Άνοδος πέραν του $1 για το πετρέλαιο με το βλέμμα στην Κίνα

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν κατά σχεδόν 2% την Πέμπτη (2/1), καθώς οι επενδυτές επέστρεψαν στις συναλλαγές μετά το διάλειμμα της Πρωτοχρονιάς, με αισιοδοξία για την οικονομία της Κίνας και τη ζήτηση καυσίμων μετά τη δέσμευση του προέδρου Σι Τζινπίνγκ υπέρ της ανάπτυξης του ασιατικού γίγαντα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent αυξήθηκαν κατά 1,29 δολάρια ή 1,7% στα 75,93 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate διαμορφώθηκε στα 73,13 δολάρια το βαρέλι, αυξημένο κατά 1,41 δολάρια ή 2%.

Ο Σι δήλωσε στην πρωτοχρονιάτικη ομιλία του την Τρίτη ότι η Κίνα θα εφαρμόσει πιο ενεργητικές πολιτικές για την προώθηση της ανάπτυξης το 2025.

Η βιομηχανική δραστηριότητα της Κίνας αυξήθηκε πιο αργά από ό,τι αναμενόταν τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με έρευνα της Caixin/S&P Global την Πέμπτη, εν μέσω ανησυχιών για τους δασμούς που ενδέχεται να επιβάλει ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν τα ασθενέστερα κινεζικά στοιχεία θετικά για τις τιμές του πετρελαίου, διότι το Πεκίνο θα μπορούσε να ενθαρρυνθεί να επιταχύνει την τόνωση της οικονομίας του.

Η επίσημη έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τρίτη έδειξε ότι η μεταποιητική δραστηριότητα της Κίνας αυξήθηκε ελάχιστα τον Δεκέμβριο. Οι υπηρεσίες και οι κατασκευές τα πήγαν καλύτερα, με τα στοιχεία να υποδηλώνουν ότι τα κίνητρα εισρέουν σε ορισμένους τομείς.

Οι τιμές του πετρελαίου είναι πιθανό να κυμανθούν κοντά στα 70 δολάρια το βαρέλι το 2025, μειωμένες για τρίτη χρονιά μετά την πτώση κατά 3% το 2024, με την αδύναμη κινεζική ζήτηση και την αύξηση των παγκόσμιων προμηθειών να αντισταθμίζουν τις προσπάθειες του OPEC+ να στηρίξει την αγορά, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

Στην Ευρώπη, η Ρωσία σταμάτησε τις εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας την Πρωτοχρονιά, αφού η συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Κιέβου έληξε στις 31 Δεκεμβρίου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει βρει εναλλακτικές λύσεις, ενώ η Ουγγαρία θα συνεχίσει να λαμβάνει ρωσικό αέριο μέσω του αγωγού TurkStream.

Δειτε Επισης

Σε χαμηλό τριών εβδομάδων το πετρέλαιο-Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές
Διαγωνισμός για την «επίπλωση» του νέου Κτηματολογίου στην Αγλαντζιά-Πότε αναμένεται να παραδοθεί (pics)
Πετάνε τα μετρητά οι Κύπριοι... Οι συναλλαγές, η αξία και οι δημοφιλέστερες υπηρεσίες για πληρωμές με κάρτα (γραφήματα)
Οι μεγαλομέτοχοι 30+ εταιρειών της Κύπρου-Οι διαφοροποιήσεις στα μετοχικά κεφάλαια των εισηγμένων
Ενισχύει τη θέση της στον ασφαλιστικό τομέα η Τρ. Κύπρου-Ολοκλήρωσε την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής (Κύπρου)
Βαρύ τίμημα και για την κτηνοτροφία από τις πυρκαγιές, επηρεάστηκε και η μελισσοκομία-Αξιολογείται η κατάσταση
Μάρκος Ζαμπάρτας: Το μέγεθος του πλήγματος για τους οινοποιούς και το οινοποιείο που σώθηκε παρά...τρίχα
Στάχτη περίπου 15.000 δεκάρια οινοποιήσιμων καλλιεργειών...Στήνεται μηχανισμός και αρχίζει άμεσα η καταγραφή ζημιών
Κέρδη 1% για το πετρέλαιο με οδηγό την αισιοδοξία για επίτευξη εμπορικών συμφωνιών
Σε θολά νερά η προβλήτα στο Βασιλικό…Οι συζητήσεις με VPSM για την ολοκλήρωση και οι δεύτερες σκέψεις της ΕΤΥΦΑ