Νέα άνοδος στις τιμές του πετρελαίου εν μέσω ανησυχιών για την προσφορά

Οι τιμές του πετρελαίου διεύρυναν τα κέρδη τους την Τρίτη (11/2) εν μέσω ανησυχιών σχετικά με την προσφορά πετρελαίου από τη Ρωσία και το Ιράν και τις απειλές κυρώσεων, παρά τις ανησυχίες ότι η κλιμάκωση των εμπορικών δασμών θα μπορούσε να επιβραδύνει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Το αμερικανικό WTI κέρδισε 1,00 δολάρια ή 1,4% και έκλεισε στα 73,32 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent ενισχύθηκε 1,13 δολάρια ή 1,5% στα 77,00 δολάρια το βαρέλι. Και τα δύο συμβόλαια συμπλήρωσαν τρεις διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις.

Η μεταφορά του ρωσικού πετρελαίου προς την Κίνα και την Ινδία, τους μεγαλύτερους εισαγωγείς αργού πετρελαίου στον κόσμο, έχει διαταραχθεί σημαντικά από τις αμερικανικές κυρώσεις του περασμένου μήνα που στόχευσαν δεξαμενόπλοια, παραγωγούς και ασφαλιστές.

Οι επενδυτές παρακολουθούν στο μεταξύ και τις τελευταίες ανακοινώσεις από τον Λευκό Οίκο για την επιβολή σαρωτικών δασμών που θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την παγκόσμια ανάπτυξη και τη ζήτηση ενέργειας.

Ο Τραμπ τη Δευτέρα αύξησε τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ στο 25% «χωρίς εξαιρέσεις ή απαλλαγές», γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο ενός πολυμέτωπου εμπορικού πολέμου.

Ο Τραμπ εισήγαγε την περασμένη εβδομάδα πρόσθετους δασμούς 10% στην Κίνα, για τους οποίους το Πεκίνο ανταπέδωσε με δικές του εισφορές στις αμερικανικές εισαγωγές, συμπεριλαμβανομένου ενός δασμού 10% στο αργό.

Επίσης, επιβαρύνοντας τη ζήτηση αργού, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα περιμένει μέχρι το επόμενο τρίμηνο πριν μειώσει ξανά τα επιτόκια, σύμφωνα με την πλειοψηφία των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Reuters, οι οποίοι προηγουμένως ανέμεναν μείωση τον Μάρτιο.

Η Fed αντιμετωπίζει την απειλή του αυξανόμενου πληθωρισμού υπό τις πολιτικές του Τραμπ. Η διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλότερο επίπεδο θα μπορούσε να περιορίσει την οικονομική ανάπτυξη, γεγονός που θα επηρέαζε την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου.

Δειτε Επισης

Τα έργα και τα μέτρα της Κυβέρνησης στον ενεργειακό τομέα-Απαντά στο ΑΚΕΛ το Υπ. Εμπορίου
Ε.Ε.: Το σχέδιο απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο και οι γεωπολιτικές προκλήσεις
Πτώση των τιμών πετρελαίου καθώς η Fed βλέπει αυξανόμενη οικονομική αβεβαιότητα
Άλμα για το αργό πετρέλαιο μετά τα χαμηλά τεσσάρων ετών
Κομισιόν: Το σχέδιο του REPowerEU για την απεξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια
Με τις δεύτερες υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών η Κύπρος
Νετανιάχου: Εντός του 2025 υπογράφεται η συμφωνία για την ηλεκτρική σύνδεση Κύπρου-Ισραήλ
Απώλειες 4% για το πετρέλαιο μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ+ για αύξηση της παραγωγής
Διακανονισμό για ποσότητες φυσικού αερίου από «Αφροδίτη» και διάδρομο IMEC συζήτησαν Χριστοδουλίδης-Νετανιάχου
Ανδρέας Πουλλικκάς: Ο συνδυασμός που βύθισε στο σκοτάδι την Ιβηρική χερσόνησο-Τι προκάλεσε το black out