powered by

Η εικόνα τον τελευταίο μήνα του 2024...Μεγάλη αύξηση στα δάνεια, εντυπωσιακό άλμα στις καταθέσεις

Μεγάλη αύξηση κατά €503,2 εκατομμύρια παρουσίασαν τα δάνεια τον Δεκέμβριο του 2024, μετά τη μείωσή τους τον προηγούμενο μήνα, ενώ εντυπωσιακή αύξηση κατά €977,4 εκατ. κατέγραψαν οι συνολικές καταθέσεις τον ίδιο μήνα, με τις καταθέσεις των νοικοκυριών να αυξάνονται κατά €594,5 εκατ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ), οι συνολικές καταθέσεις τον Δεκέμβριο του 2024 κατέγραψαν καθαρή αύξηση €977,4 εκατ., σε σύγκριση με καθαρή αύξηση €91,6 εκατ. τον Νοέμβριο του 2024.

Η ΚΤΚ σημειώνει ότι το μέγεθος της αύξησης των καταθέσεων τον Δεκέμβριο 2024 επηρεάστηκε από εποχικούς παράγοντες.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των συνολικών καταθέσεων έφτασε στο 6,6%, σε σύγκριση με 5,4% τον Νοέμβριο του 2024, ενώ το υπόλοιπο των συνολικών καταθέσεων τον Δεκέμβριο του 2024 έφθασε στα €55,9 δις.

Οι καταθέσεις κατοίκων Κύπρου παρουσίασαν αύξηση €877,2 εκατ. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την ΚΤΚ, οι καταθέσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά €594,5 εκατ., ενώ οι καταθέσεις των εγχώριων μη χρηματοδοτικών εταιρειών κατέγραψαν μείωση €135,3 εκατ.

Οι καταθέσεις των υπόλοιπων εγχώριων τομέων παρουσίασαν συνολικά αύξηση €418,0 εκατ.

Δάνεια

Εξάλλου, σύμφωνα με την ΚΤΚ, τα συνολικά δάνεια τον Δεκέμβριο 2024 κατέγραψαν καθαρή αύξηση €503,2 εκατ., σε σύγκριση με καθαρή μείωση €1,8 εκατ. τον Νοέμβριο του 2024.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των συνολικών δανείων έφτασε στο 2,8%, σε σύγκριση με 1,9% τον Νοέμβριο 2024. Το υπόλοιπο των συνολικών δανείων τον Δεκέμβριο 2024 έφθασε στα €25,4 δις.

Τα δάνεια κατοίκων Κύπρου παρουσίασαν αύξηση €150,7 εκατ.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την ΚΤΚ, τα δάνεια προς νοικοκυριά και μη χρηματοδοτικές εταιρείες αυξήθηκαν κατά €111,3 εκατ. και €111,4 εκατ. αντίστοιχα. Τα δάνεια των υπόλοιπων εγχώριων τομέων παρουσίασαν συνολικά μείωση €72,0 εκατ.

Δειτε Επισης

Όλες οι λεπτομέρειες για το νέο σχέδιο ενίσχυσης της ηλεκτροκίνησης-Ο αριθμός των χορηγιών, οι κατηγορίες και τα ποσά (πίνακες)
Νέο σχέδιο ενίσχυσης της ηλεκτροκίνησης ύψους €2,5 εκατ. ενέκρινε το Υπουργικό-Πόσες χορηγίες θα δοθούν
S&P: Αξιοσημείωτη η ανθεκτικότητα των ελληνικών τραπεζών απέναντι σε διεθνείς αναταράξεις
Demetra: Η απόδοση πέραν κάθε προσδοκίας, η συγκυρία που ευνοούσε την έξοδο και η επιτυχής αποεπένδυση από Ελληνική
Ανοίγει τις πόρτες του το Δημοτικό Κολυμβητήριο Λευκωσίας-Τα ημερήσια τέλη και τα seasonal
Συνεχίζει την πτωτική πορεία η ανεργία στην Κύπρο-Τα δημογραφικά δεδομένα των ανέργων
Paphos Hills: Κάθοδος της Brown Hotels στην Κύπρο με το ολοκαίνουργιο τετράστερο ξενοδοχείο (pics)
Τα μερίδια αγοράς σε μια ασφαλιστική βιομηχανία σε τροχιά νέων ισορροπιών με εξαγορές και συγχωνεύσεις
Alpha Bank: Στα €205 εκατ. το τίμημα για την εξαγορά της AstroBank-Η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα στην Κύπρο
Οι εξελίξεις στον τομέα των πληρωμών στο επίκεντρο διαδικτυακής συνάντησης ΚΤΚ, τραπεζών και SWIFT