powered by

Η εικόνα τον τελευταίο μήνα του 2024...Μεγάλη αύξηση στα δάνεια, εντυπωσιακό άλμα στις καταθέσεις

Μεγάλη αύξηση κατά €503,2 εκατομμύρια παρουσίασαν τα δάνεια τον Δεκέμβριο του 2024, μετά τη μείωσή τους τον προηγούμενο μήνα, ενώ εντυπωσιακή αύξηση κατά €977,4 εκατ. κατέγραψαν οι συνολικές καταθέσεις τον ίδιο μήνα, με τις καταθέσεις των νοικοκυριών να αυξάνονται κατά €594,5 εκατ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ), οι συνολικές καταθέσεις τον Δεκέμβριο του 2024 κατέγραψαν καθαρή αύξηση €977,4 εκατ., σε σύγκριση με καθαρή αύξηση €91,6 εκατ. τον Νοέμβριο του 2024.

Η ΚΤΚ σημειώνει ότι το μέγεθος της αύξησης των καταθέσεων τον Δεκέμβριο 2024 επηρεάστηκε από εποχικούς παράγοντες.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των συνολικών καταθέσεων έφτασε στο 6,6%, σε σύγκριση με 5,4% τον Νοέμβριο του 2024, ενώ το υπόλοιπο των συνολικών καταθέσεων τον Δεκέμβριο του 2024 έφθασε στα €55,9 δις.

Οι καταθέσεις κατοίκων Κύπρου παρουσίασαν αύξηση €877,2 εκατ. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την ΚΤΚ, οι καταθέσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά €594,5 εκατ., ενώ οι καταθέσεις των εγχώριων μη χρηματοδοτικών εταιρειών κατέγραψαν μείωση €135,3 εκατ.

Οι καταθέσεις των υπόλοιπων εγχώριων τομέων παρουσίασαν συνολικά αύξηση €418,0 εκατ.

Δάνεια

Εξάλλου, σύμφωνα με την ΚΤΚ, τα συνολικά δάνεια τον Δεκέμβριο 2024 κατέγραψαν καθαρή αύξηση €503,2 εκατ., σε σύγκριση με καθαρή μείωση €1,8 εκατ. τον Νοέμβριο του 2024.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των συνολικών δανείων έφτασε στο 2,8%, σε σύγκριση με 1,9% τον Νοέμβριο 2024. Το υπόλοιπο των συνολικών δανείων τον Δεκέμβριο 2024 έφθασε στα €25,4 δις.

Τα δάνεια κατοίκων Κύπρου παρουσίασαν αύξηση €150,7 εκατ.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την ΚΤΚ, τα δάνεια προς νοικοκυριά και μη χρηματοδοτικές εταιρείες αυξήθηκαν κατά €111,3 εκατ. και €111,4 εκατ. αντίστοιχα. Τα δάνεια των υπόλοιπων εγχώριων τομέων παρουσίασαν συνολικά μείωση €72,0 εκατ.

Δειτε Επισης

Eurobank-Ελληνική: Φουλ ρυθμοί για την συγχώνευση και αποφάσεις για το όνομα της ενοποιημένης τράπεζας
Ελληνική Τράπεζα: Δυναμικό ξεκίνημα για το 2025 με κέρδη ύψους €45 εκατ. το πρώτο τρίμηνο
Πράσινο Κεφαλαιαγοράς στο squeeze out και στην Eurobank το 100% της Ελληνικής
Προσοχή σε απατηλά επενδυτικά προγράμματα συνιστά ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών
Σε κέρδη 4,5 δις ευρώ στοχεύουν οι ελληνικές τράπεζες το 2025
Κάλεσμα Συνδέσμου Εξαγοράς Πιστώσεων σε δανειολήπτες-Επικαιροποιήστε άμεσα τα στοιχεία σας
Άλμα στα νέα δάνεια τον Μάρτιο με ώθηση από τα μεγάλα επιχειρηματικά-Μείωση στα επιτόκια
Οριακή μείωση ΜΕΔ στον τραπεζικό τομέα τον Φεβρουάριο-Περιορίστηκαν στα €1,55 δις
Αναβάθμισε τις καταθέσεις της Τρ. Κύπρου ο Moody’s-Η υψηλότερη αξιολόγηση μεταξύ ελληνικών και κυπριακών τραπεζών
Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (Κύπρου): Με ισχυρή ανάπτυξη και σημαντικά κέρδη κλείνει το 2024