Ξεκινούν οι γεωτρήσεις στον στόχο «Ηλέκτρα», τέλος Φεβρουαρίου γνωστά τα αποτελέσματα

Οδηγίες προς ναυτιλομένους (Navtex) εξέδωσε την Κυριακή η Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με την έναρξη γεωτρήσεων στον στόχο «Ηλέκτρα», στο τεμάχιο 5 της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ).

Σύμφωνα με το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) η Navtex τέθηκε σε ισχύ από σήμερα, 19 Ιανουαρίου, έως τις 19 Ιουνίου 2025 με το πλοίο-γεωτρύπανο VALARIS DS-9 να διεξάγει τις εργασίες.

Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Παπαναστασίου, δήλωσε ότι το γεωτρύπανο VALARIS DS-9 βρίσκεται στο Οικόπεδο 5 επιβεβαιώνοντας ότι η εν λόγω Navtex σχετίζεται με γεώτρηση στο Οικόπεδο 5 και συγκεκριμένα το στόχο «Ηλέκτρα».

Ο κ. Παπαναστασίου υπενθύμισε ότι στο Οικόπεδο 5 δραστηριοποιούνται η EXXON MOBIL σε κοινοπραξία με την Qatar Energy.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για έναρξη των γεωτρήσεων, ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι αυτό εξαρτάται από την τοποθέτηση (“positioning”) του γεωτρύπανου το οποίο θα πρέπει να τεθεί στις σωστές συντεταγμένες με τον στόχο να είναι στο κέντρο του τρυπανιού, κάτι που όπως είπε ο Υπουργός Ενέργειας εξαρτάται και από τις καιρικές συνθήκες.

Ο κ. Παπαναστασίου εκτίμησε ότι δεν θα χρειαστεί να εξαντληθεί το χρονικό περιθώριο που προβλέπει η εκδοθείσα Navtex για το Οικόπεδο 5.

Συμπλήρωσε ότι στα τέλη Φεβρουαρίου αναμένεται να είναι γνωστά τα αποτελέσματα της γεώτρησης ενώ στα τέλη Μαρτίου θα ακολουθήσει επίσημη ανακοίνωση, μετά από αξιολόγηση, για τις ποσότητες του κοιτάσματος.

Δειτε Επισης

Ξεκαθαρίζει ο Χριστοδουλίδης για την ηλεκτρική διασύνδεση-Θα ισχύσουν οι ειλημμένες αποφάσεις της Κυβέρνησης
ΑΔΜΗΕ: Ενώπιον των ρυθμιστικών αρχών Ισραήλ και Κύπρου η μελέτη κόστους-οφέλους του GSI
HELLENiQ ENERGY: Σταθερές βάσεις για τη νέα στρατηγική πορεία ανάπτυξης
Το πετρέλαιο συνεχίζει την πτωτική του πορεία εν αναμονή νέας αύξησης της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ
Έρχεται με αλλαγές νέο σχέδιο χορηγιών για αντικατάσταση ή εγκατάσταση ηλιακών συστημάτων θέρμανσης νερού
Η ημέρα με την μέχρι στιγμής υψηλότερη συνολική μέγιστη ζήτηση σε ηλεκτρικό ρεύμα το φετινό καλοκαίρι
Πετρέλαιο: Άνοδος 1% στις τιμές μετά τη βουτιά που προκάλεσε η εκεχειρία Ισραήλ-Ιράν
Έπεσαν οι υπογραφές για εγκατάσταση σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στην Πόλη Χρυσοχούς
Κομισιόν: Χαιρετίζει την προσωρινή πολιτική συμφωνία για παράταση του κανονισμού για αποθήκευση αερίου
ΑΔΜΗΕ: Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο-Η σύνθεσή του