Powered by

Κίνα: Απελευθερώνει $27 δις από τους ασφαλιστές για να επενδύσει σε χρυσό

Ένα κινεζικό πιλοτικό πρόγραμμα που θα επιτρέψει στους ασφαλιστές να αγοράζουν χρυσό για πρώτη φορά θα απελευθερώσει δισεκατομμύρια δολάρια δυνητικών επενδύσεων στο πολύτιμο μέταλλο, δίνοντας περαιτέρω ώθηση σε ένα ράλι ρεκόρ.

Δέκα ασφαλιστικές εταιρείες – μεταξύ των οποίων η PICC Property & Casualty Co. και η China Life Insurance Co., δύο από τις μεγαλύτερες της Κίνας – θα μπορούν να επενδύουν έως και το 1% του ενεργητικού τους σε ράβδους χρυσού, σε ένα πρόγραμμα που τέθηκε σε ισχύ την περασμένη Παρασκευή.

Αυτό θα μεταφραστεί σε δυνητικά κεφάλαια ύψους 200 δισεκατομμυρίων γουάν (27,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων), ανέφερε η Minsheng Securities σε σημείωμά της.

Η αλλαγή πολιτικής δείχνει ότι οι αρχές αναγνωρίζουν την έλλειψη επενδυτικών επιλογών στην Κίνα και την ανάγκη για εναλλακτικές λύσεις εν μέσω της πτώσης των ακινήτων και της οικονομικής ύφεσης.

Ο χρυσός έχει αυξηθεί κατά περίπου 40% από τα τέλη του 2023 και το ράλι έχει λάβει πρόσθετη ώθηση από τους αυξημένους οικονομικούς και γεωπολιτικούς κινδύνους στη δεύτερη θητεία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Ωστόσο, η εκπληκτική άνοδος του μετάλλου μπορεί να το καταστήσει πολύ ακριβό για πολλούς Κινέζους επενδυτές.

Η κίνηση αυτή καθιστά επίσης τον χρυσό το πρώτο εμπόρευμα στο οποίο επιτρέπεται ρητά στις κινεζικές ασφαλιστικές εταιρείες να επενδύσουν.

Η Κίνα περιορίζει τα ασφαλιστικά ταμεία από το να επενδύουν σε περιουσιακά στοιχεία χωρίς «σταθερές αποδόσεις σε μετρητά» και περιορίζει το ποσό που μπορούν να τοποθετήσουν σε περιουσιακά στοιχεία όπως τα ομόλογα και οι μετοχές.

Οι πρώτες ύλες -συμπεριλαμβανομένων των ράβδων- είναι συχνά ιδιαίτερα ευαίσθητες στις τάσεις των θεμελιωδών μεγεθών, στα μακροοικονομικά γεγονότα και στους γεωπολιτικούς κινδύνους.

Δειτε Επισης

Fitch Ratings: Πτωτική αναθεώρηση των ρυθμών ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας λόγω δασμών
Οι δασμοί πλήττουν τις εξαγωγές της Ιαπωνίας-Μέτρια άνοδος 3,9% τον Μάρτιο
Νέο ρεκόρ χτυπά ο χρυσός μετά το «καμπανάκι» Πάουελ για τον εμπορικό πόλεμο-Αυξάνεται η ζήτηση
Μήνυμα Παγκόσμιας Τράπεζας σε αναπτυσσόμενες χώρες-Μειώστε τους δασμούς, πλήττεται η παγκόσμια ανάπτυξη
Καμπανάκι κινδύνου από ΠΟΕ για το παγκόσμιο εμπόριο-Προειδοποιεί για μεγαλύτερη ύφεση λόγω δασμών
Μέσω θάλασσας οι περισσότερες μεταφορές εμπορευμάτων εντός Ε.Ε.
DBRS: Σε αυτοκίνητα, υποδομές, συγκοινωνίες οι μεγαλύτερες επιπτώσεις δασμών
Τεντώνει και άλλο το σχοινί ο Τραμπ-Απειλεί την Κίνα με δασμούς έως και 245%
Βρετανία: Επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 2,6% τον Μάρτιο
Καμπανάκι φαρμακοβιομηχανιών Ε.Ε. για τον εμπορικό πόλεμο-Να αποτραπεί η έξοδος επενδυτών προς τις ΗΠΑ