powered by

Εκδηλώσεις επιστημονικού περιεχομένου από το CMMI και το Ινστιτούτο για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία του Σαουθάμπτον

Το Κυπριακό Ινστιτούτο για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία (CMMI) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία του Σαουθάμπτον (SMMI) και το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον συνδιοργάνωσαν στις 21 και 22 Ιανουαρίου 2025, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, διήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα την «Εξερεύνηση και Χαρακτηρισμό του Θαλάσσιου Πυθμένα για Υποδομές, Πολιτιστική Κληρονομιά και Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό».

Το εν λόγω διεπιστημονικό πρόγραμμα εκπαίδευσης, το οποίο φιλοξενήθηκε στη Λάρνακα, απευθυνόταν αφενός σε εμπειρογνώμονες και αφετέρου στο ευρύ κοινό με έντονο ενδιαφέρον για τη βιώσιμη διαχείριση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και πόρων.

Το εκπαιδευτικό έργο υλοποιήθηκε με τη συνδρομή κορυφαίων καθηγητών και ερευνητών του Ινστιτούτου για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία του Σαουθάμπτον, διασφαλίζοντας το υψηλό επιστημονικό επίπεδο της διοργάνωσης.

Image (89)

Στο πλαίσιο του προγράμματος, υπογραμμίστηκε η καίρια σημασία της συλλογής αξιόπιστων δεδομένων από τον θαλάσσιο πυθμένα, τα οποία αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο για την υλοποίηση υπεράκτιων υποδομών, τη διαφύλαξη της ενάλιας πολιτιστικής κληρονομιάς και τη διαμόρφωση βιώσιμων στρατηγικών για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό.

Το πρόγραμμα προσέγγισε διεπιστημονικά ζητήματα, εστιάζοντας σε τομείς όπως η γεωλογία, η γεωφυσική, η θαλάσσια ρομποτική, η γεωτεχνική μηχανική και η ενάλια αρχαιολογία, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ διαφορετικών επιστημονικών πεδίων.

Οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να αποκτήσουν εξειδικευμένες γνώσεις και προηγμένες δεξιότητες μέσα από πρακτικές ασκήσεις, εμπλουτισμένες με καινοτόμες εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας, οι οποίες αξιοποίησαν πραγματικά δεδομένα υπεράκτιων ερευνών. Το πρόγραμμα, συνδυάζοντας θεωρητική κατάρτιση με πρακτική εφαρμογή, ανέδειξε τη στρατηγική σημασία της διεπιστημονικής έρευνας και της καινοτομίας.

Image - 2025-01-22T184032.009

Μέσω των δραστηριοτήτων, ενισχύθηκε η τεχνική επάρκεια των συμμετεχόντων, ενώ ταυτόχρονα καλλιεργήθηκε η αντίληψή τους για την ευρύτερη χρησιμότητα των δεδομένων αυτών στην υποστήριξη έργων και στη βιώσιμη διαχείριση των θαλάσσιων πόρων.

Οι δραστηριότητες ενσωμάτωσαν σύγχρονες τεχνολογίες και καινοτόμες μεθοδολογίες, ενισχύοντας το επιστημονικό περιεχόμενο του προγράμματος και προάγοντας μια διαδραστική, καινοτόμο προσέγγιση στη χαρτογράφηση και την ανάλυση του θαλάσσιου πυθμένα.

Η ολοκλήρωση του προγράμματος επισφραγίστηκε με δημόσια διάλεξη υψηλού επιστημονικού επιπέδου, υπό την αιγίδα της Δεκαετίας των Ωκεανών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (2021-2030) των Ηνωμένων Εθνών. Η διάλεξη είχε τίτλο «Επαναπροσδιορίζοντας την Υποθαλάσσια Απεικόνιση: Πώς τα Ρομπότ Αποκαλύπτουν τον Εσωτερικό Χώρο της Γης» και παραδόθηκε από τον διακεκριμένο Καθηγητή Θαλάσσιας Αυτονομίας του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, Blair Thornton.

Η συνδιοργάνωση των εμβληματικών επιστημονικών πρωτοβουλιών από το Κυπριακό Ινστιτούτο για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία (CMMI) και το Ινστιτούτο για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία του Σαουθάμπτον (SMMI) αναδεικνύει την εξαιρετική συνεργασία και τις στρατηγικές συνέργειες που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των δύο Ινστιτούτων.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται η σημασία της προώθησης επιστημονικής γνώσης και της τεχνογνωσίας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, ενισχύοντας τον ρόλο της Κύπρου ως κέντρου καινοτομίας και αριστείας στον διεπιστημονικό τομέα των θαλάσσιων και ναυτιλιακών επιστημών.

Δειτε Επισης

Ενημέρωσαν το κοινό για τεχνητή νοημοσύνη και ψηφιακή μετάβαση στον χώρο εργασίας
Eκδήλωση από CNP Ασφαλιστική-Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης και της ψηφιακής μετάβασης στην εργασία
Εκδήλωση για το έργο SAIEnG: Έξυπνες λύσεις ενέργειας με την αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης
Η Ablebook ενισχύει την προσβασιμότητα σε τέσσερα πρατήρια Fill n Go μέσω νέας συνεργασίας
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Κυπριακού Συνδέσμου Ποιότητας
«Women in STEAM»: Οι τρεις εξέχουσες προσωπικότητες που θα μιλήσουν στο συνέδριο της Cyta
Η έρευνα SheSTEAM παρουσιάζεται στο συνέδριο της Cyta «Women in STEAM»
Όμιλος Λανίτη και Cyprus Seeds επενδύουν στην εμπορευματοποίηση της επιστημονικής έρευνας και καινοτομίας
Πάει Πολωνία η Μαρίνα Χατζημανώλη... Σειρά επαφων με ναυτιλιακές εταιρείες για προώθηση του κυπριακού νηολογίου
Υιοθετήστε μια Κυψέλη: «Bee-come a hero» για τις μέλισσες και το περιβάλλον με αυτή την ομαδική δραστηριότητα