Το μεγάλο στοίχημα του τουρισμού, ο χειρισμός των Airbnb και τι αναμένει ο Κουμής για το 2025
InBusinessNews 15:44 - 18 Φεβρουαρίου 2025
Από τον Απρίλιο του 2023 μέχρι και την περασμένη εβδομάδα έχουν αυξηθεί οι εγγραφές των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης στο μητρώο του Υφυπουργείου Τουρισμού κατά 73%, με τον αριθμό των εγγεγραμμένων καταλυμάτων να ανέρχεται σε 8.248, δήλωσε ο Υφυπουργός Τουρισμού, Κώστας Κουμής, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρισμού, όπου συζητήθηκε η πορεία εφαρμογής της νομοθεσίας που ρυθμίζει τη λειτουργία των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Σε σχέση με τις προοπτικές του τουρισμού για το 2025 ο Υφυπουργός αναφέρθηκε σε διπλό ρεκόρ εσόδων και αφίξεων που επιτεύχθηκε το 2024, σημειώνοντας παράλληλα ότι αναμένεται το 2025 να είναι εξίσου καλό και ότι το μεγάλο στοίχημα πλέον είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
Αναφερόμενος στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, ο κ. Κουμής είπε ότι το εν λόγω θέμα απασχολεί αρκετές χώρες και ως γνωστό απασχόλησε και σχετικά πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ανέφερε ότι το κυριότερο θέμα που απασχόλησε σήμερα την Επιτροπή ήταν κατά πόσον έχουν εγγραφεί στο Μητρώο του Υφυπουργείου Τουρισμού, τα καταλύματα εκείνα που προσφέρουν την συγκεκριμένη υπηρεσία.
«Όπως ανέφερα και στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή, από τον Απρίλιο του 2023 μέχρι και την περασμένη εβδομάδα έχουν αυξηθεί οι εγγραφές στο σχετικό Μητρώο του Υφυπουργείου Τουρισμού κατά 73%, ποσοστό που δύναται να ανέλθει στο 99,8% με την ολοκλήρωση και όλων των εκκρεμουσών αιτήσεων που αυτή τη στιγμή ανέρχονται σε 1.275», ανέφερε ο Υφυπουργός. Δήλωσε ακόμη ότι εκκρεμούν 1.170 αιτήσεις εξ υπαιτιότητας των αιτητών.
Ο Υφυπουργός πρόσθεσε ακόμη ότι η βελτίωση των αριθμών των νέων εγγραφών οφείλεται στις εκστρατείες του Υφυπουργείου Τουρισμού. Συγκεκριμένα είπε ότι στη βάση αριθμών, τον Απρίλιο του 2023 ήταν εγγεγραμμένα στο σχετικό μητρώο 4.765 καταλύματα, που ισοδυναμούσε με 7.138 κλίνες, ενώ σήμερα ο αριθμός των εγγεγραμμένων καταλυμάτων ανέρχεται σε 8.248 καταλύματα, που ισοδυναμεί με 36.640 κλίνες.
«Ως Υφυπουργείο Τουρισμού θεωρούμε ότι το θέμα χρήζει ολιστικής προσέγγισης», ανέφερε ο κ. Κουμής σημειώνοντας ότι ήδη εξετάστηκε μία τροποποιητική αλλαγή στη νομοθεσία, η οποία τέθηκε ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας. Αυτή τη στιγμή, συνέχισε «ως Υφυπουργείο Τουρισμού είμαστε σε μία εξελικτική διαδικασία ολιστικής προσέγγισης του θέματος».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες σταμάτησε η λειτουργία καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης γιατί «κτυπούσαν» την ξενοδοχειακή βιομηχανία και δημιουργούσαν θέματα στο στεγαστικό, ο κ. Κουμής είπε ότι οι παρενέργειες των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης στην κάθε χώρα ή στην κάθε πόλη είναι διαφορετικές.
Ανέφερε ότι η πρώτη χώρα που προσέγγισε το συγκεκριμένο θέμα με αυστηρότητα ήταν η Ισπανία, η οποία μετέφερε τις εξουσίες λήψης μέτρων κατά του συγκεκριμένου θέματος στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Συμπλήρωσε ότι σχεδόν καμία χώρα δεν έχει λάβει άμεσα μέτρα, εξηγώντας ότι η Ισπανία έχει λάβει αποφάσεις σε βάθος χρόνου με στόχο να απαγορεύσει την συγκεκριμένη υπηρεσία από το 2028. Είπε ακόμη ότι στην Ελλάδα έχουν ληφθεί διάφορες αποφάσεις με κυριότερη μια που λήφθηκε το 2024 με την οποία απαγορεύεται η εγγραφή νέων καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης από την 1η Ιανουαρίου 2025 στα τρία κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας.
«Όπως έχω αναφέρει, κάθε χώρα προσεγγίζει το θέμα διαφορετικά, επειδή η κάθε περίπτωση, είναι διαφορετική. Αυτό, σε μεγάλο βαθμό, ισχύει και στην Κύπρο. Διαφορετική αναμένουμε να είναι η προσέγγιση του θέματος σε σχέση με τον προορισμό Λευκωσία και διαφορετική είναι η προσέγγιση του θέματος σε σχέση με ένα παραλιακό προορισμό», σημείωσε.
Είπε ακόμη ότι το θέμα χαρακτηρίζεται από μια περιπλοκότητα σημειώνοντας ότι η εν λόγω υπηρεσία έχει προσφέρει στην τουριστική οικονομία. Την ίδια στιγμή, συνέχισε, «λειτουργεί σε ένα καθεστώς ανταγωνισμού με την ξενοδοχειακή βιομηχανία και είναι ένα θέμα που μας απασχολεί».
«Μας απασχολεί αυτό που ονομάζεται 'παραξενοδοχεία'», σημείωσε και εξήγησε ότι ο κάθε προορισμός κρίνεται από την συνολική εικόνα του προορισμού και από την πρώτη εντύπωση που παρέχει η ξενοδοχειακή βιομηχανία. «Οφείλουμε να είμαστε σωστοί και ξεκάθαροι σε σχέση με το τι συμβαίνει στο τουριστικό γίγνεσθαι», υπογράμμισε ο Υφυπουργός Τουρισμού.
Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου το μεγάλο στοίχημα
Κληθείς να εκτιμήσει αν το 2025 θα είναι μια καλή τουριστική χρονιά για τον τόπο, ο κ. Κουμής είπε ότι το 2024, αναμφίβολα, ήταν μια πολύ καλή τουριστική χρονιά, η οποία κατέληξε σε διπλό ρεκόρ εσόδων και αφίξεων.
«Για εμάς, εκείνο που είναι σημαντικό είναι ότι σε ορίζοντα διετίας επιτεύχθηκε αυτό που είχαμε στοχεύσει, να καλυφθεί πλήρως το μεγάλο κενό της ρωσικής αγοράς», σημείωσε.
Σε ορίζοντα διετίας υπήρξε αύξηση πέραν του 25% και στις αφίξεις και στα έσοδα, πρόσθεσε.
«Το 2025 αναμένουμε ότι θα είναι εξίσου καλό τουριστικά έτος σε σύγκριση με το 2024. Το μεγάλο στοίχημα πλέον είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου», κατέληξε ο κ. Κουμής.