Η ΕΚΕ ΣΤΟ 2025

Το μήνυμα ότι η συνύπαρξη εταιρικής κοινωνικής ευθύνης (ΕΚΕ) και κοινωνικών επιχειρήσεων (ΚΕ) μπορεί να επιδράσει θετικά στην κοινότητα στέλνει ο Έφορος Συνεργατικών Εταιρειών και Κοινωνικών Επιχειρήσεων, Κύπρος Πρωτοπαπάς. Μας ενημερώνει για τον νεοσύστατο στην Κύπρο θεσμό της κοινωνικής επιχείρησης και προσθέτει παράλληλα ότι εν έτει 2025 η νέα κουλτούρα του επιχειρείν απαιτεί από κάθε εταιρεία και οργανισμό, που σέβονται τον εαυτό και τους πελάτες τους, να ενσωματώσουν την ΕΚΕ ως στρατηγική μετρήσιμης αξίας, αφού οι ενέργειες και οι δράσεις τους έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην κοινωνία, το περιβάλλον και την οικονομία.

Ποια εικόνα παρουσιάζει σήμερα η ΕΚΕ στη χώρα μας;

Οι επιχειρήσεις στην Κύπρο αρχίζουν να αναγνωρίζουν ότι καθώς γίνονται κοινωνικά πιο υπεύθυνες, συμβάλλουν τόσο στη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας γενικότερα όσο και στη δική τους. Συνειδητοποιούν πλέον ότι οι ενέργειες και οι δράσεις τους έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Κατανοούν ότι πρέπει να διαχειρίζονται και να προωθούν τις θετικές και να αποτρέπουν τις αρνητικές επιπτώσεις των δράσεών τους, οι οποίες επηρεάζουν την κοινωνία, το περιβάλλον και την οικονομία. Πολλές επιχειρήσεις στη χώρα μας έχουν αρχίσει να υιοθετούν πολιτικές και δράσεις ΕΚΕ αλλά απαιτείται πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, ώστε να φθάσουμε στα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ποια είναι η σημασία της εγγραφής μιας επιχείρησης στο μητρώο εταιρικής κοινωνικής ευθύνης;

Η ανάπτυξη και υιοθέτηση ενός πλήρους συστήματος διαχείρισης ΕΚΕ στη βάση της εθνικής προδιαγραφής, το οποίο πιστοποιείται από διαπιστευμένο φορέα, και κατ’ επέκταση η εγγραφή μιας επιχείρησης στο κρατικό μητρώο ΕΚΕ αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της στρατηγικής δέσμευσής της για ολοκληρωμένη επιχειρηματική υπευθυνότητα. Επίσης, λειτουργεί ως κίνητρο και για άλλες εταιρείες να ακολουθήσουν, με αποτέλεσμα τη σταδιακή διεύρυνση της κουλτούρας για την εφαρμογή ολοκληρωμένων συστημάτων ΕΚΕ στην επιχειρηματική κοινότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν επιβάλλονται οποιαδήποτε τέλη από την υπηρεσία μας για την εγγραφή στο κρατικό μητρώο ΕΚΕ.

Επίκεντρο οάνθρωπος, ηκοινωνία και το περιβάλλον

Κύπρος Πρωτοπαπάς Έφορος Συνεργατικών Εταιρειών και Κοινωνικών Επιχειρήσεων

Πώς ο νεοσύστατος θεσμός των κοινωνικών επιχειρήσεων μπορεί να διαμορφώσει το μέλλον του επιχειρηματικού τοπίου και γιατί αυτές είναι ωφέλιμες; Στόχος της κοινωνικής επιχειρηματικότητας είναι η επίτευξη κοινωνικών σκοπών, με την ευρύτερη έννοια του όρου, και η δημιουργία κοινωνικής προστιθέμενης αξίας. H νομοθεσία της Κύπρου καθορίζει δύο μορφές ΚΕ. Η πρώτη είναι η κοινωνική επιχειρηματικότητα γενικού σκοπού, η οποία έχει ως κύριο σκοπό λειτουργίας την κοινωνική αποστολή μέσω της προώθησης κοινωνικών, πολιτιστικών και περιβαλλοντικών δράσεων με γνώμονα το συμφέρον της κοινωνίας. Η δεύτερη είναι η κοινωνική επιχειρηματικότητα ένταξης, η οποία έχει ως κύριο σκοπό λειτουργίας την κοινωνική αποστολή μέσω της εργοδότησης κατά 10% κατ’ ελάχιστον ατόμων με αναπηρίες και κατά 30% κατ’ ελάχιστον ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.Οπότε, ο θεσμός της κοινωνικής επιχειρηματικότητας έχει ως στόχο την αντιμετώπιση και επίλυση κοινωνικών ή περιβαλλοντικών θεμάτων, συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης και δημιουργώντας παράλληλα μια νέα κουλτούρα επιχειρείν με επίκεντρό της τον άνθρωπο, την κοινωνία και το περιβάλλον, με τις κατηγορίες ωφελημάτων από την ίδρυση ΚΕ να είναι πολύπλευρες.

Ποιες ενέργειες θεωρείτε απαραίτητες για να ενισχυθεί η ΕΚΕ στην Κύπρο;

Για την ενίσχυση της ΕΚΕ απαιτείται συλλογική προσπάθεια όλων των μερών μέσω της προώθησης δράσεων με σκοπό, μεταξύ άλλων, την αύξηση της προβολής της και τη διάδοση των ορθών πρακτικών που τη διέπουν. Οι ενέργειες αυτές θα πρέπει να στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση των επιχειρήσεων και της κοινωνίας, στη βελτίωση της αναγνώρισης της ΕΚΕ από την αγορά, στην επέκταση και βελτίωση της διαφάνειας των κοινωνικών και των περιβαλλοντικών πληροφοριών των εταιρειών και την ένταξη της ΕΚΕ στην εκπαίδευση, την κατάρτιση και την έρευνα.

Σε ποια σημείο βρίσκεται η προσπάθεια για συμμετοχή των επιχειρήσεων της Κύπρου σ’ αυτό τον θεσμό;

Κατόπιν της ψήφισης των περί Κοινωνικών Επιχειρήσεων Νόμων και Κανονισμών, η υπηρεσία μας εξέδωσε σχετικές κατευθυντήριες γραμμές, έντυπο αίτησης και ανακοίνωση για την έναρξη αποδοχής αιτήσεων για εγγραφή επιχειρήσεων, που πληρούν τις απαιτήσεις της νομοθεσίας, στο μητρώο κοινωνικών επιχειρήσεων. Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί τρεις αιτήσεις, οι οποίες εξετάζονται. Επίσης, η υπηρεσία μας παρέχει διευκρινήσεις σε ενδιαφερόμενα πρόσωπα και επιχειρήσεις σε σχέση με τη νομοθεσία και τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται για στήριξη του θεσμού, η υπηρεσία σας προωθεί σχέδια επιδότησης με σημαντικά κονδύλια. Μιλήστε μας γι’ αυτά.

Πρόσθετα της ολοκλήρωσης του νομοθετικού πλαισίου, μέσα από το οποίο θεσπίζεται πλέον η εγγραφή και λειτουργία των ΚΕ που για πρώτη φορά αποκτούν επίσημη αναγνωρισιμότητα στην Κύπρο, η υπηρεσία μας στο πλαίσιο ανάπτυξης οικοσυστήματος για στήριξή τους έχει ήδη αναπτύξει σχέδιο επιδότησης με συνολικό ποσό τις €300.000 ανά έτος και ποσό επιδότησης τις €10.000 ανά επιχείρηση για κάλυψη βασικών δαπανών σε σχέση με τη σύσταση και τη λειτουργία της, αφού πρώτα εγγραφεί στο μητρώο κοινωνικών επιχειρήσεων. Το εν λόγω σχέδιο θα υποβληθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση.

Όλο και περισσότερη ΕΚΕ

Δρ Μαρίνος Βουκής Πρόεδρος ΔΣ, CSR Cyprus

Κάθε χρόνο ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις τρέχουν πρωτοβουλίες εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, δηλώνει ο πρόεδρος του ΔΣ του CSR Cyprus Μαρίνος Βουκής, σημειώνοντας ότι η αυξητική συμμετοχική τάση είναι πολύ ενθαρρυντική. «Πολλές μάλιστα επιχειρήσεις, η πλειονότητα των οποίων ανήκουν στον CSR Cyprus, εφαρμόζουν ολοκληρωμένα προγράμματα με βάση την εταιρική τους στρατηγική, έχοντας ως γνώμονα να ανταποκριθούν σε συγκεκριμένες κοινωνικές ή περιβαλλοντικές ανάγκες», εξηγεί.

Πού, πιστεύετε, ότι πρέπει να επενδύσουν περισσότερο οι κυπριακές εταιρείες, για να γίνουν πιο κοινωνικά ευαίσθητες;

Θεωρούμε ότι η κυριότερη επένδυση πρέπει να γίνει πρωτίστως στην εκπαίδευση ηγεσίας και προσωπικού, ώστε να υπάρχει κοινή αντίληψη και γλώσσα. Να κατανοήσουν ότι η εταιρική κοινωνική ευθύνη δεν εξαντλείται σε ad hoc δράσεις ή χορηγικές παραχωρήσεις, αλλά αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ίδιας της εταιρικής στρατηγικής βιωσιμότητας και έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για τον εκάστοτε οργανισμό. Έπειτα, μπορούν να δρομολογηθούν πρωτοβουλίες που προωθούν την ενσωμάτωση, την ισότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη, την ισότιμη πρόσβαση σε υγεία και εκπαίδευση με συγκεκριμένες στοχεύσεις, μετρήσεις και αξιολογήσεις, πάντοτε στη βάση ενός ηθικού και βιώσιμου modus operandi.

Δώστε μας ένα παράδειγμα πρωτοβουλίας του CSR Cyprus, που στόχο έχει να αποτελέσει κίνητρο για οργανισμούς, ώστε να προβαίνουν σε σχετικές δράσεις.

Στον CSR Cyprus πιστεύουμε πολύ και εφαρμόζουμε στην πράξη τον 17ο στόχο βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ που αναφέρεται στη συνεργασία. Συχνά ενώνουμε δυνάμεις με άλλους φορείς, δημόσιους και ιδιωτικούς, με στόχο την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων. Σε σχέση με το πιο πάνω που αναφέρεστε, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Συνεργατικών Εταιρειών, την αρμόδια δημόσια Αρχή της Κυπριακής Δημοκρατίας για την εταιρική κοινωνική ευθύνη, τρέχουμε φέτος για 4η φορά τον θεσμό των Βραβείων Καλών Πρακτικών, ακριβώς για να επιβραβεύσουμε τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες ΕΚΕ. Πληροφορίες είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα μας.

Δειτε Επισης

ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ: Διαχρονική στήριξη της κοινωνίας μέσα από πολύπλευρες δράσεις
Η ΕΚΕ ΣΤΟ 2025
ΟΠΑΠ ΚΥΠΡΟΥ: 55 χρoνία προσφοράς
ΝΙΚΟΛ Κ. ΦΙΝΟΠΟΥΛΟΥ: Δημιουργώντας ανθεκτικές επιχειρήσεις
ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΗ ΥΓΕΙΑ: Υγεία παντού
LIDL ΚΥΠΡΟΥ: Η ΕΚΕ δεν σταματά πουθενά