Ανοδική αντίδραση για το πετρέλαιο με το βλέμμα στον ΟΠΕΚ+

Το πετρέλαιο τερμάτισε την Τρίτη (18/2) ένα τριήμερο πτωτικό σερί κλείνοντας κοντά στα 72 δολάρια το βαρέλι στον απόηχο δηλώσεων αξιωματούχων του OPEC+ ότι το καρτέλ ενδεχομένως να καθυστερήσει τις αυξήσεις στην παραγωγή του που είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν τον Απρίλιο.

Αυτή θα είναι η τέταρτη φορά που το καρτέλ θα καθυστερεί την αύξηση της παραγωγής του καθώς πληθαίνουν οι ανησυχίες ότι οι δασμολογικές πολιτικές της κυβέρνησης Τραμπ και τα αντίποινα των μεγαλύτερων εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ θα πλήξουν την παγκόσμια ανάπτυξη και μαζί τη ζήτηση.

Μια απόφαση του OPEC+ να μην αυξήσει την παραγωγή του θα αμβλύνει τους φόβους για το ενδεχόμενο να διαμορφωθεί μεγάλο πλεόνασμα στην προσφορά την ίδια στιγμή που η ζήτηση θα υποχωρεί, λόγω της αδύναμης ανάπτυξης.

Σε αυτό το κλίμα, το αμερικανικό WTI παραδόσεως Μαρτίου σημείωσε άνοδο 1,6% και έκλεισε στα 71,85 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη. Το Brent Απριλίου στο μεταξύ ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,8% και έκλεισε στα 75,84 δολάρια το βαρέλι.

Οι επενδυτές στο μεταξύ παρακολουθούν και τις συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία με φόντο τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην ενεργειακή βιομηχανία της Μόσχας. Μια πιθανή συμφωνία θα μπορούσε να προβλέπει την άρση κάποιων κυρώσεων, αυξάνοντας την προσφορά στις παγκόσμιες αγορές.

Δειτε Επισης

Ε.Ε.: Το σχέδιο απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο και οι γεωπολιτικές προκλήσεις
Πτώση των τιμών πετρελαίου καθώς η Fed βλέπει αυξανόμενη οικονομική αβεβαιότητα
Άλμα για το αργό πετρέλαιο μετά τα χαμηλά τεσσάρων ετών
Κομισιόν: Το σχέδιο του REPowerEU για την απεξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια
Με τις δεύτερες υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών η Κύπρος
Νετανιάχου: Εντός του 2025 υπογράφεται η συμφωνία για την ηλεκτρική σύνδεση Κύπρου-Ισραήλ
Απώλειες 4% για το πετρέλαιο μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ+ για αύξηση της παραγωγής
Διακανονισμό για ποσότητες φυσικού αερίου από «Αφροδίτη» και διάδρομο IMEC συζήτησαν Χριστοδουλίδης-Νετανιάχου
Ανδρέας Πουλλικκάς: Ο συνδυασμός που βύθισε στο σκοτάδι την Ιβηρική χερσόνησο-Τι προκάλεσε το black out
Το έργο της ΑΗΚ που ξεχώρισε...Στους φιναλίστ διεθνών βραβείων για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε δημόσια σχολεία