Ο Καθηγητής του Ινστιτούτου Κύπρου Κωνσταντίνος Δόβρoλης στην Εθνική Επιτροπή για την Τεχνητή Νοημοσύνη
Δελτίο Τύπου 11:21 - 24 Ιανουαρίου 2025
Το Ινστιτούτο Κύπρου (ΙΚυ) συγχαίρει θερμά τον Καθηγητή Κωνσταντίνο Δόβρολη, Διευθυντή του Ερευνητικού Κέντρου Υπολογισμικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (CaSToRC), για το διορισμό του, ως μέλους της Εθνικής Ειδικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI Taskforce).
Η συμμετοχή του Καθηγητή Δόβρολη ανακοινώθηκε κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 22 Ιανουαρίου 2025, το οποίο ενέκρινε τη σύσταση Εθνικής Εξειδικευμένης Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI Taskforce), έπειτα από εισήγηση του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Νικόδημου Δαμιανού.
Η Επιτροπή, η οποία θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα, αναμένεται να συμβάλει στην ανάπτυξη, ενσωμάτωση και εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Κύπρο, με στόχο την ενίσχυση της οικονομίας, τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Της Επιτροπής προεδρεύει ο Επικεφαλής Επιστήμονας για την Έρευνα, την Καινοτομία και την Τεχνολογία, ενώ τα 10 μέλη της διορίζονται από το Υπουργικό Συμβούλιο για πενταετή θητεία.
Ο καθηγητής Δόβρoλης είναι ειδικός στην Τεχνητή Νοημοσύνη και τη Μηχανική Μάθηση (ΜL), που αποτελούν σημαντικούς ερευνητικούς άξονες του CaSToRC, με έμφαση στην ανάπτυξη καινοτόμων αλγορίθμων για την αντιμετώπιση βασικών προβλημάτων σε κρίσιμες διεπιστημονικές εφαρμογές, όπως η υγεία και η ιατρική απεικόνιση, η κλιματική αλλαγή, η παρατήρηση της γης και η έξυπνη γεωργία.
Η συμμετοχή του καθηγητή Δόβρoλη στην Επιτροπή αποτελεί αναγνώριση της μοναδικής του εμπειρογνωμοσύνης στον τομέα, και της συμβολής του στην καινοτομία και τις πρακτικές χρήσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης, για θετικό αντίκτυπο στην οικονομία, την κοινωνία, την ανταγωνιστικότητα, την παραγωγικότητα και την ασφάλεια της χώρας μας.
Σύντομο βιογραφικό σημείωμα
Ο Δρ Κωνσταντίνος Δόβρoλης είναι Διευθυντής του Ερευνητικoύ Κέντρου Υπολογισμικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (CaSToRC) και Καθηγητής στο Ινστιτούτο Κύπρου (ΙΚΥ) από 1/1/2023. Είναι απόφοιτος του Πολυτεχνείου Κρήτης (Engr.Dipl. 1995), του Πανεπιστημίου του Rochester (M.S. 1996) και του Πανεπιστημίου του Wisconsin-Madison (Ph.D. 2000).
Η έρευνά του είναι ιδιαίτερα διεπιστημονική, συνδυάζοντας τη θεωρία δικτύων, την εξόρυξη δεδομένων και τη μηχανική μάθηση. Μαζί με τους συνεργάτες και τους φοιτητές του, έχουν δημοσιεύσει σε ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών κλάδων, όπως η κλιματική επιστήμη, η βιολογία και οι νευροεπιστήμες. Πιο πρόσφατα, η ομάδα του έχει επικεντρωθεί σε νευροεμπνευσμένες αρχιτεκτονικές για την ΤΝ με βάση τα όσα είναι σήμερα γνωστά για τη δομή και τη λειτουργία των δικτύων του εγκεφάλου.
Σύμφωνα με το Google Scholar, οι δημοσιεύσεις του έχουν λάβει περίπου 16.000 αναφορές με h-index 57. Η έρευνά του έχει χρηματοδοτηθεί από αμερικανικούς οργανισμούς όπως NSF, NIH, DOE, DARPA και από εταιρείες όπως η Google, η Microsoft και η Cisco. Έχει συντονίσει πολλά μεγάλα και διεπιστημονικά ερευνητικά έργα κατά τη διάρκεια της 20ετούς θητείας του στο Georgia Tech (ΗΠΑ).
Στο Ινστιτούτο Κύπρου, έχει δημιουργήσει μια ομάδα μηχανικής μάθησης στο CaSToRC με περίπου 15 ερευνητές, μηχανικούς και διδακτορικούς φοιτητές, και διαχειρίζεται σήμερα περίπου 3 εκατ. ευρώ ευρωπαϊκής και εθνικής χρηματοδότησης στον ευρύτερο τομέα της έρευνας και των εφαρμογών της τεχνητής νοημοσύνης.