Powered by

Πορτογαλία: Εξετάζει την πώληση του 49% της αεροπορικής TAP-Ενδιαφέρον από 12 εταιρείες

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας εξετάζει το ενδεχόμενο να πουλήσει μερίδιο τουλάχιστον 49% της TAP SA στην τελευταία της προσπάθεια να ιδιωτικοποιήσει την κρατική αεροπορική εταιρεία, σύμφωνα με πρόσωπο που γνωρίζει το θέμα.

Η διαδικασία ιδιωτικοποίησης αναμένεται να ξεκινήσει τον Μάρτιο και μπορεί να ολοκληρωθεί στο τέλος του τρέχοντος έτους ή το 2026, δήλωσε το πρόσωπο, το οποίο ζήτησε να μην κατονομαστεί συζητώντας πληροφορίες που δεν είναι δημόσιες. Υπάρχουν περίπου 12 εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον TAP.

Εκπρόσωπος του υπουργείου υποδομών της Πορτογαλίας αρνήθηκε να σχολιάσει.

Οι μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες πλήρους εξυπηρέτησης της Ευρώπης – η Air France-KLM, η Deutsche Lufthansa AG και η ιδιοκτήτρια της British Airways IAG SA – έχουν δημοσιοποιήσει το ενδιαφέρον τους για την TAP.

Η μεγαλύτερη έλξη της έγκειται στο γεγονός ότι είναι ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός πάροχος αεροπορικών συνδέσεων με τη Βραζιλία. Ο εμβληματικός αερομεταφορέας της Πορτογαλίας διατηρεί επίσης ισχυρή παρουσία στην Αφρική και πραγματοποιεί αρκετές πτήσεις προς τη Βόρεια Αμερική, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο TAP συγκαταλέγεται μεταξύ μιας μικρής παρτίδας κρατικών αερομεταφορέων που εξακολουθούν να είναι προς πώληση στην Ευρώπη, μια περιοχή που σήμερα κυριαρχείται από τους τρεις μεγάλους ομίλους αερομεταφορέων.

Η Lufthansa ολοκλήρωσε τον Ιανουάριο την εξαγορά μειοψηφικού μεριδίου του ιταλικού αερομεταφορέα ITA Airways, ενώ η Air France-KLM αγόρασε πέρυσι μερίδιο της SAS AB.

Ο πρωθυπουργός Λουίς Μοντενέγκρο, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Απρίλιο, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θέλει να διατηρήσει τον κόμβο της αεροπορικής εταιρείας στη Λισαβόνα, καθώς και τα δρομολόγια που είναι στρατηγικής σημασίας για τη χώρα.

Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ως στόχο να πουλήσει τουλάχιστον το 51% του αερομεταφορέα στο πλαίσιο ενός σχεδίου ιδιωτικοποίησης που είχε ανακοινωθεί το 2023.

Με τη δυνητική πώληση ενός μειοψηφικού μεριδίου, ο Μοντενέγκρο θα μπορούσε να παρακάμψει την πολιτική αντιπολίτευση στο κοινοβούλιο που διαφορετικά θα απειλούσε ένα σχέδιο πώλησης πλειοψηφικού μεριδίου.

Εκτός από τη μεταφορά τουριστών που επισκέπτονται την Πορτογαλία σε μεγαλύτερους αριθμούς, οι πτήσεις της TAP συνδέουν μια παγκόσμια διασπορά πολιτών της χώρας και συνδέουν επίσης την ηπειρωτική χώρα με τα αρχιπελάγη Μαδέρα και Αζόρες στη μέση του Ατλαντικού.

Η πορτογαλική αεροπορική εταιρεία διοικείται από τον διευθύνοντα σύμβουλο Λουίς Ροντρίγκες και μετέφερε 16 εκατομμύρια επιβάτες πέρυσι, μια αύξηση 1,6% από το 2023.

Δειτε Επισης

ΕΤΑΠ: Εντατικά συνεχίζεται η ψηφιακή εκστρατεία για προώθηση της τουριστικής Πάφου-Οι αγορές στόχοι
«AEGEAN Easter Crew»: Η πασχαλινή δράση προσφοράς και αλληλεγγύης της εθελοντικής ομάδας εργαζομένων της AEGEAN
Με φόρα από πέρσι... Συνεχίζει σε υψηλές πτήσεις ο τουρισμός-«Προμηνύεται ένα δυναμικό τουριστικό έτος»
Emirates: Γιορτάζει το Πάσχα με γαστρονομικές και ψυχαγωγικές προτάσεις
Γεμίζουν τα ξενοδοχεία λόγω του τριπλού Πάσχα-Συγκρατημένη αισιοδοξία για το πρώτο εξάμηνο
Έρχεται το Minthis Music Festival 2025-Μια συμφωνία κομψότητας και πολιτισμού
Οι ρυθμίσεις της Hermes για τους χώρους στάθμευσης στο αεροδρόμιο Λάρνακας για διευκόλυνση των επιβατών
Mια νέα γευστική εμπειρία από την PUNIN GROUP: THE CROISSANT by PUNIN
Εκστρατεία «ιατρικής ενημέρωσης» από Wizz Air ενόψει της αυξημένης ταξιδιωτικής κίνησης του Πάσχα
Ειδικά πακέτα διακοπών για τις εορτές του Πάσχα από ξενοδοχεία της επαρχίας Αμμοχώστου