Ανησυχίες για ακόμη ακριβότερα εγχώρια γεωργικά προϊόντα-«Θα τεθούν εκτός ανταγωνισμού»
InBusinessNews 15:44 - 12 Φεβρουαρίου 2025
![ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ](/images/0_VZtbPPBmWiY75yJBDy2UIOErA=/716234/width-750/2023/09/26/GEORGIKA_PROIONTA.jpg)
Ανησυχίες για ακόμα ακριβότερα εγχώρια γεωργικά προϊόντα και για κόστος που θα μετακυλιστεί στους καταναλωτές εξέφρασαν Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, στην οποία συζητήθηκαν οι νέοι κανονισμοί για διαχείριση αποβλήτων προϊόντων γεωργικής χρήσης.
Σε δήλωσή της μετά το πέρας της Επιτροπής η Βουλευτής Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν, ανέφερε ότι σύμφωνα με την προεργασία που έγινε από το Τμήμα Περιβάλλοντος για το τέλος ανακύκλωσης στα πλαίσια της ευθύνης του παραγωγού, το κόστος θα μετακυλιστεί στο κόστος του προϊόντος και κατ’ επέκταση στον καταναλωτή.
«Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, το οποίο χρήζει άμεσου χειρισμού προς το συμφέρον τόσο των γεωργών όσο και των καταναλωτών, γιατί εκτός του επιπρόσθετου κόστους θα πληρώνει ο καταναλωτής, τα κυπριακά προϊόντα θα τεθούν εκτός ανταγωνισμού», είπε.
Πρόσθεσε ότι η στήριξη των γεωργών θα πρέπει να τεθεί ως προτεραιότητα στην όλη συζήτηση.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος ανέφερε ότι ζήτησαν να μάθουν ποιο θα είναι το κόστος που θα επωμιστούν οι παραγωγοί ώστε να υπολογιστεί και το κόστος που θα μετακυλιστεί στους καταναλωτές και οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν μπόρεσαν να απαντήσουν. Παρόλα αυτά, πρόσθεσε, ζητούν να ψηφιστεί η νομοθεσία εντός δώδεκα μηνών.
Ζήτησε να γίνει συγκεκριμένος υπολογισμός για να γνωρίζουν το κόστος, ενώ σημείωσε ότι οι περισσότερες χώρες λαμβάνουν μέτρα για να μειωθεί το κόστος των εγχώριων προϊόντων του πρωτογενούς τομέα.
«Σε αυτό τον τόπο λαμβάνουν μέτρα για να αυξηθεί το κόστος των εγχώριων προϊόντων του πρωτογενούς τομέα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι πρέπει το κράτος να βρει λύσεις ώστε να μην είναι τα εγχώρια προϊόντα πιο ακριβά από τα ξένα προϊόντα της αγοράς.