με σημαντικές παραγγελίες για πλοία που θα χρησιμοποιούν LNG, μεθανόλη και αμμωνία, συνεισφέροντας καθοριστικά στη μείωση των εκπομπών CO2 και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Δειτε Επισης

Ιδρύει κοινωφελές ίδρυμα στη Νέα Υόρκη και ενισχύει την διεθνή παρουσία του το Ινστιτούτο Κύπρου
Μ. Δαμιανός: Η Κύπρος αναδεικνύεται κόμβος παροχής εξειδικευμένων ιατρικών υπηρεσιών-Εγκαινιάστηκε το El Greco
Alphakat: Εργοστάσιο πυρόλυσης πλαστικών στην Κόσιη-Η εναλλακτική και ορθολογική διαχείριση αποβλήτων
Ξεκίνησε ο Σύνδεσμος Κυπρίων Επαγγελματιών Ελλάδας-«Εφαλτήριο για από κοινού ανάπτυξη»
Η Κύπρος φιλοξένησε την ετήσια τελετή «Collectives» του Conservation Collective
Ενισχύουν τη συνεργασία τους ΚΣΕΕΚ και AIAD-Πού αποσκοπεί το MoU που υπέγραψαν
Το RMHC Κύπρου τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας με το μεγαλύτερο Family Fun Day
Πρώτο επιστημονικό συνέδριο για τον αυτισμό στο ΤΕΠΑΚ
Στον αστερισμό των 17ων IN Business Awards...Την ερχόμενη Τετάρτη η τελετή απονομής των βραβείων
Υποτροφία «Εύη Παπαδοπούλου»: Η ΚΕΑΝ επενδύει για άλλη μια χρονιά στην εκπαίδευση των νέων