Powered by

Μ. Κεραυνός: Βοήθεια στις ΜμΕ και δημιουργία φιλικού προς την ανάπτυξη περιβάλλοντος-Η παρέμβαση στο Ecofin

Ολοκληρώθηκαν σήμερα το μεσημέρι στις Βρυξέλλες, οι εργασίες του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων της ΕΕ (Ecofin). Την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με την απλούστευση και βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Ευρώπη, στη βάση πρόσφατης ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την τόνωση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας (Πυξίδα Ανταγωνιστικότητας).

Κατά την παρέμβασή του ο Υπουργός καλωσόρισε την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ετοιμασία οδικού χάρτη που να καθοδηγεί τις εργασίες της κατά την προσεχή πενταετία. Συνέχισε αναδεικνύοντας την ανάγκη αντιμετώπισης των μακροχρόνιων εμποδίων και γραφειοκρατίας, ώστε να βοηθηθούν οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, και να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον φιλικό προς την ανάπτυξη.

Περαιτέρω, ο κ. Κεραυνός τοποθετήθηκε θετικά στην εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων που θα βελτιώσει την πρόσβαση στη χρηματοδότηση, σημειώνοντας παράλληλα την ανάγκη επίτευξης προόδου τόσο στην Ένωση Κεφαλαιαγορών, αλλά και στην Τραπεζική Ένωση.

20250217 Eurogroup 10

Σε σχέση με την αύξηση δημοσίων επενδύσεων στον τομέα της ανταγωνιστικότητας, ο Υπουργός καλωσόρισε την πρόθεση δημιουργίας Ταμείου Ανταγωνιστικότητας στο πλαίσιο του επόμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της ΕΕ, υπογραμμίζοντας ωστόσο την ανάγκη διασφάλισης ότι η χρηματοδότηση θα κατευθυνθεί προς όλα τα κ-μ.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ο κ. Κεραυνός σημείωσε ότι η Κύπρος ως μελλοντική προεδρία θα εργαστεί εποικοδομητικά για πρόοδο στον τομέα της απλοποίησης και μείωσης του διοικητικού άχθους.

Στη συνέχεια, οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με τις συνέπειες της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ειδικά σε σχέση με την αποτελεσματική εφαρμογή των κυρώσεων. Περαιτέρω, οι Υπουργοί ενημερώθηκαν για την πρόοδο υλοποίησης του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, και ενέκριναν τα τροποποιημένα Εθνικά Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Λετονίας και του Βελγίου.

20250218 EcoFin 1

Παράλληλα, το Συμβούλιο Ecofin ενέκρινε συμπεράσματα για τις μακροοικονομικές ανισορροπίες, καθώς και τις συστάσεις οικονομικής πολιτικής της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου του 2025 που αφορά στο συντονισμό των οικονομικών πολιτικών των κ-μ.

Το Συμβούλιο ενέκρινε, επίσης, τις κατευθυντήριες γραμμές για την ετοιμασία του Ευρωπαϊκού Προϋπολογισμού για το 2026. Το Συμβούλιο, τέλος, ενέκρινε τους όρους εντολής για τη συμμετοχή της ΕΕ στην επικείμενη Σύνοδο Υπουργών Οικονομικών και Διοικητών Κεντρικών Τραπεζών της ομάδας G20.

Την Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου ο κ. Κεραυνός συμμετείχε στις εργασίες της Ευρωομάδας (Eurogroup), στην οποία συζητήθηκαν οι μακροοικονομικές προοπτικές και προκλήσεις της Ευρωζώνης, υπό το φως των παγκόσμιων γεωπολιτικών εξελίξεων. Στο πλαίσιο αυτό, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης τόνισαν τη σαφή δέσμευσή τους να εργαστούν με βάση το πρόγραμμα εργασιών της Ευρωομάδας για το πρώτο εξάμηνο του 2025.

20250217 Eurogroup 06

Η Ευρωομάδα αναμένεται να επικεντρωθεί στην επίτευξη προόδου για την Ένωση Κεφαλαιαγορών, το ψηφιακό ευρώ, την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης, την αποτελεσματική υλοποίηση του νέου πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης, αλλά και την απλοποίηση νομοθεσιών και μείωση του διοικητικού άχθους.

Η Ευρωομάδα, τέλος, ενημερώθηκε τόσο από την Υπουργό Οικονομικών της Βουλγαρίας όσο και από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, για την πρόοδο της εκπλήρωσης των κριτηρίων για υιοθέτηση του ευρώ από την Βουλγαρία το 2026 την οποία και χαιρέτισε.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου Ecofin ο κ. Κεραυνός πραγματοποίησε συνάντηση εθιμοτυπικού χαρακτήρα με τον Επίτροπο Αλιείας και Ωκεανών κ. Κώστα Καδή, στον οποίο εξέφρασε τα συγχαρητήριά του για την ανάληψη του χαρτοφυλακίου του και του ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο έργο του.

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Εννέα κορυφαίες εταιρείες με έδρα την Κύπρο που υιοθέτησαν εργαλεία AI
Η ενεργειακή μετάβαση της Κύπρου και ο δρόμος για ένα ανθεκτικό και βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης
Familychef: Πλάνα...διατροφής και μια εταιρεία που έχει ως στόχο οι πελάτες της να μάθουν να τρώνε σωστά
Έτσι θα διαμορφωθεί ο χώρος που δεσπόζει το ιστορικό εργοστάσιο της ΚΕΑΝ στη Λεμεσό (photos)
Απώλειες κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου την Πέμπτη
Κατέβασε εκ νέου τα επιτόκια της, αλλά δεν δεσμεύεται για την πορεία που θα ακολουθήσουν στο μέλλον η ΕΚΤ
Νέα μείωση επιτοκίου από την Τράπεζα Κύπρου με αντίκτυπο σε 12.000 δανειολήπτες-Στο 2,40% από 2,65%
Πώς ενδυναμώνει τη θέση της Ελληνικής στον ασφαλιστικό τομέα η απόκτηση της CNP-Αύξηση μεριδίων αγοράς και εσόδων
Με φόρα από πέρσι... Συνεχίζει σε υψηλές πτήσεις ο τουρισμός-«Προμηνύεται ένα δυναμικό τουριστικό έτος»
Νίκος Χριστοδουλίδης: Οι millenials ο καλύτερος εγγυητής του μέλλοντος (vid)