Powered by

Αποσύρθηκε από συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα της Ε.Ε. η Κύπρος-Ζητά εξηγήσεις η Βουλή

Εξηγήσεις ζήτησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών την Τρίτη από το Υπουργείο Οικονομικών και από τον Υφυπουργό Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Νικόδημο Δαμιανού, για την απόσυρση της Κυπριακής Δημοκρατίας από τη συγχρηματοδότηση του προγράμματος «Quantum Computing for Science and Technology» (QSciTec), το οποίο έχει εξασφαλίσει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για χρηματοδότηση ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ για 6 χρόνια.

Σε δηλώσεις της μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής Εξωτερικών, η ανεξάρτητη Βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου, η οποία εισηγήθηκε τη συζήτηση του θέματος, ανέφερε ότι «ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία είχε δεσμευτεί μέσω επιστολής προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρέχει ισόποση συγχρηματοδότηση, έχει υπαναχωρήσει από αυτήν τη δέσμευση και ως εκ τούτου η υλοποίηση αυτού του έργου, το οποίο αν πραγματοποιηθεί, θα αποτελέσει και την πρώτη μονάδα κβαντικής υπολογιστικής στην Κύπρο και τη Μέση Ανατολή πέραν από το Ισραήλ, ακυρώνεται». 

«Ζητήσαμε να μας εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους ακύρωσαν τη δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας», σημείωσε η κ. Ατταλίδου, προσθέτοντας ότι «μας δόθηκε η εξήγηση ότι τα έργα εξετάζονται, πρώτον, από οικονομικής άποψης και δεύτερον από της ωφέλειας που θα έχουν γενικά στην κοινωνία, στην επιστήμη και στην έρευνα». 

Παράλληλα, είπε ότι η εξέταση του θέματος από το Υπουργείο Οικονομικών «έγινε καθαρά μόνο με οικονομικά κριτήρια, παραβλέποντας ότι το μέλλον ανήκει στην τεχνητή νοημοσύνη και στην έρευνα». 

Επισημαίνοντας ότι το έργο πήρε παράταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου, η Αλεξάνδρα Ατταλίδου τόνισε ότι «η Κυβέρνηση δεν είναι διαθέσιμη να επανεξετάσει τη θέση της και άρα θα χάσουμε αυτά τα 15 εκατομμύρια ευρώ, αλλά και την ευκαιρία να μπει η Κύπρος σε έναν τομέα, ο οποίος είναι πάρα πολύ σημαντικός για την ίδια την Κύπρο, την οικονομία, την επιστήμη αλλά και άλλους τομείς, όπως η άμυνα της Κύπρου». 

«Τα 15 εκατομμύρια τα δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα 5 εκατομμύρια θα πρέπει να τα δώσει το κράτος. Το κράτος είχε δεσμευτεί ότι θα τα δώσει αυτά τα εκατομμύρια. Εκ των υστέρων ζήτησε μελέτη βιωσιμότητας, η οποία έγινε», πρόσθεσε η Βουλευτής. 

Καταληκτικά, ανέφερε ότι ζήτησε να κατατεθούν στην Επιτροπή Εξωτερικών τα κριτήρια και τα ονόματα των συμμετεχόντων στην αξιολόγηση, εκφράζοντας την ελπίδα «ότι για μια ακόμη φορά δεν θα κλαίμε μετά, όταν θα είμαστε και πάλι ουραγοί σε τομείς στους οποίους έχουμε και επιστήμονες και τη δυνατότητα να συμμετέχουμε ενεργά ως Κύπρος».

Δειτε Επισης

Νίκος Χριστοδουλίδης: Στρατηγικός στόχος για την Κύπρο η Σένγκεν-Διαβεβαιώσεις Μέτσολα για ενεργή στήριξη
Εφιστά την προσοχή το Τμήμα Φορολογίας-Ανεπιθύμητα ηλεκτρονικά μηνύματα με το λογότυπό του
Εβδομαδιαία κέρδη 1,1% στο ΧΑΚ για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα
Στις Βρυξέλλες για Eurogroup και Συμβούλιο Ecofin ο Μάκης Κεραυνός-Τα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα
«ΘΑλΕΙΑ2021-2027»: Θεμελιώνοντας μια καλύτερη Κύπρο με τη στήριξη της Ε.Ε.
Ανοδικά έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Γ. Παπαναστασίου: Δεν είναι επιτήδειος ουδέτερος και στηρίζει τη σύσταση νέου Συνεργατισμού η Κυβέρνηση
Σχεδόν μηδενικός ο πληθωρισμός στην Κύπρο τον Απρίλιο-Πού οφείλεται η μείωση
Στο σκαμνί η Κύπρος γιατί δεν έδωσε τις απαραίτητες εξουσίες στον συντονιστή για ψηφιακές υπηρεσίες
Σε μπελάδες η Κύπρος-Ένα βήμα πριν το Δικαστήριο Ε.Ε. για εμπορία εκπομπών στις αερομεταφορές και κυβερνοασφάλεια