Κοινή επιθυμία για παράρτημα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στην Κύπρο
InBusinessNews 17:44 - 20 Φεβρουαρίου 2025
![ΠτΔ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ](/images/w-BxC9897hkN27i2ba2zuhjJ6R0=/849371/width-750/2025/02/20/PtD_PANEPISTEMIO.jpg)
Την κοινή επιθυμία της Κυβέρνησης και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) για λειτουργία παραρτήματος του Πανεπιστημίου στην Κύπρο εξέφρασαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Γεράσιμος Σιάσος, σε συνάντησή τους την Πέμπτη στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνάς Μιχαηλίδου, και της Διοίκησης του ΕΚΠΑ.
Ο κ. Σιάσος ανέφερε ότι έχει ληφθεί απόφαση για την κάθοδο 6 ελληνόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών και ενός ξενόγλωσσου.
Καλωσορίζοντας τον Πρύτανη και τη Διοίκηση του ΕΚΠΑ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι το ΕΚΠΑ μόρφωσε δεκάδες γενιές Κυπρίων. Αναφερόμενος στην πρόθεση του ΕΚΠΑ να ανοίξει παράρτημα στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «είμαστε εδώ για να προχωρήσουμε στην πράξη το συντομότερο δυνατόν».
«Όλες οι πόλεις της Κύπρου έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για να σας φιλοξενήσουν. Αυτό είναι ενδεικτικό της αγάπης των Κυπρίων για το αρχαιότερο σχολείο του Ελληνισμού», τόνισε.
Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση, η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), Αθηνά Μιχαηλίδου, έκανε λόγο για «μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση» με τον Πρύτανη και την αντιπροσωπεία του Πανεπιστημίου Αθηνών, με στόχο τη λειτουργία όσο το δυνατόν πιο σύντομα παραρτήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Κύπρο.
«Στο πλαίσιο και της στρατηγικής που έχουμε εκπονήσει ως Κυβέρνηση για τη διεθνοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης και λόγω και της σχέσης που έχουμε Κύπρος και Ελλάδα χρόνια τώρα στον τομέα της ανώτερης εκπαίδευσης, είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι να έχουμε επιτέλους αυτήν τη ρύθμιση που έχουμε καταφέρει να έχουμε από τη Βουλή, ώστε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τον στόχο της λειτουργίας παραρτήματος από το Πανεπιστήμιο Αθηνών», πρόσθεσε.
Ακολούθως, η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε ότι στη συνάντηση εξετάστηκαν οι διάφορες παράμετροι που αφορούν «σε αυτό το μεγάλο εγχείρημα», εκφράζοντας, παράλληλα, την επιθυμία να δούμε το συντομότερο δυνατό τη λειτουργία της πρώτης σχολής (Σ.Σ. του ΕΚΠΑ) στην Κύπρο και να δώσουμε αυτή την ώθηση στην ανώτερη εκπαίδευση του τόπου μας».
![DOC.20250220.8023680.ptd-(2)](/media/images/2025/02/20/DOC.20250220.8023680.ptd-2.width-800.jpg)
Με τη σειρά του, ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Γεράσιμος Σιάσος, επεσήμανε ότι «το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι το πρώτο και μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ιδρύθηκε πριν από 2 αιώνες, το 1837, και έκτοτε έχει εκπαιδεύσει εκατοντάδες χιλιάδες απόφοιτους και δεκάδες χιλιάδες Κυπρίους, οι οποίοι αυτή τη στιγμή στελεχώνουν όλες τις υπηρεσίες της Κύπρου», προσθέτοντας ότι «είναι ένα Πανεπιστήμιο που έχει δεθεί με την Κύπρο και μέσω των κυπριακών αγώνων».
«Είναι ιδιαίτερα σημαντική για μας η ίδρυση ενός παραρτήματος στην Κύπρο», είπε ο κ. Σιάσος, χαιρετίζοντας την αποδοχή της πρωτοβουλίας αυτής από την Κυβέρνηση. «Έχουμε θέματα, τα οποία θα επεξεργαστούμε το επόμενο διάστημα», συμπλήρωσε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «η κυπριακή κοινωνία επιθυμεί το ιστορικότερο πανεπιστήμιο να έρθει στην Κύπρο», κάτι που, όπως είπε, έδειξε δημοσκόπηση ιδιωτικής εταιρείας, σύμφωνα με την οποία «το 90% των Κυπρίων θέλουν το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στη χώρα τους».
«Αυτό θα βοηθήσει ιδιαίτερα στην παροχή πολύ υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης στη χώρα και παράλληλα θα προσελκύσει και φοιτητές από την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», σημείωσε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ.
Εν συνεχεία, ο κ. Σιάσος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την Υπουργό Παιδείας και τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, «ο οποίος είναι απόφοιτος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και υποδέχεται αυτό το εγχείρημα με μεγάλη ευχαρίστηση».
«Αναμένουμε το επόμενο διάστημα να προχωρήσουν τα θέματα και να δούμε ακριβώς τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση αυτού του ιστορικού βήματος», υπογράμμισε.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ είπε ότι έχουν γίνει πολλές συζητήσεις με τον Αρχιεπίσκοπο, με τον οποίο το Πανεπιστήμιο είναι σε συνεργασία, και με την Προεδρία της Δημοκρατίας «για να δούμε ακριβώς πού θα εγκατασταθεί το παράρτημα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών».
Ερωτηθείς για τα βήματα που έχουν γίνει από πλευράς Ελληνικής Δημοκρατίας για τη δημιουργία του παραρτήματος του ΕΚΠΑ στην Κύπρο, ο κ. Σιάσος επεσήμανε ότι «οι αποφάσεις από το Πανεπιστήμιό μας έχουν παρθεί από τα διοικητικά όργανα και μάλιστα με ομοφωνία». Την ίδια ώρα, τόνισε ότι «τα προγράμματα σπουδών, τα οποία φιλοδοξούμε να ξεκινήσουν, είναι ήδη πιστοποιημένα στην Ελλάδα» και «συγκαταλέγονται στα 100 καλύτερα σε διεθνές επίπεδο».
Μιλώντας για τα προγράμματα σπουδών που θα έρθουν στην Κύπρο, ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ είπε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει απόφαση για τη Νοσηλευτική, την Ιατρική, την Ψυχολογία, τις Επιστήμες της Αγωγής, τη Φιλοσοφία, το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών. «Το πώς θα υλοποιηθούν αυτά στα επόμενα χρόνια είναι κάτι το οποίο θα το συζητήσουμε», σημείωσε.
«Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε έτοιμοι ακόμα για το χρονοδιάγραμμα. Ευελπιστούμε το συντομότερο δυνατόν», υπογράμμισε.
Μιλώντας για τα ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών που αναμένεται να έρθουν στην Κύπρο, ο κ. Σιάσος είπε ότι σίγουρα θα έρθει το ξενόγλωσσο πρόγραμμα της Φιλοσοφίας και Ιστορίας της Λογοτεχνίας, το οποίο είναι και το πρώτο ξενόγλωσσο προπτυχιακό πρόγραμμα που ιδρύθηκε στην Ελλάδα. «Ο στόχος είναι να ακολουθήσουν και άλλα ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών όταν ξεκινήσει η λειτουργία του παραρτήματος», κατέληξε.