ΝΙΚΟΛ Κ. ΦΙΝΟΠΟΥΛΟΥ: Δημιουργώντας ανθεκτικές επιχειρήσεις
12:13 - 20 Φεβρουαρίου 2025

Γράφει η Νικόλ K. Φινοπούλου, Δικηγόρος, Banking & Financial Services, ESG & Sustainable Finance Expert, Regulatory Compliance & Corporate Governance Specialist, LL.B (Hons), LL.M(UCL), LPC, CISL, University of Cambridge
Oιστρατηγικές Αειφόρου και Βιώσιμης Ανάπτυξης στη σύγχρονη και ιδιαίτερα ανταγωνιστική πραγματικότητα αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο για την επιτυχία μιας επιχείρησης. Το πλαίσιο αξιολόγησης ESG (Environmental, Social, Governance) που ρυθμίζει την εταιρική υπευθυνότητα ενός οργανισμού επικεντρώνεται σε τρεις (3) πυλώνες: περιβάλλον, κοινωνία και διακυβέρνηση. Παρόλα αυτά, ενώ τα κριτήρια για ζητήματα περιβάλλοντος και διακυβέρνησης βρίσκονται όλο και περισσότερο στο προσκήνιο, η κοινωνική διάσταση («S») συχνά υποβαθμίζεται.
Ενδεχομένως αυτό να συμβαίνει επειδή τα προηγούμενα χρόνια το φαινόμενο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) βρισκόταν επιλεκτικά στο επίκεντρο των επιχειρηματικών δράσεων και όχι πάντα με τον ορθό τρόπο. Σε κάθε περίπτωση η «υποτίμηση» της κρίσιμης σημασίας του «S» για την εταιρική ευημερία της κοινωνίας μέσα στην οποία λειτουργεί, υπάρχει αλλά και δραστηριοποιείται μια επιχείρηση καθώς και για την αειφόρο βιώσιμη ανάπτυξη είναι κάτι που θα πρέπει να προβληματίσει τον κόσμο του επιχειρείν. Το «S» στο ESG αντιπροσωπεύει τις κοινωνικές πρακτικές μιας επιχείρησης. Σ’ έναν κόσμο γεμάτο προκλήσεις η ενσωμάτωσή του αποτελεί ηθική υποχρέωση ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία ανθεκτικών επιχειρήσεων, καθώς αναπτύσσονται και εξελίσσονται παράλληλα εντός της κοινωνίας των πολιτών στην οποία δραστηριοποιούνται.
Η κοινωνική διάσταση περιλαμβάνει σημαντικά στοιχεία όπως:
Ισότητα και ένταξη: Δημιουργία ενός περιβάλλοντος που σέβεται τη διαφορετικότητα και εξασφαλίζει ένα ισότιμο περιβάλλον.
Δίκαιες και ηθικές εργασιακές πρακτικές: Παροχή δίκαιων συνθηκών εργασίας, ασφαλούς περιβάλλοντος, δυνατότητας επαγγελματικής ανάπτυξης και ανέλιξης.
Προσφορά στις κοινότητες: Ανάληψη δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που ενισχύουν την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών στηρίζοντας τη φιλανθρωπία.
Οι εν λόγω πρακτικές υπερβαίνουν την απλή συμμόρφωση με νομικές απαιτήσεις και την κανονιστική συμμόρφωση (regulatory affairs and corporate compliance). Πρόκειται για στρατηγικές ενέργειες που χτίζουν εμπιστοσύνη, ενισχύοντας τη φήμη και δημιουργώντας οικονομική αξία για την επιχείρηση.
Ο λόγος που το «S» είναι καθοριστικό
Καθώς οι προσδοκίες των καταναλωτών, των επενδυτών και των εργαζομένων μετατοπίζονται προς την ευθύνη (responsibility) και τη διαφάνεια (transparency), η κοινωνική διάσταση αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Όσες επιχειρήσεις παραγνωρίζουν το «S» ενδέχεται να αντιμετωπίσουν σοβαρές συνέπειες, μεταξύ άλλων, κοινωνική κατακραυγή, νομικές κυρώσεις ή απώλεια εμπιστοσύνης από τα ενδιαφερόμενα μέρη τους. Η κοινωνική πτυχή σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποτιμάται, αφού είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων, οικονομικά αλλά και φορολογικά. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η πανδημία COVID-19 η οποία ανέδειξε την ανάγκη για πιο δίκαιη αντιμετώπιση των εργαζομένων, όπως επίσης και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει μια ανισορροπία στις σχέσεις μεταξύ εργοδότη και εργαζομένων.
Σημαντικά τα οφέλη για τις εταιρείες που αγκαλιάζουν το «S»:
Πόλος έλξης για ταλέντα: Οι εργαζόμενοι είναι πιθανότερo να θελήσουν να παραμείνουν σε έναν οργανισμό που σέβεται τα δικαιώματά τους και προωθεί την ισότητα.
Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα: Οι καταναλωτές προτιμούν εταιρείες με ισχυρή κοινωνική δέσμευση.
Μακροχρόνια φήμη: Η υπευθυνότητα και η διαφάνεια ενισχύουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Τρόποι ενσωμάτωσης της κοινωνικής διάστασης με έμφαση στις ακόλουθες αρχές:
Δικαιοσύνη: Η δίκαιη αμοιβή, η ευκαιρία για επαγγελματική ανάπτυξη και η εξασφάλιση ασφαλών συνθηκών εργασίας ξεπερνούν τα όρια των καλών πρακτικών. Είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία των εργαζομένων και τη συνολική απόδοση μιας επιχείρησης.
Διαφορετικότητα: Η διαφορετικότητα στον χώρο εργασίας ενισχύει την καινοτομία και τη δημιουργικότητα. Επιπλέον, η προώθηση ίσων ευκαιριών ενισχύει την εικόνα της εταιρείας, προσελκύοντας ταλέντα από διαφορετικά κοινωνικά και πολιτισμικά υπόβαθρα.
Ηθική: Οι εταιρείες καλούνται να διασφαλίσουν ότι και οι προμηθευτές τους τηρούν βασικά πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εξελικτικά της Ευρωπαϊκής Οδηγίας (ΕΕ) για την Εταιρική Αναφορά Βιωσιμότητας (CSRD), με στόχο στο μέλλον να οδηγήσει σε αναφορά βιωσιμότητας ισοδύναμη με την οικονομική έκθεση, η νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία - CSDDD ή CS3D - η οποία έχει ψηφιστεί από τα κράτη - μέλη στις 5 Ιουλίου 2024, ανεξάρτητα αλλά και συμπληρωματικά για τη βιωσιμότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας εντός μιας επιχείρησης, καθιστά σαφές ότι πλέον οι εταιρείες δύναται να είναι υπόλογες για κάθε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των εργαζομένων για τα πρότυπα που καταγράφονται στην ΕΕ.
Κοινωνική Ευθύνη: Η συμβολή στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, μέσω δωρεών ή συνεργασιών με μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, πάντοτε με προσοχή στο νομικό ρυθμιστικό πλαίσιο αυτών ( transparency), ενισχύει τη βιωσιμότητα και τη φήμη της επιχείρησης.
Οι προκλήσεις του «S»
Το σίγουρο είναι πως η κοινωνική διάσταση του ESG δεν μπορεί πλέον να αγνοείται ούτε να εφαρμόζεται κατά το δοκούν και στη βάση συγκυριών, καθώς οι κανονισμοί όπως η CSRD και η CSDDD ή CS3D, απαιτούν από τις επιχειρήσεις να αναφέρουν τον κοινωνικό τους αντίκτυπο με μεγαλύτερη διαφάνεια. Αυτή η αλλαγή νοοτροπίας, που ενισχύεται από τις κοινωνικές πιέσεις, μετατρέπει το «S» σε καθοριστικό παράγοντα για την επιχειρηματική επιτυχία. Στο μέλλον, οι εταιρείες που θα επιτύχουν αριστεία στον κοινωνικό τομέα θα αποκτήσουν ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα. Όπως και με την περιβαλλοντική αειφορία, η κοινωνική υπευθυνότητα μπορεί να αποτελέσει κινητήριο μοχλό για την ανάπτυξη και την καινοτομία.
Το «S» στο ESG δεν είναι απλώς ένα ακόμα γράμμα. Αποτελεί την καρδιά της Εταιρικής Ευθύνης, αναγνωρισμένης ιδέας στην ΕΕ από το 1989 και νομοθετικά από το 2014, που είναι γνωστή ως Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ) και καθορίζει την ουσία μιας επιχείρησης και τον ρόλο της στην κοινωνία. Σε ένα κόσμο που αλλάζει ραγδαία οι επιχειρήσεις που επενδύουν στο κοινωνικό τους κεφάλαιο εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητά τους, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός πιο δίκαιου και ανθεκτικού μέλλοντος.
Στοιχεία επικοινωνίας
ΝΙΚΟΛ Κ. ΦΙΝΟΠΟΥΛΟΥ
Τηλέφωνο: 22 697400
Ιστοσελίδα: https://phinopoulou.com/
Email: info@phinopoulou.com
LinkedIn: linkedin.com/in/nicole-phinopoulou/