Mastercard: Οι δέκα τάσεις που διαμορφώνουν το μέλλον των πληρωμών το 2025

Τα τελευταία χρόνια, οι πληρωμές εξελίσσονται ραγδαία. Το “tap to pay” καθιερώνεται, τα παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υιοθετούν το blockchain, ενώ το Generative AI διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην καταπολέμηση της απάτης.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Mastercard στοχεύει να δημιουργήσει ένα μέλλον όπου, έως το 2030, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές θα πραγματοποιούνται χωρίς να απαιτείται αριθμός κάρτας ή κωδικός, αξιοποιώντας την τεχνολογία tokenization, τη βιομετρική επαλήθευση και το ψηφιακό πορτοφόλι Click to Pay.

Ακολουθούν οι 10 παγκόσμιες τάσεις για το 2025 στον κλάδο των πληρωμών, όπως τις καταγράφουν οι ειδικοί της Mastercard:

1.Η Τεχνητή Νοημοσύνη σύμμαχος κατά της απάτης

Οι κυβερνοεγκληματίες αξιοποιούν ήδη το Generative AI για τη δημιουργία πλαστών βίντεο και εξατομικευμένων phishing μηνυμάτων προκειμένου να αποσπάσουν χρήματα και δεδομένα. Συγκεκριμένα, το κυβερνοέγκλημα αναμένεται να φτάσει τα 10 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως το 2025.

Ωστόσο, η ίδια τεχνολογία αποτελεί και ισχυρό εργαλείο άμυνας. Με τη λύση Decision Intelligence Pro, η Mastercard αναλύει 1 τρισεκατομμύριο δεδομένα σε μόλις 50 χιλιοστά του δευτερολέπτου, προβλέποντας τη γνησιότητα συναλλαγών και ενισχύοντας την προστασία από την απάτη έως και 300%.

2.Νέα εργαλεία για μικρές επιχειρήσεις

Οι μικρές επιχειρήσεις που κατάφεραν να επιβιώσουν — και μάλιστα να αναπτυχθούν — κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν συχνά αυτές που υιοθέτησαν γρήγορα τις ηλεκτρονικές πληρωμές, το ηλεκτρονικό εμπόριο και άλλα ψηφιακά εργαλεία.

Πλέον, έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν μια ευρεία γκάμα ψηφιακών λύσεων για την αυτοματοποίηση διοικητικών εργασιών, την ανάπτυξη εξατομικευμένων καμπανιών μάρκετινγκ και τη λήψη στρατηγικών αποφάσεων βάσει δεδομένων. Ειδικά σχεδιασμένες πλατφόρμες τους επιτρέπουν να αυξήσουν την παραγωγικότητα και την αφοσίωση των πελατών τους.

3.Ψηφιακή ταυτότητα και ασφάλεια

Η ψηφιακή ταυτότητα αναδεικνύεται σε βασικό πυλώνα της ψηφιακής οικονομίας, ενισχύοντας την ασφάλεια και την ευκολία. Με τη χρήση βιομετρικών δεδομένων, η επαλήθευση γίνεται ταχύτερη και πιο αξιόπιστη.

Η υιοθέτηση των passkeys -βιομετρικοί κωδικοί-αναμένεται να αντικαταστήσουν τα παραδοσιακά passwords έως το 2025, ενώ η ψηφιακή ταυτότητα θα έχει εφαρμογές σε τομείς όπως η υγεία και οι δημόσιες υπηρεσίες, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την προστασία της ιδιωτικότητας.

Στην Ευρώπη, η Mastercard λανσάρει μια νέα υπηρεσία που επιτρέπει στους εμπόρους να επαληθεύουν εάν ένας καταναλωτής πληροί τα κριτήρια για την αγορά συγκεκριμένων αγαθών ή υπηρεσιών μέσω της κάρτας πληρωμής του-χωρίς να χρειάζεται η αποστολή εγγράφων.

4.Ψηφιακά πορτοφόλια για όλους

Στις αναπτυσσόμενες αγορές, τα ψηφιακά πορτοφόλια αντικαθιστούν όλο και περισσότερο τους τραπεζικούς λογαριασμούς, εξυπηρετώντας καταναλωτές και επιχειρήσεις. Με το Mastercard Pay Local, το οποίο προς το παρόν είναι διαθέσιμο μόνο στην Ασία ,οι χρήστες μπορούν να συνδέουν τις πιστωτικές ή χρεωστικές τους κάρτες με τοπικά ψηφιακά πορτοφόλια, επιτρέποντάς τους να πραγματοποιούν αγορές χωρίς να χρειάζεται προπληρωμένος λογαριασμός.

Στο μέλλον, τα ψηφιακά πορτοφόλια θα εξελιχθούν σε ολοκληρωμένες πλατφόρμες που ενσωματώνουν πληρωμές, ταυτότητα, επιβραβεύσεις και υπηρεσίες υγείας.

5.Το checkout αποκτά νέα διάσταση

Οι ανέπαφες πληρωμές αποτελούν πλέον πάνω από τα δύο τρίτα των συναλλαγών σε φυσικά καταστήματα στο δίκτυο της Mastercard. Με την τεχνολογία Tap on Phone, οποιαδήποτε συσκευή μπορεί να μετατραπεί σε τερματικό πληρωμών, απλοποιώντας τη διαδικασία checkout και μειώνοντας τους χρόνους αναμονής.

6.Απλοποιημένες B2B πληρωμές

Οι ψηφιακές πληρωμές στις επιχειρήσεις εξελίσσονται, με τη χρήση εικονικών καρτών να προσφέρει αυτοματοποιημένη συμφωνία, άμεση πρόσβαση σε δεδομένα και μεγαλύτερο έλεγχο εξόδων. Με την ενσωμάτωση πληρωμών σε λογισμικά ERP, οι επιχειρήσεις αποκτούν καλύτερο έλεγχο στα έξοδα, αποτρέπουν απάτες και πραγματοποιούν συναλλαγές σε πραγματικό χρόνο.

Για τις μικρές επιχειρήσεις, οι ενσωματωμένες χρηματοοικονομικές λύσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα 124 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2025.

7.Η νέα εποχή των πληρωμών σε πραγματικό χρόνο

Τα συστήματα άμεσων πληρωμών είναι πλέον διαθέσιμα σε πάνω από 100 χώρες, με τις συναλλαγές να αναμένεται να φτάσουν τα 575 δισ. το 2028, αντιπροσωπεύοντας το 27% των παγκόσμιων ηλεκτρονικών πληρωμών.

Δεν πρόκειται μόνο για ταχύτητα-η νέα γενιά πληρωμών ενσωματώνει διαλειτουργικότητα και πλούσια ανταλλαγή δεδομένων, απλοποιώντας τις εμπορικές πληρωμές.

Το επόμενο βήμα είναι να προσδιοριστούν λύσεις που επιτρέπουν την αποτελεσματική και ασφαλή παράδοση διασυνοριακών πληρωμών σε διαφορετικά σημεία πρόσβασης.

8.Η άνοδος των συνεργατικών οικοσυστημάτων

Η ταχεία εξέλιξη της τεχνολογίας απαιτεί συνεργασία. Οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, οι επιχειρήσεις, οι κυβερνήσεις και οι fintechs ενώνονται για να δημιουργούν λύσεις που προωθούν την καινοτομία και βελτιώνουν την εμπειρία των χρηστών.

Οι fintech εταιρείες, ειδικότερα, θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διευκόλυνση της πρόσβασης σε οικονομικές υπηρεσίες, παρέχοντας ολοκληρωμένα εργαλεία που διευρύνουν τα οφέλη της ψηφιακής οικονομίας και ενισχύουν την εμπιστοσύνη.

9.Επενδύοντας στο blockchain

Το blockchain ωριμάζει και ενισχύει τη χρηματοδότηση και το εμπόριο. Τα κρυπτονομίσματα, τα stablecoins και τα tokenized assets μεταβαίνουν από τη θεωρία στην πράξη, προσφέροντας λύσεις σε πραγματικές εφαρμογές.

Το 2025, το blockchain αναμένεται να βελτιώσει την ταχύτητα, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα στις B2B και εμπορικές πληρωμές. Η αξιοποίησή του θα εξαρτηθεί από στρατηγικές συνεργασίες με εταιρείες του χώρου και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, για τη δημιουργία πιο αποδοτικών και ασφαλών λύσεων.

10.Η οικονομία των tokens

Η τεχνολογία tokenization εξασφαλίζει εκατομμύρια πληρωμές ετησίως, αντικαθιστώντας ευαίσθητα προσωπικά και χρηματοοικονομικά δεδομένα με κρυπτογραφημένα tokens.

Έως το 2030, η Mastercard στοχεύει στην εξάλειψη της χειροκίνητης εισαγωγής στοιχείων καρτών και την ανάπτυξη αγορών και πληρωμών μέσα από οχήματα (in-car payments).

Επιπλέον, η χρήση tokens μπορεί να επεκταθεί σε ψηφιακές πλατφόρμες, από την εξατομίκευση προσφορών έως τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων μέσω blockchain.

Δειτε Επισης

Τράπεζα Κύπρου: Απέκτησε 281.147 μετοχές στο πλαίσιο του προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών
Ελληνική Τράπεζα: Η απόλυτη εμπειρία ψηφιακής τραπεζικής εύκολα, γρήγορα και απλά
Η ΕΚΤ αποφασίζει για τα επιτόκια-Οι εκτιμήσεις και οι παράγοντες που θα σταθμιστούν
Ενεργός συμμετοχή στην Παγκόσμια Εβδομάδα Χρήματος για τον ΣΕΛΚ-Το φετινό θέμα και ο στόχος των διαφόρων δράσεων
Με ποσοστό 2,013% ανεπιτυχής η δημόσια πρόταση…. Δεν έπιασε το 50% της Demetra η Logicom
Πώς προχωρά το Σχέδιο «Ενοίκιο έναντι δόσης»-Πόσες αιτήσεις εγκρίθηκαν και πόσες συμβάσεις υπογράφηκαν
Αριστείδης Βουράκης: Εξαιρετική χρονιά για την AstroBank το 2024-Διευρυμένος τραπεζικός όμιλος με Alpha Bank
ΚΕΔΙΠΕΣ: Κατέβαλε άλλα €40 εκατ., στο €1,51 δις η συνολική αποπληρωμή προς το κράτος
Morningstar DBRS: Πιθανή αύξηση του κόστους κινδύνου για τις ελληνικές τράπεζες λόγω δασμών
Deal ορόσημο με Ελληνική για ΚΕΔΙΠΕΣ-Τερματίζεται το σχέδιο εγγύησης δανείων