Ευρωπαϊκές τράπεζες: Ένα βήμα πριν από το μεγαλύτερο σερί κερδοφορίας από το 1997

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες πέρασαν με επιτυχία την περίοδο των εταιρικών αποτελεσμάτων και υπόσχονται μαζικές επαναγορές μετοχών, προσθέτοντας δυναμική στο καλύτερο σερί κερδών τους από το 1997.

Ο κλάδος σημειώνει ράλι επί εννέα συνεχόμενες εβδομάδες και είναι μακράν ο κλάδος με τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη φέτος, έχοντας καταγράψει άνοδο 18%. Οι τράπεζες απέδειξαν ότι η πτώση των επιτοκίων δεν επηρεάζει τις δραστηριότητές τους, ενώ η ανθεκτική οικονομία και τα μεγάλα προγράμματα επαναγοράς μετοχών ενισχύουν τη δυναμική τους.

«Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας ηγείται του ράλι της αγοράς μετοχών για καλούς λόγους», δήλωσε ο Ρομπέρτο Σόλτες, επικεφαλής στρατηγικής της Singular Bank, επισημαίνοντας ότι τα κέρδη του δ’ τριμήνου ξεπέρασαν τις προσδοκίες συναίνεσης κατά μέσο όρο κατά περίπου 10%. «Όσον αφορά το μέλλον, όλες αυτές οι τάσεις είναι πιθανό να παραμείνουν σε ισχύ».

Ο κλάδος εισήλθε στην περίοδο της δημοσίευσης των εταιρικών αποτελεσμάτων με υψηλές προσδοκίες μετά την επέκταση ενός ράλι που ξεκίνησε στα τέλη του 2020, με τον δείκτη αναφοράς Stoxx 600 Banks να έχει υπερτριπλασιαστεί από τότε.

Ενώ ορισμένες εταιρείες δεν είχαν και τα καλύτερα αποτελέσματα, καθώς το κόστος αυξήθηκε παράλληλα με τα έσοδα, οι επενδυτές έσπευσαν να αγοράσουν τη βουτιά (buy the dip).

Η UniCredit SpA και η Barclays Plc έχουν ήδη ανακάμψει από την πτώση που σημείωσαν την περασμένη εβδομάδα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τους.

«Σε σωρευτική βάση, όλες οι τράπεζες έχουν βγει κερδισμένες», δήλωσαν οι αναλυτές της UBS Group AG με επικεφαλής τον Τζέισον Νέιπιερ, οι οποίοι παραμένουν υπερεπενδεδυμένοι στον κλάδο. «Με καλύτερα έσοδα, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα κόστη είναι υψηλότερα».

Οι επενδυτές είναι πεπεισμένοι ότι το ράλι έχει περαιτέρω δυναμική. Σύμφωνα με έρευνα της Bank of America Corp. για τους διαχειριστές κεφαλαίων που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι τράπεζες αποτελούν πλέον τη μεγαλύτερη υπερεπενδεδυμένη θέση στην Ευρώπη για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2023 και ο τομέας εξακολουθεί να θεωρείται ένας από τους πιο υποτιμημένους.

Γενικότερα, οι χρηματοπιστωτικοί τομείς αναμένεται να καταγράψουν μεταξύ των καλύτερων επιδόσεων φέτος, σύμφωνα με την έρευνα.

Οι επαναγορές μετοχών που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της περιόδου εταιρικών αποτελεσμάτων τους έχουν δώσει σημαντική ώθηση. Οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες έχουν συμβάλει τα μέγιστα στα προγράμματα επαναγοράς που έχουν ανακοινωθεί από την αρχή του έτους.

Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες φαίνεται ότι θα είναι ο μεγαλύτερος πάροχος αποδόσεων για τους μετόχους και πάλι φέτος, αφού αντιπροσώπευσαν σχεδόν το ένα πέμπτο των μερισμάτων και των επαναγορών των εταιρειών του Stoxx 600 το 2024.

Το ράλι προκάλεσε μια σημαντική επαναξιολόγηση η οποία σημαίνει ότι ο τομέας δεν είναι τόσο φθηνός όσο ήταν. Ο μελλοντικός δείκτης τιμής προς λογιστική αξία για τον τραπεζικό δείκτη Stoxx 600 πλησιάζει την κορυφή ενός εύρους 15 ετών, ενώ ο μελλοντικός δείκτης τιμής προς κέρδη είναι ο υψηλότερος των τελευταίων δύο ετών.

«Τα τελευταία 25 χρόνια, οι περίοδοι υπεραπόδοσης των τραπεζών τελείωσαν όταν τα επίπεδα αποτίμησης έφτασαν σε σημείο κάμψης», δήλωσαν οι αναλυτές της Keefe, Bruyette & Woods με επικεφαλής τον Άντριου Στίμσον, αναφέροντας ως επίπεδα κάμψης το 10πλάσιο των μελλοντικών κερδών και το 80% του σχετικού P/E. «Αυτό θα σήμαινε άνοδο περίπου 30% από εδώ και πέρα».

Παραμένουν επίσης υπερεπενδεδυμένοι, αν και προειδοποιούν ότι «τα πράγματα σπάνια βαίνουν ομαλά για το σύνολο της πορείας». Επεσήμαναν πως για να δούμε το επόμενο σκέλος του ράλι θα χρειαστεί χαμηλότερο κόστος ιδίων κεφαλαίων και κάποια αύξηση της εμπιστοσύνης των αγορών για μια μικρή ανάπτυξη στην περιοχή.

Ενώ είναι δύσκολο να βρει κανείς επενδυτές που είναι αρνητικοί για τον κλάδο, οι στρατηγικοί της JPMorgan Chase & Co. όμως, σύμφωνα με το Bloomberg, είναι υποεπενδεδυμένοι στις τράπεζες. Βλέπουν ευπάθεια στην κορύφωση των κερδών και στη μείωση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.

Από εδώ και πέρα, η μορφή της οικονομίας θα είναι σημαντική. Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ανάπτυξη 0,9% για την Ευρωζώνη το 2025, αν και υπάρχει αβεβαιότητα για το ενδεχόμενο ενός εμπορικού πολέμου.

Ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια άλλες τρεις φορές φέτος, γεγονός που θα επηρεάσει τα περιθώρια κέρδους για τους δανειστές, η προσέγγισή της είναι προσεκτική. Η καμπύλη αποδόσεων των ομολόγων έχει γίνει πιο απότομη, ένας καλός οιωνός για τον κλάδο.

«Ειδικά οι τράπεζες αποτέλεσαν καλό παράδειγμα για το πώς μια στροφή στο καθεστώς macro/earnings και οι επαναγορές μπορούν να ενισχύσουν την κερδοφορία και στη συνέχεια τις αποτιμήσεις», δήλωσαν οι στρατηγικοί αναλυτές της Barclays με επικεφαλής τον Εμάνουελ Σάου. «Έχουν ακόμη σημαντικά περιθώρια βελτίωσης των αποτιμήσεών τους».

Δειτε Επισης

Μείωση 11% το 2024 στα παραχαραγμένα τραπεζογραμμάτια ευρώ, αλλά συνιστά προσοχή η ΚΤΚ
Μίλτος Μιχαηλάς: Ενισχύσαμε την κερδοφορία μας, κερδίσαμε σημαντικές μάχες στην αγορά-Η απαρχή ενός νέου κεφαλαίου για την Alpha Bank
Τα ΜΕΔ στις εταιρείες... Δυσκολεύονται να τα φέρουν βόλτα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις-Τα στοιχεία της ΚΤΚ
Οι δυνατότητες του Hellenic Bank Mobile App...Νέα εποχή στις τραπεζικές συναλλαγές
Ευρωπαϊκές τράπεζες: Ένα βήμα πριν από το μεγαλύτερο σερί κερδοφορίας από το 1997
Πώς η «αλλαγή φρουράς» της ΕΚΤ μπορεί να αλλάξει τη νομισματική της πολιτική
HSBC: Ξεπέρασαν τις προβλέψεις τα κέρδη του 2024-Επαναγορά μετοχών $2 δις
Οι επιδόσεις της Τράπεζας Κύπρου το 2024…Επιβεβαίωση ισχυρής θέσης με οφέλη για πελάτες και μετόχους
Πόσες και ποιας αξίας οι ακάλυπτες επιταγές που εκδόθηκαν τον Ιανουάριο-Μείωση συγκριτικά με πέρσι
Τι σκέφτονται στην Τράπεζα Κύπρου για πιθανές εξαγορές και η ορθή απόφαση για επάνοδο στο Χρηματιστήριο Αθηνών