Χαλλούμι: Οι αριθμοί αποκάλυψαν την αλήθεια... Μια σημαντική απόφαση που προστατεύει τις εξαγωγές

Η απόφαση της Επιτροπής Παρακολούθησης για το χαλλούμι για παράταση της ποσόστωσης του 15% στο μεικτό χαλλούμι μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, αποδεικνύει ότι επιτελεί στο έπακρο την αποστολή της.

Ένας εκ των στόχων της, είναι η διαφύλαξη των εξαγωγών του χαλλουμιού ΠΟΠ, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Υπουργό Γεωργίας να τηρούν τη δέσμευσή τους να μη θέσουν σε κίνδυνο το πρώτο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας μας και κατά επέκταση την εγχώρια οικονομία και τις θέσεις εργασίας στον κλάδο.

Η Επιτροπή Παρακολούθησης για το χαλλούμι, στην οποία Προεδρεύει το ΚΕΒΕ, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων του κλάδου καθώς και της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Δρ. Μαρίας Παναγιώτου και των αρμόδιων λειτουργών, συστάθηκε με σκοπό να προστατεύσει το εθνικό μας προϊόν.

Στόχοι της σημαντικής αυτής Επιτροπής, πέρα από τη διαφύλαξη των υφιστάμενων εξαγωγών και την περαιτέρω διεύρυνσή τους, είναι η διαφύλαξη και η χρήση όλου του παραγόμενου γάλακτος, καθώς και η διαφύλαξη των 15.000 και πλέον θέσεων εργασίας στον κλάδο.

Οι αριθμοί αποκάλυψαν την αλήθεια

Το διάταγμα που βρισκόταν μέχρι πρότινος σε ισχύ, αύξανε την ποσόστωση αιγοπρόβειου γάλακτος στο μεικτό χαλλούμι από το 15% στο 30% από την 1η Φεβρουαρίου. Μια αύξηση που ήταν εξ’ αρχής λανθασμένη αφού δεν βασιζόταν σε επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία.

Η επανειλημμένη εισήγηση για καταγραφή του αιγοπρόβειου γάλακτος ώστε η όποια ποσόστωση να είναι βάσει της πραγματικής διαθέσιμης ποσότητας, φαίνεται ότι τελικά εισακούστηκε και οι αριθμοί για τους προηγούμενους μήνες -Οκτώβριος, Νοέμβριος, Δεκέμβριος 2024- κατέδειξαν την πραγματικότητα.

Ότι όσο και αν επιμένουν κάποιοι, δεν υπάρχει επαρκής ποσότητα που να καλύπτει τόσο τις υφιστάμενες εξαγωγές όσο και τις ανάγκες για τα προϊόντα που παράγονται αποκλειστικά με αιγοπρόβειο γάλα, παρά τις κρατικές επιδοτήσεις και τα κίνητρα που δόθηκαν προς αυτή την κατεύθυνση.

Ως εκ τούτου, στη συνεδρία της Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, 25 Ιανουαρίου, αποφασίστηκε όπως η ποσόστωση παραμείνει στο 15% μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου, ενώ μέσα στον επόμενο μήνα κατά τη νέα συνεδρία να αποφασιστούν από κοινού τα επόμενα βήματα.

Η μοναδική ένσταση ήταν εκ μέρους του εκπροσώπου των αιγοπροβατρόφων, ο οποίος επέμενε στην εφαρμογή του υφιστάμενου διατάγματος και την αύξηση της ποσόστωσης στο 30%, χωρίς ωστόσο να βασίζει την άποψή του σε επιχειρήματα.

Η δέσμευση του κράτους για διαφύλαξη των εξαγωγών

Παρά το γεγονός ότι τα μέχρι πρότινος διατάγματα δεν βασίζονταν σε επίσημα καταγραμμένα στοιχεία, φαίνεται ότι τα πράγματα αρχίζουν πλέον να κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Και αυτή δεν είναι άλλη από τη διαφύλαξη των εξαγωγών του χαλλουμιού, καθώς σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής καταγεγραμμένα στοιχεία για το 2024, το πρώτο οκτάμηνο οι εξαγωγές σε ποσότητα ήταν 31.021 τόνοι σε σύγκριση με 28.379 τόνους το πρώτο οκτάμηνο του 2023, με αξία €239 εκατομμυρίων.

Τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσο και η ίδια η Υπουργός Γεωργίας, είχαν τονίσει κατά το προηγούμενο διάστημα ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να παραμείνει το χαλλούμι ως το πρώτο εξαγώγιμο προϊόν της Κύπρου.

Με την απόφαση της Επιτροπής, αυτό προς το παρόν επιτυγχάνεται, ενώ το ίδιο ισχύει και για την αξιοποίηση όλου του γάλακτος που παράγεται στην Κύπρο, καθώς και τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας στον κλάδο.

Μετά και τη θετική αυτή εξέλιξη, το ζητούμενο πλέον είναι οι εμπλεκόμενοι φορείς στον τομέα του χαλλουμιού, να συνεχίσουν να εργάζονται συλλογικά και με σύμπνοια, με μοναδικό ζητούμενο να επικρατήσει το συμφέρον του χαλλουμιού, για το καλό της κυπριακής οικονομίας και του τόπου μας.

Δειτε Επισης

Πόσα κιλά λαχανικών τον χρόνο καταναλώνει ο κάθε Κύπριος-Η ετήσια κατά κεφαλή κατανάλωση
Παρατηρητήριο Τιμών: Αυξημένες οι τιμές λαχανικών και άλλων εδεσμάτων της Καθαράς Δευτέρας
Εμπορικός πόλεμος: Προειδοποιεί με αντίμετρα η Κίνα μετά την απειλή Τραμπ για νέους δασμούς
Στην εποχή Σκλαβενίτη η πρώην υπεραγορά Παπαντωνίου στην Έγκωμη με opening το Σάββατο (pics)
Από παράταση σε παράταση το e-kalathi… Προέκυψαν τεχνικά ζητήματα με την ασφάλεια του συστήματος
Στα 60 σεντ το πλαφόν στο νερό των 500 ml-Σε ποια σημεία πώλησης θα ισχύει
Οι δασμοί του Τραμπ απειλούν το εμπόριο αυτοκινήτων αξίας $240 δις
Κίνδυνος… εμφράγματος στην κυπριακή αγορά-Καθυστερήσεις στο λιμάνι του Πειραιά «σπάνε» την εφοδιαστική αλυσίδα
Mall of Cyprus: Ολοκληρώθηκε η πώληση του Annex 3 στην E-Cars-Στα €4,6 εκατ. το deal
Υποχώρησαν, αλλά αυξήθηκαν στα πρατήρια, οι πωλήσεις πετρελαιοειδών τον Ιανουάριο