Powered by

Τα αιτήματα του ΚΕΒΕ στον Γιάννη Παναγιώτου-Ύψιστης σημασίας ζήτημα το εργατικό δυναμικό από τρίτες χώρες

Τη θέση του για συνέχιση της πολιτικής για παραχώρηση αδειών εργοδότησης σε εργατικό δυναμικό από τρίτες χώρες, εκεί όπου αποδεδειγμένα δεν υπάρχει ενδιαφέρον από Κύπριους ή Ευρωπαίους, επανέλαβε σήμερα το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννη Παναγιώτου, με τον οποίο είχαν συνάντηση τα μέλη του ΔΣ του Επιμελητηρίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΕΒΕ, οι δύο πλευρές συζήτησαν τόσο τις ελλείψεις του εργατικού δυναμικού σε όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, όσο και τη νέα πρόταση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τα νέα κριτήρια εξέτασης αιτήσεων των εργοδοτών για απασχόληση υπηκόων τρίτων χωρών.  

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο αίτημα του ΚΕΒΕ για αύξηση από 10% σε 25% της αποκοπής που γίνεται από τον μισθό του εργοδοτούμενου για το κόστος διαμονής που του παρέχει ο εργοδότης, όπως και για αύξηση του ποσοστού για τη μετακίνηση των υπηκόων τρίτης χώρας παγκύπρια.

Παράλληλα, το ΚΕΒΕ ζήτησε οι φοιτητές να μπορούν να εργάζονται χωρίς περιορισμούς σε όλα τα επαγγέλματα, όπως συμβαίνει και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αναφερεται.

Όπως επισημαίνει το ΚΕΒΕ στη ανακοίνωσή του, με τη μείωση της ανεργίας στο 5% καταδεικνύεται ότι στην Κύπρο υπάρχουν συνθήκες πλήρους απασχόλησής και αυτό καθιστά αναγκαία την κάλυψη των αναγκών των επιχειρήσεων με την παραχώρηση αδειών εισαγωγής σε ξένο εργατικό δυναμικό.

Σημειώνει, επίσης, ότι είναι απαραίτητο να εκσυγχρονιστούν τα κριτήρια παραχώρησης αδειών με τρόπο ώστε να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη οι σημερινές συνθήκες.

«Ως εκ τούτου το ΔΣ του ΚΕΒΕ κάλεσε τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων όπως άμεσα υιοθετήσει τα νέα κριτήρια και τις διαδικασίες ώστε οι επιχειρήσεις να είναι ανταγωνιστικές για να διασφαλιστεί η αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας», αναφέρει η ανακοίνωση.

Στο πλαίσιο της συνάντησης τέθηκαν, επίσης, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις κατά τη διαδικασία καταγραφής βασικών όρων εργοδότησης στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».

Επισημάνθηκε ότι το διαθέσιμο χρονικό διάστημα που τέθηκε για καταγραφή, που είναι η 28η  Φεβρουαρίου, είναι αρκετά σύντομο ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις που απασχολούν μεγάλο αριθμό εργοδοτουμένων, και το ΚΕΒΕ ζήτησε να δοθεί παράταση, σημειώνεται.

Δειτε Επισης

Πόλος έλξης για διεθνείς φοιτητές η Λευκωσία-Οι παράγοντες που την καθιστούν δημοφιλή ακαδημαϊκό προορισμό
Ουσιαστικό βήμα για την ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν-Ανοίγει ο δρόμος για λειτουργία του εθνικού VIS
Στις Βρυξέλλες για τις συνεδριάσεις Eurogroup και ECOFIN ο Μάκης Κεραυνός-Τα θέματα στην ατζέντα
Αμελητέες ζημιές στο ΧΑΚ την Παρασκευή, εβδομαδιαία κέρδη
Κωνσταντίνος Κόμπος: Εθνικός στόχος με θετικές προεκτάσεις για την οικονομία η ένταξη στον χώρο Σένγκεν
Σωτήρης Μαρκίδης: Ο στόχος που πέτυχε για δεύτερο συναπτό έτος το Τμ. Φορολογίας-Επιστράφηκε ποσό €25 εκατ.
Σχέδιο κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας για το 2025 από το Υπουργείο Υγείας
Ετήσια αύξηση 4,3% στον δείκτη κύκλου εργασιών στη βιομηχανία το τετράμηνο
Διαγραφή γραμματίων δημοσίου από το ΧΑΚ-Πότε θα σταματήσει η διαπραγμάτευσή τους
Σ. Σοφοκλέους: Θα διεκδικήσουμε μέχρι τέλους την ανέγερση Πράσινης Τεχνικής Σχολής στον Κόρνο