powered by

Χρηματοδότηση νέου έργου τεχνητής νοημοσύνης από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Το Κυπριακό Κέντρο για Αξιόπιστη Τεχνητή Νοημοσύνη (CyCAT) του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου έλαβε χρηματοδότηση ύψους 150.000 Ευρώ από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας Κύπρου για την υλοποίηση ενός νέου έργου με τίτλο PINNACLE: Public Engagement in Al Evaluation for Education and System Benchmarking.

Όπως αναφέρει το Ανοικτό Πανεπιστήμιο, η χρηματοδότηση, η οποία θα έχει διάρκεια 18 μήνες, θα δώσει τη δυνατότητα στην ερευνητική ομάδα του ΑΠΚΥ να σχεδιάσει ολοκληρωμένη ερευνητική πρόταση σε θέματα αξιολόγησης της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ), η οποία θα υποβληθεί σε ανταγωνιστική δράση του προγράμματος Horizon Europe.

Στόχος του PINNACLE είναι η ανάπτυξη καινοτόμων μηχανισμών και εργαλείων, τα οποία το κοινό θα είναι σε θέση να αξιοποιεί, για να ανακαλύπτει και να αξιολογεί προϊόντα και υπηρεσίες, τα οποία βασίζονται στην ΤΝ. Η θεωρητική βάση της έρευνας είναι το όραμα της ΕΕ για Αξιόπιστη ΤΝ.

Όπως αναφέρεται, σύμφωνα με τον Νόμο της ΕΕ για την ΤΝ (EU AI Act), για να θεωρηθούν αξιόπιστα τα συστήματα ΤΝ πρέπει να σέβονται συγκεκριμένες αρχές, όπως η τεχνική αξιοπιστία, η δικαιοσύνη, η μη διάκριση και ο σεβασμός στην ιδιωτικότητα των χρηστών. Η μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί από την ερευνητική ομάδα του PINNACLE θα δώσει στο κοινό τη δυνατότητα να εκφράσει τη γνώμη του με έναν συστηματικό και τεκμηριωμένο τρόπο για το κατά πόσο τα συστήματα ΤΝ που χρησιμοποιεί είναι πραγματικά «αξιόπιστα».

Στην πρώτη φάση του έργου, η ερευνητική ομάδα του ΑΠΚΥ θα προσφέρει μια νέα έκδοση του διαδικτυακού μαθήματος «Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην Καθημερινή Ζωή». Το μάθημα, που θα αρχίσει στις 30 Απριλίου 2025, θα έχει διάρκεια 8 εβδομάδες και θα παρέχει μια εισαγωγή στις βασικές έννοιες και τις εφαρμογές της σύγχρονης ΤΝ, χωρίς να απαιτείται τεχνικό υπόβαθρο. Το μάθημα θα προσφέρεται στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα, χωρίς κόστος εγγραφής.

Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να συμμετέχουν ενεργά στις ασκήσεις του μαθήματος, οι οποίες θα συμβάλουν στην ανάπτυξη των μηχανισμών του PINNACLE που περιγράφονται πιο πάνω. Οι συμμετέχοντες που θα ολοκληρώσουν το μάθημα θα είναι οι πρώτοι που θα ενημερωθούν για τα ερευνητικά αποτελέσματα και θα λάβουν πιστοποιητικό ολοκλήρωσης, σημειώνεται.

Δειτε Επισης

Ενημέρωσαν το κοινό για τεχνητή νοημοσύνη και ψηφιακή μετάβαση στον χώρο εργασίας
Eκδήλωση από CNP Ασφαλιστική-Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης και της ψηφιακής μετάβασης στην εργασία
Εκδήλωση για το έργο SAIEnG: Έξυπνες λύσεις ενέργειας με την αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης
Η Ablebook ενισχύει την προσβασιμότητα σε τέσσερα πρατήρια Fill n Go μέσω νέας συνεργασίας
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Κυπριακού Συνδέσμου Ποιότητας
«Women in STEAM»: Οι τρεις εξέχουσες προσωπικότητες που θα μιλήσουν στο συνέδριο της Cyta
Η έρευνα SheSTEAM παρουσιάζεται στο συνέδριο της Cyta «Women in STEAM»
Όμιλος Λανίτη και Cyprus Seeds επενδύουν στην εμπορευματοποίηση της επιστημονικής έρευνας και καινοτομίας
Πάει Πολωνία η Μαρίνα Χατζημανώλη... Σειρά επαφων με ναυτιλιακές εταιρείες για προώθηση του κυπριακού νηολογίου
Υιοθετήστε μια Κυψέλη: «Bee-come a hero» για τις μέλισσες και το περιβάλλον με αυτή την ομαδική δραστηριότητα