Με συγκεκριμένη ημερομηνία στο μυαλό για την εμπορευματοποίηση του φυσικού αερίου από το «Αφροδίτη» ο Πρόεδρος

Θα είναι μια «ιστορική μέρα» για την Κυπριακή Δημοκρατία η Δευτέρα αφού θα υπογραφούν για πρώτη φορά δύο «σημαντικότατες συμφωνίες» σε σχέση με την εμπορευματοποίηση του φυσικού αερίου, στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, δήλωσε το Σάββατο ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της τελετής υπογραφής της Συμφωνίας για το Κέντρο Παιδιατρικής Ογκολογίας Κλεάνθους στο Προεδρικό Μέγαρο, και, κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του Δημοκρατικού Συναγερμού να διαγράψει τους Υπουργούς της Κυβέρνησής του από μέλη του, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι συνεχίζεται η υλοποίηση του προεκλογικού του προγράμματος και τίποτα δεν θα τους οδηγήσει σε διαφορετικούς δρόμους σημειώνοντας ότι δεν έχει κανένα σχόλιο σε σχέση με τις όποιες αποφάσεις.

«Την Δευτέρα είναι μια ιστορική μέρα για την Κυπριακή Δημοκρατία, θα υπογραφούν για πρώτη φορά δύο σημαντικότατες συμφωνίες σε σχέση με την εμπορευματοποίηση του φυσικού αερίου, στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη», είπε.

Σημείωσε ότι πρόκειται για δύο συμφωνίες «γεωστρατηγικής πολιτικής, ενεργειακής, οικονομικής σημασίας».

«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζουμε την προσπάθεια μας, συνεχίζουμε την υλοποίηση του προεκλογικού μας προγράμματος, συνεχίζουμε όλα αυτά που υποσχεθήκαμε στον κυπριακό λαό βλέποντάς τον στα μάτια καθημερινά αλλάζοντας τον τόπο μας και αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί, και τίποτα μα τίποτα δεν θα μας οδηγήσει σε διαφορετικούς δρόμους», είπε. «Άρα, δεν έχω κανένα σχόλιο να κάνω σε σχέση με τις όποιες αποφάσεις», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το τi σημαίνουν για την Κυπριακή Δημοκρατία αυτές οι συμφωνίες και ποια είναι τα ορόσημα τα οποία συμφωνήθηκαν, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι οι συμφωνίες αφορούν, το τεμάχιο Αφροδίτη και το οικόπεδο 6 στην αποκλειστική οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Δύο σημαντικές συμφωνίες, η μία με την Αίγυπτο, την ΕΝΙ και την Τotal που αυτό θα κινηθεί σαφώς πιο γρήγορα», είπε, σημειώνοντας ότι η άλλη αφορά στο οικόπεδο 12 που είναι η Chevron, η Shell, και η η NewMed, «όλες αυτές οι εταιρείες, οι οποίες έχουν ήδη προχωρήσει και σε συγκεκριμένα σχέδια, άρα προχωρούμε στη βάση του σχεδιασμού για εμπορευματοποίηση».

Σημείωσε ότι «είναι μια εξέλιξη η οποία επηρεάζει, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη τα σημερινά περιφερειακά αλλά και διεθνή δεδομένα, καθοριστικά, και στον τομέα των εξελίξεων της συνεργασίας με τα κράτη της περιοχής, στον οικονομικό τομέα, στον ενεργειακό και πρωτίστως τον κυπριακό λαό».

Ερωτηθείς αν υπάρχει μια ημερομηνία εμπορευματοποίησης, είπε ότι έχει στο μυαλό του συγκεκριμένη ημερομηνία, η οποία προκύπτει μέσα από τις συζητήσεις με τους ενδιαφερόμενους αλλά ότι δεν θα ήθελε να πει κάτι συγκεκριμένο.

«Αυτό που έχει περισσότερη σημασία για μας είναι να υλοποιηθεί ως έχει σχεδιαστεί και μετά θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις», είπε τέλος.

Δειτε Επισης

Παύλος Μαρινάκης: Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας θα προχωρήσει κανονικά
Eπτά αιτήσεις από ιδιώτες επενδυτές για αυτόνομες εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας-Πώς προχωρά ο ΔΣΜΚ
Το νέο πλαίσιο κανονιστικής συμμόρφωσης που φέρνει η AMLA και πώς το προσεγγίζουν οι αρμόδιοι φορείς στην Κύπρο
Στο τεύχος Ιουνίου του περιοδικού IN Business: Οι βραβευθέντες και οι υποστηρικτές των 17ων IN Business Awards
Τα projects των οκτώ μεγάλων νικητών των Young Lions Cyprus 2025 και η μεγάλη ευκαιρία τους στις Κάννες (pics)
Σπάει τα κοντέρ ο τουρισμός… Το ρεκόρ τετραμήνου, οι κύριες αγορές και πώς κινήθηκαν Ρωσία και ΗΠΑ
Oι δύο νέες μελλοντικές αναπτύξεις της Αρχής Λιμένων Κύπρου-Η στρατηγική και τα μελλοντικά σχέδια
Απάντησε με λιβελλογράφημα, επιβεβαιώθηκε ως λασπολόγος ο Φαίδωνας...Τρίζει όντως αντί η άμαξα ο αμαξηλάτης
ΣΑΗ: Καθοριστική εξέλιξη στην ενεργειακή πολιτική της Κύπρου το άνοιγμα ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού
Ισχυρό πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης το πρώτο τετράμηνο-Άγγιξε τα €646,8 εκατ.