ΤUI: Ισχυρό και το καλοκαίρι του 2025-Ισπανία, Ελλάδα, Τουρκία το top 3 των προορισμών
InBusinessNews 08:02 - 12 Φεβρουαρίου 2025
Μετά τις θετικές επιδόσεις του 2024, συνέχεια του θετικού μομέντουμ και για τη θερινή σεζόν του 2025 προβλέπει, με βάση τις μέχρι στιγμής κρατήσεις, η TUI, με τους ελληνικούς προορισμούς να παραμένουν στην πρώτη γραμμή της ζήτησης των προορισμών της Μεσογείου.
«Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί για το καλοκαίρι του 2025 είναι και πάλι η Ισπανία, η Ελλάδα και η Τουρκία», αναφέρει ο μεγαλύτερος ταξιδιωτικός οργανισμός στην Ευρώπη με αφορμή τα αποτελέσματα για το πρώτο ρίμηνο του οικονομικού έτους 2025, με το διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου, Sebastian Ebel, να εκτιμά ότι το ταξιδιωτικό κοινό «εξακολουθεί να δίνει προτεραιότητα στις διακοπές του ακόμη κι όταν πρόκειται για περιόδους αλλαγών ή αν το οικονομικό περιβάλλον ανά την Ευρώπη παραμένει γεμάτο προκλήσεις σε όλους τους τομείς».
Όπως ανακοινώθηκε, ο όμιλος έχει κάνει δυνατό ξεκίνημα για το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς με αύξηση των ταξιδιωτών κατά 6%, στα 3,7 εκατομμύρια για το πρώτο τρίμηνο του οικονομικού έτους 2025 (Οκτωβρίου -Δεκεμβρίου), αποφέροντας ένα σύνολο εσόδων στα 4,9 δις ευρώ (+13% σε ετήσια βάση) στα 4,9 δισεκατομμύρια ευρώ, από 4,3 δις ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2024.
Οι νέες κρατήσεις για το φετινό καλοκαίρι εμφανίζονται μέχρι στιγμής αυξημένες κατά 2%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Ως προς τη μέση αύξηση τιμών στα «πακέτα», αυτή τοποθετείται στο +4% έναντι του 2024 με θετική τη δυναμική των κρατήσεων τις τελευταίες εβδομάδες.
Θετική ζήτηση εκτός απροόπτου
Την ίδια στιγμή, θετική ζήτηση για τη χώρα μας -εκτός απροόπτου πάντα με δεδομένη την ευαλωτότητα του τουρισμού σε αιφνίδια γεγονότα- βλέπει και το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων στην τελευταία του μελέτη με τίτλο «Οι εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία και στις χώρες προέλευσης των εισερχόμενων τουριστών στην Ελλάδα».
Όπως αναφέρεται σχετικά, η πορεία του ΑΕΠ και της ιδιωτικής κατανάλωσης στις κύριες αγορές του ελληνικού τουρισμού αναμένεται το 2025 να κυμανθεί -σε πραγματικούς όρους- στα ίδια ή ελαφρά υψηλότερα επίπεδα (περί το +1%) σε σχέση με το 2024.
Μεγαλύτερη αύξηση αναμένεται στο ΑΕΠ των ΗΠΑ (περί το +2%) και κυρίως στο ΑΕΠ των γειτονικών βαλκανικών χωρών (περί το +3%), εξέλιξη που εκτιμάται ότι θα δώσει ώθηση στον οδικώς εισερχόμενο τουρισμό. Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έχει επιστρέψει στα επίπεδα του 2%, γεγονός που πιθανά θα οδηγήσει την ΕΚΤ σε μείωση των επιτοκίων.
Παρά τις σημαντικές γεωπολιτικές αναταράξεις, οι τιμές προϊόντων πετρελαίου, που επηρεάζουν καθοριστικά το κόστος των μεταφορών, παραμένουν υπό έλεγχο. «Συνεπώς», με βάση την τελευταία μελέτη «και εκτός απροόπτου, το μακροοικονομικό περιβάλλον το 2025 αναμένεται να επιδράσει μάλλον θετικά στη ζήτηση για τουριστικές υπηρεσίες στην Ελλάδα».
Ως αβεβαιότητες το ΙΝΣΕΤΕ εντοπίζει ως σημαντικότερη ως προς τις οικονομικές εξελίξεις διεθνώς, και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, «το βαθμό και την ταχύτητα υλοποίησης της εξαγγελθείσας μακροοικονομικής και εμπορικής πολιτικής της νέας αμερικανικής κυβέρνησης και τις διεθνείς επιπτώσεις τους».
Ειδικότερα, η περαιτέρω ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών επηρεάζεται από αυτές τις ενδεχόμενες «αντισυμβατικές» πολιτικές, στο βαθμό που θα αφορούν την ΕΕ-20 και ιδιαίτερα τη Γερμανία, είτε άμεσα είτε έμμεσα.
Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές οικονομίες παραμένουν ευάλωτες ως προς την εξέλιξη της πολιτικής κρίσης στη Γαλλία και τη Γερμανία και των επιπτώσεών τους στα δημόσια οικονομικά και στην ανάπτυξη των χωρών αυτών, καθώς και από την αβεβαιότητα από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Από την άλλη πλευρά, για δύο από τις τρεις σημαντικότερες αγορές μας από πλευράς εσόδων, τις ΗΠΑ και το Ην. Βασίλειο, η αναμενόμενη αύξηση της διαφοράς επιτοκίων μεταξύ δολαρίου και αγγλικής λίρας αφενός και ευρώ αφετέρου, αναμένεται να οδηγήσει σε ανατίμηση των δυο αυτών νομισμάτων έναντι του ευρώ, ευνοώντας, σύμφωνα με τον ΙΝΣΕΤΕ, την προσέλκυση τουριστών από τις χώρες αυτές.