Γιάγκος Χατζηγιάννης: Σε σημείο κορεσμού ο τομέας της ανώτερης εκπαίδευσης-Μεγαλεπήβολα πλάνα για CIM
Μάριος Αδάμου 13:43 - 08 Ιανουαρίου 2025
Την εκτίμηση ότι πολύ πιθανόν να υπάρξουν συγχωνεύσεις και στον τομέα της ανώτερης εκπαίδευσης, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι τα τελευταία χρόνια η αγορά είναι κορεσμένη και δεν διαφαίνεται αλλαγή των δεδομένων, εκφράζει ο γενικός διευθυντής του CIM, Γιάγκος Χατζηγιάννης, σε συνέντευξή του στο InBusinessNews, στο πλαίσιο του «IN Business Forecasting 2025».
Με γνώμονα τούτο, μάλιστα, καλεί την Κυβέρνηση να παρέχει άμεσα τα απαραίτητα εργαλεία για περαιτέρω εξαγορές και συγχωνεύσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας, αφού, όπως τονίζει, πολλές κυπριακές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας.
Αναφερόμενος γενικότερα στον τομέα της ανώτερης εκπαίδευσης στην Κύπρο, ο κ. Χατζηγιάννης παρατηρεί πως τα τελευταία χρόνια καταγράφεται σημαντική επιβράδυνση της αύξησης του αριθμού φοιτητών, την ώρα που ο αριθμός των ιδρυμάτων έχει αυξηθεί ραγδαία, χωρίς να υπάρχει ολοκληρωμένο στρατηγικό πλάνο.
Ως αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων, υποδεικνύει, αυτή την στιγμή υπάρχει πάρα πολύ έντονος ανταγωνισμός, κάτι που, όπως αναφέρει, επηρεάζει και την ποιότητα των προσφερόμενων προγραμμάτων.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον CEO του CIM, «η διαφαινόμενη επέκταση ξένων Πανεπιστημίων μέσω παραρτημάτων τους στην Κύπρο, αλλά και το άνοιγμα της ελληνικής αγοράς σε ιδιωτικά πανεπιστήμια, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την δυναμική της αγοράς και να προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα στα υφιστάμενα ιδρύματα».
Όσον αφορά το CIM, ο κ. Χατζηγιάννης αναφέρει πως «μετά την πρωτοφανή ανταπόκριση από τις κυπριακές και ξένες επιχειρήσεις σε ό,τι αφορά την συνεργασία μας με το Cambridge Judge Business School, Executive Education, έχουμε μεγαλεπήβολα πλάνα ανάπτυξης τόσο στην Κύπρο όσο και περιφερειακά».
Πώς πιστεύετε ότι θα κινηθεί η κυπριακή οικονομία τη νέα χρονιά. Πόσο αισιόδοξος/η είστε αναφορικά με τις προοπτικές της;
Το 2024 ήταν μια πολύ καλή χρονιά όσο αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας. Οι περισσότεροι τομείς κινήθηκαν πάρα πολύ καλά με πολύ χαμηλό δείκτη ανεργίας. Ειδικότερα ο τουρισμός έκλεισε με αριθμούς ρεκόρ τόσο όσο αφορά τις αφίξεις όσο και την κατανάλωση.
Περαιτέρω το τέλος του 2024 βρίσκει τον πληθωρισμό στα χαμηλότερα του επίπεδα τα τελευταία 3 χρόνια και άρα διασφαλίζεται η σταδιακή μείωση των επιτοκίων εφόσον σε επίπεδο ευρωζώνης έχει επιτευχθεί ο στόχος του 2% για τον πληθωρισμό.
Οι προοπτικές για το 2025 είναι πολύ ευοίωνες για την κυπριακή οικονομία και η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων θα ωφελήσει πάρα πολύ στην αύξηση της αγοραστικής δύναμης τόσο των νοικοκυριών όσο και των επιχειρήσεων, με βάση το γεγονός ότι το ιδιωτικό χρέος στην Κύπρο είναι από τα πιο υψηλά στην Ευρώπη.
Με χαμηλότερα επιτόκια, θα υπάρχει περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα και άρα θα δοθεί περαιτέρω τόνωση στην ανάπτυξη.
Ποιους βλέπετε ως τους μεγαλύτερους κινδύνους για την οικονομία της χώρας μας; Τι θα πρέπει να προσεχθεί, ώστε να διασφαλιστεί η αναπτυξιακή της τροχιά;
Η κυπριακή οικονομία είναι πολύ μικρή και άρα παρόλο που είναι ευέλικτη είναι και επιρρεπής σε περιφερειακές κρίσεις.
Το γεγονός ότι οι μεγάλες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αναπτύσσονται και υπάρχει το ρίσκο ύφεσης, είναι προβληματικό και μπορεί να μας επηρεάσει. Περαιτέρω υπάρχει ανισορροπία μεταξύ των συμπολιτών μας και άρα θα πρέπει να διαφυλαχθούν οι ευάλωτες κοινωνικά ομάδες με στοχευμένα μέτρα στήριξης.
Οι δείκτες ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας είναι ιδιαίτερα προβληματικοί για την κυπριακή οικονομία και το τεράστιο κρατικό μισθολόγιο χωρίς να συσχετίζεται η ανταμοιβή με την απόδοση είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα που χρειάζεται άμεση επίλυση.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός πρέπει να επιταχυνθεί αφού είμαστε ήδη πίσω από τους στόχους μας.
Τέλος, το τεράστιο ζήτημα του κόστους της πράσινης μετάβασης είναι κάτι που απασχολεί τόσο τους πολίτες όσο και τις επιχειρήσεις με τους στόχους της ΕΕ για το 2030 να θεωρούνται ήδη ανέφικτοι.
Τι πρέπει να κάνει η Κύπρος για να γίνει ακόμη πιο ελκυστικός προορισμός για ξένες επενδύσεις; Και πόσο σημαντικές, κατά την άποψή σας, είναι για την οικονομία της;
Η τελευταία δεκαετία ήταν εξαιρετική σημαντική για την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας μέσω ξένων επενδύσεων και η συγκυρία του πολέμου στην Ουκρανία όσο και του πολέμου στην Γάζα, είχαν θετικό αντίκτυπο στην προσέλκυση επενδύσεων αφού η Κύπρος είναι ένας ιδανικός προορισμός για επενδυτές προσφέροντας ασφάλεια, σταθερότητα και πολλαπλά φορολογικά πλεονεκτήματα καθώς και εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό.
Από την άλλη είμαστε και θύματα της επιτυχίας μας καθώς έχει ανοίξει το χάσμα μεταξύ των κυπριακών και ξένων επιχειρήσεων αφού πολλές κυπριακές επιχειρήσεις δεν έχουν την δυνατότητα να προσελκύσουν προσωπικό με την ίδια ευκολία που το κάνουν οι ξένες επιχειρήσεις με περισσότερη οικονομική ευρωστία.
Αναφορικά με τον τομέα δραστηριοποίησης της δικής σας εταιρείας, πώς εκτιμάτε ότι θα κινηθεί το 2025; Υπάρχουν ζητήματα για τα οποία ανησυχείτε;
Ο τομέας της ανώτερης εκπαίδευσης στην Κύπρο βρίσκεται σε σημείο κορεσμού. Μετά από 15 χρόνια περίπου, συνεχούς ανάπτυξης και ραγδαίας αύξησης του αριθμού φοιτητών, με βάση τους Κύπριους και Ελλαδίτες, έχουμε τα τελευταία 2-3 χρόνια μια σημαντική επιβράδυνση της αύξησης του αριθμού φοιτητών ενώ ο αριθμός των Ιδρυμάτων να έχει αυξηθεί ραγδαία, χωρίς να υπάρχει ολοκληρωμένο στρατηγικό πλάνο.
Ως αποτέλεσμα, αυτή την στιγμή υπάρχει πάρα πολύ έντονος ανταγωνισμός και δυστυχώς αυτό επηρεάζει και την ποιότητα των προσφερόμενων προγραμμάτων.
Επιπλέον, η διαφαινόμενη επέκταση ξένων Πανεπιστημίων μέσω παραρτημάτων τους στην Κύπρο, αλλά και το άνοιγμα της ελληνικής αγοράς σε ιδιωτικά πανεπιστήμια, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την δυναμική της αγοράς και να προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα στα υφιστάμενα ιδρύματα.
Ποιες είναι οι μεγαλύτερες τάσεις/αλλαγές που αναμένετε να επισυμβούν στον τομέα δραστηριοποίησής σας και ποιες οι σημαντικότερες προκλήσεις;
Σίγουρα η ταχεία ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και η ενσωμάτωση της στην καθημερινότητα μας, επηρεάζει πάρα πολύ την ανώτερη εκπαίδευση.
Οι παραδοσιακοί τρόποι εκμάθησης και διδασκαλίας θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν με την νέα τεχνολογία και οι δεξιότητες των φοιτητών πρέπει να εκσυγχρονιστούν ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας τουλάχιστον για τα επόμενα 5-10 χρόνια.
Περαιτέρω, όλο και περισσότεροι φοιτητές επιζητούν την εξ’ αποστάσεως φοίτηση έτσι ώστε να μπορούν να διδάσκονται στον δικό τους χώρο και να προσαρμόζουν το πρόγραμμα τους σύμφωνα με τις δικές τους ανάγκες.
Μια ισχυρή τάση που φαίνεται να εμπεδώνεται στο κυπριακό επιχειρείν είναι αυτή των εξαγορών και των συγχωνεύσεων. Θα την δούμε έντονα και στον δικό σας τομέα;
Είναι πολύ πιθανόν να υπάρξουν συγχωνεύσεις και στον τομέα μας ειδικότερα αν λάβει κανείς υπόψη το γεγονός ότι, όπως έχω ήδη αναφέρει, η αγορά είναι κορεσμένη και δεν διαφαίνεται αλλαγή των δεδομένων.
Η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδια για προώθηση των εξαγορών και συγχωνεύσεων και πρέπει άμεσα να παρέχει τα εργαλεία για περαιτέρω εξαγορές και συγχωνεύσεις σε όλους τους τομείς, αφού πολλές κυπριακές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας.
Τι να περιμένουμε όσον αφορά τα πλάνα και την στρατηγική ανάπτυξης του δικού σας οργανισμού εντός του 2025; Σε ποιες κινήσεις προτίθεστε να προβείτε προς αυτή την κατεύθυνση;
Για 47η χρονιά θα συνεχίσουμε την ενδυνάμωση μας ως το κορυφαίο κυπριακό Business School παρέχοντας το υψηλότερο δυνατό δείκτη εργοδότησης και απόσβεσης επί της επένδυσης για τους φοιτητές μας.
Όσο αφορά ακαδημαϊκά προγράμματα θα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στο νέο μας Ε-ΜΒΑ που έχει πολύ μεγάλη προοπτική ανάπτυξης.
Σε ό,τι αφορά την συνεργασία μας με το Cambridge Judge Business School, Executive Education, μετά την πρωτοφανή ανταπόκριση από τις κυπριακές και ξένες επιχειρήσεις, έχουμε μεγαλεπήβολα πλάνα ανάπτυξης τόσο στην Κύπρο όσο και περιφερειακά.