Αυξήθηκαν οι άδειες οικοδομής το οκτάμηνο του 2024-Bουτιά 59,3% τον Αύγουστο

Αύξηση 8,6% κατέγραψε την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου του 2024, ο αριθμός των αδειών οικοδομής, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, ενώ βουτιά 59,3% σημείωσε ο αριθμός των αδειών οικοδομής τον Αύγουστο του 2024, σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2023, λόγω των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στη λειτουργία του νέου ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος «Ιππόδαμος».

Συγκεκριμένα, την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου εκδόθηκαν 5.062 άδειες οικοδομής σε σύγκριση με 4.662 την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου η συνολική αξία των αδειών αυτών αυξήθηκε κατά 16,3% και το συνολικό εμβαδόν κατά 18,0%. Ο αριθμός των οικιστικών μονάδων παρουσίασε αύξηση της τάξης του 16,2%.

Κατά κατηγορία έργου, ο αριθμός αδειών για Οικιστικά Κτίρια αυξήθηκε κατά το οκτάμηνο του 2024, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023, κατά 5,3%, για Μη Οικιστικά Κτίρια αυξήθηκε κατά 29%, ενώ τα Έργα Πολιτικού Μηχανικού αυξήθηκαν κατά 13%.

Ο αριθμός αδειών για Διαίρεση Οικοπέδων μειώθηκε κατά 4,3%, ενώ για κατασκευή δρόμων αυξήθηκε κατά 8,8%.

Εξάλλου, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, ο αριθμός των αδειών οικοδομής που εκδόθηκαν κατά τον Αύγουστο του 2024 ανήλθε στις 183, σε σύγκριση με 450 τον Αύγουστο 2023, παρουσιάζοντας μεγάλη ετήσια μείωση κατά 59,3%.

Η συνολική αξία των αδειών αυτών έφθασε τα €87,4 εκατομμύρια και το συνολικό εμβαδόν τις 66,2 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα. Με τις άδειες αυτές προβλέπεται ν’ ανεγερθούν 323 οικιστικές μονάδες.

Η αξιοσημείωτη μείωση στον αριθμό των αδειών οικοδομής που εκδόθηκαν κατά τον μήνα Αύγουστο 2024, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μεταφορά από την 1η Ιουλίου 2024 της αρμοδιότητας έκδοσης αδειών οικοδομής από τους δήμους και τις επαρχιακές διοικήσεις στους νεοσύστατους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ) και τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στη λειτουργία του νέου ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος «Ιππόδαμος».

Δειτε Επισης

Amathus Beach Hotel: Έκλεισε για ανακαίνιση και επανέρχεται στις 14 Μαρτίου
Park Residences: Το νέο έργο της Cybarco Development σε προνομιούχα περιοχή της Λευκωσίας
Alex Mizzi: Οι στόχοι του νέου CEO της Tryfon Tseriotis, οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες στον κλάδο των FMCG
Χρίστος B. Βασιλείου: Αρχή ενός συναρπαστικού ταξιδιού η έναρξη του Startup Innovation Lab της KPMG Κύπρου
Και οι εταιρείες αυτοκινήτων ενοικίασης στην μάχη των ακινητοποιήσεων-Η ετοιμότητά τους και τι ζητούν από το κράτος
Globeducate: Εξαγόρασε και εντάσσει στο δίκτυο σχολείων της το «The International School of Paphos»
Το νέο μοντέλο λειτουργίας της Τράπεζας Κύπρου-Οι τέσσερις τύποι καταστημάτων που εκσυγχρονίζουν το δίκτυό της
Προσιτές κατοικίες και επενδυτικές ευκαιρίες σε δημοφιλείς τοποθεσίες από την Altamira Real Estate
St Raphael Resort: Επαναλειτουργεί τον Μάρτιο μετά από ανακαίνιση-Τι αλλάζει στο πολυτελές ξενοδοχείο της Λεμεσού
Χρυσόστομος Κρητιώτης: Οι κυριότερες τάσεις και οι μεγάλες προκλήσεις για τον τραπεζικό τομέα το 2025 (video)