Κυριάκος Ιορδάνου: Η ισχυρή τάση, η σημαντικότερη πρόκληση και ο μονόδρομος για τις λογιστικές εταιρείες
Γιώργος Πλουτάρχου 06:30 - 18 Ιανουαρίου 2025
Πεδίο δόξης λαμπρό για ξένες επενδύσεις στην Κύπρο διαπιστώνει ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου(ΣΕΛΚ) Κυριάκος Ιορδάνου, υποδεικνύοντας ότι ως πρώτη προτεραιότητα-προς τον σκοπό αυτό-προέχει η προβολή της καλής φήμης και της εικόνας της Κύπρου προς τα έξω.
Σε συνέντευξή του στο InBusinessNews, στο πλαίσιο του «IN Business Forecasting 2025», o κ. Ιορδάνου χαρακτηρίζει ως αυτόδηλα τα οφέλη από την παρουσία τέτοιων επιχειρήσεων και παραθέτει τις βασικές προϋποθέσεις που πρέπει να ισχύσουν, προκειμένου η χώρα μας να καταστεί ακόμη πιο ελκυστικός προορισμός.
Υποδεικνύοντας ότι ο τομέας των λογιστικών υπηρεσιών, σε γενικές γραμμές, ακολουθεί την πορεία της οικονομίας και της αγοράς, ο γενικός διευθυντής του ΣΕΛΚ εκτιμά ότι θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία και σημειώνει πως μια από τις πιο ισχυρές τάσεις στον κλάδο είναι η ολοένα αυξανόμενη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών, με την τεχνητή νοημοσύνη και το blockchain να αποκτούν κεντρική θέση στις χρηματοοικονομικές και λογιστικές υπηρεσίες.
Στο πλαίσιο αυτό, οριοθετεί ως την σημαντικότερη πρόκληση την συνεχή εκπαίδευση και εξειδίκευση των στελεχών στις νέες τεχνολογίες, καθώς και την ανάγκη για διαρκή προσαρμογή στις διεθνείς κανονιστικές εξελίξεις.
Περαιτέρω, ο γενικός διευθυντής του ΣΕΛΚ εκτιμά πως δεδομένου του λειτουργικού και κανονιστικού πλαισίου μέσα στο οποίο λειτουργούν οι λογιστικές εταιρείες, με σημαντικό κόστος για συμμόρφωση, εκπαίδευση και τεχνολογική αναβάθμιση, οι συνεργασίες μέσω συγχωνεύσεων ή και εξαγορών είναι γι’ αυτές μονόδρομος.
Όπως εξάλλου αναφέρει ο κ. Ιορδάνου, ως πρώτη στρατηγική επιδίωξη για το 2025 ο ΣΕΛΚ έχει θέσει την αναβαθμισμένη υποστήριξη των μελών του, τόσο ως φωνή του επαγγέλματος όσο και ως πάροχος εκπαίδευσης και ανάπτυξης τους.
«Παράλληλα», προσθέτει, «εξετάζουμε σοβαρά τις ρυθμιστικές και εποπτικές μας ευθύνες, τόσο ως προς το μέγεθός τους όσο και ως προς τον τρόπο άσκησής τους».
Πώς πιστεύετε ότι θα κινηθεί η κυπριακή οικονομία τη νέα χρονιά; Πόσο αισιόδοξος/η είστε αναφορικά με τις προοπτικές της;
Βιώνοντας μια περίοδο πολλών αλλαγών και αβεβαιότητας στο διεθνές πολιτικο-οικονομικό σκηνικό, το 2025 προβάλλει ως μια αινιγματική χρονιά. Η αλλαγή κυβέρνησης στις ΗΠΑ μαζί με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη, η κατάσταση στην Μέση Ανατολή καθώς και ο εμπορικός πόλος της Ασιατικής ζώνης αναμένεται εν πολλοίς να καθορίσουν την ευρύτερη οικονομική και εμπορική δραστηριότητα για το νέο έτος.
Το δικό μας στοίχημα είναι πώς θα αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματά μας, θα ενδυναμώσουμε την εσωτερική λειτουργική υποδομή του κράτους και θα βοηθηθεί η περαιτέρω ανάπτυξη, σε βιώσιμους και ρεαλιστικούς όρους, της οικονομικής δραστηριότητας και επιχειρηματικότητας της χώρας, έτσι ώστε να είναι σε θέση να διεξέλθει των προκλήσεων που θα προκύψουν.
Σε γενικές γραμμές, είμαι της άποψης ότι η οικονομία θα συνεχίσει πάνω κινείται πάνω στις ράγες του 2024, δηλαδή, θα ακολουθήσει μια πορεία οικονομικής σταθερότητας, και συντηρητικής συνάμα βιώσιμης ανάπτυξης.
Ως αφετηρία, είναι οι θετικές αξιολογήσεις της χώρας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, οι οποίες δύναται να προσφέρουν χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης για το κράτος και ευκαιρίες για προσέλκυση περισσότερων σημαντικών ξένων επενδύσεων και επιχειρήσεων στην Κύπρο.
Ποιους βλέπετε ως τους μεγαλύτερους κινδύνους για την οικονομία της χώρας μας; Τι θα πρέπει να προσεχθεί, ώστε να διασφαλιστεί η αναπτυξιακή της τροχιά;
Καταρχάς είναι σημαντικό να παραμείνουμε στοχοπροσηλωμένοι στον στρατηγικό σχεδιασμό για την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη (Όραμα 2035), στην δημοσιονομική πειθαρχία, στην εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, στην υιοθέτηση λειτουργικών και έξυπνων πολιτικών, όπως την φορολογική μεταρρύθμιση και την ψηφιακή μετάβαση, καθώς και στην εδραίωση των επωφελών συνεργασιών με τρίτες χώρες, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η συνεχιζόμενη αναπτυξιακή τροχιά της χώρας.
Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι, τόσο εσωγενείς όσο και εξωγενείς. Οι εσωγενείς περιλαμβάνουν τυχόν παρέκκλιση από τον ευρύτερο στρατηγικό προγραμματισμό είτε λόγω πολιτικών αφορμών ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2026, είτε λόγω ικανοποίησης ποικίλων αιτημάτων και λαϊκίστικων προσεγγίσεων, που αναμένεται να επιφέρουν οι δημοσιονομικές πιέσεις.
Στους εξωγενείς κίνδυνους συναντούμε την αβεβαιότητα στην παγκόσμια πολιτική και εμπορική αγορά, στις γεωπολιτικές και οικονομικές προκλήσεις και αναθεωρήσεις, το πιθανό αυξημένο κόστος στο διεθνές εμπόριο και στην αποδιοργάνωση της εφοδιαστικής αλυσίδας, λόγω των πιο πάνω παραγόντων.
Ως εξωγενής παράγοντας θα πρέπει να αναδειχθούν και οι κλιματολογικές συνθήκες, αφού ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής επηρεάζει πέραν της γεωργίας και του τουρισμού, την ίδια την διαβίωση των πολιτών.
Πεδίο δόξης λαμπρό για ξένες επενδύσεις
Τι πρέπει να κάνει η Κύπρος για να γίνει ακόμη πιο ελκυστικός προορισμός για ξένες επενδύσεις; Και πόσο σημαντικές, κατά την άποψή σας, είναι για την οικονομία της;
Υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό! Ως πρώτη προτεραιότητα θα έλεγα ότι προέχει η προβολή της καλής φήμης και της εικόνας της Κύπρου προς τα έξω. Η απόφαση της κυβέρνησης για προβολή μέσω του rebranding είναι ασφαλώς σωστή, όμως μια τέτοια δράση χρειάζεται συνέπεια, συνέχεια, βάθος χρόνου και στόχευση.
Είναι επίσης σημαντικό η χώρα να εκπέμπει αίσθημα σταθερότητας και ασφάλειας, τόσο για την διαβίωση πολιτών, εργαζομένων και επιχειρηματιών στην Κύπρο, όσο και για την λειτουργία των επιχειρήσεων τους.
Άρα, είναι εξαιρετικά σημαντικό πέραν της αυτονόητης ταχείας εφαρμογής προηγμένων ψηφιακών εργαλείων και υποδομών, να αναβαθμιστεί το ρυθμιστικό και λειτουργικό πλαισίου στην χώρα, με περιορισμό της γραφειοκρατίας, διευκολύνοντας τις διαδικασίες για τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να επενδύσουν και να λειτουργήσουν είτε από είτε στην ίδια τη χώρα.
Η απλοποίηση των διαδικασιών και η ενίσχυση της διαφάνειας είναι κρίσιμες παράμετροι για την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων. Αυτό που θα υπογράμμιζα είναι ότι η ελκυστικότητα της χώρας, συνδέεται άμεσα με την ανταγωνιστικότητά της.
Θα πρόσθετα επίσης την προσαρμογή του χρηματοπιστωτικού τομέα, έτσι ώστε αφενός να υποστηρίζει και να εξυπηρετεί τόσο αλλοδαπούς όσο και ημεδαπούς επιχειρηματίες σε προσιτά και λογικά κόστη, ενώ η παρουσία διεθνών τραπεζικών ιδρυμάτων εγνωσμένου κύρους, θα αναβάθμιζε έτι περαιτέρω την ελκυστικότητα της χώρας.
Παράλληλα, είναι σημαντικό επίσης να ψηφισθεί η νομοθεσία που διέπει τον έλεγχο των άμεσων ξένων επενδύσεων, έτσι ώστε να έχουμε ένα όσο το δυνατόν πιο διαφανές, σταθερό και προβλέψιμο πεδίο.
Τα οφέλη από την παρουσία τέτοιων επιχειρήσεων στην Κύπρο είναι αυτόδηλα, και μπορεί εύκολα κάποιος να ανατρέξει σε αυτά αφενός στα φορολογικά έσοδα, στην αύξηση της απασχόλησης και της κατανάλωσης, στην παρουσία περισσότερου «φαιού κεφαλαίου» για σκοπούς καινοτομίας και φυσικά στην προβολή της χώρας προς τα έξω.
Ο τομέας των λογιστικών υπηρεσιών
Αναφορικά με τον τομέα δραστηριοποίησης του συνδέσμου σας, πώς εκτιμάτε ότι θα κινηθεί το 2025; Υπάρχουν ζητήματα για τα οποία ανησυχείτε;
Ο τομέας των λογιστικών υπηρεσιών σε γενικές γραμμές ακολουθεί την πορεία της οικονομίας και της αγοράς.
Με αφορμή και την εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αναμένεται ότι θα υπάρξει συνέχιση της ανοδικής του πορείας, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις συμβουλευτικές και φορολογικές υπηρεσίες, ως επίσης ό,τι αφορά σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης και αειφορίας.
Αναμένεται ότι μέσα στο 2025 θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις σε σχέση με την μεταφορά στην Κύπρο των «πράσινων» νομοθεσιών από την Ε.Ε., με τον φορολογικό μετασχηματισμό, τον περαιτέρω εξορθολογισμό του πλαισίου συμμόρφωσης, που περιλαμβάνει το ξέπλυμα παράνομου χρήματος και της επιβολής κυρώσεων, την θέσπιση νέων νομοθεσιών που αναμένεται να υποστηρίξουν αναδυόμενους τομείς όπως αυτών των επενδυτικών ταμείων και της ψηφιακής τεχνολογίας.
Ο δικός μας ο τομέας είναι άρρηκτα συνυφασμένος με αυτά, οπότε θεωρούμε ότι η διακύμανση στην δραστηριότητα των μελών μας θα ακολουθήσει τις τάσεις αυτές.
Για να το πετύχουμε όμως, θα απαιτηθεί συνεχής και στοχευμένη προσέλκυση, εκπαίδευση και ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, ως επίσης αντίστοιχη επένδυση σε τεχνολογία.
Αναπόδραστα, και ο ΣΕΛΚ προσαρμόζεται με τον ίδιο τρόπο για να είναι σε θέση να εξυπηρετήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα μέλη του, καθώς και την ευρύτερη χρηματοοικονομική κοινότητα.
Ποιες είναι οι μεγαλύτερες τάσεις/αλλαγές που αναμένετε να επισυμβούν στον τομέα δραστηριοποίησής σας και ποιες οι σημαντικότερες προκλήσεις;
Μία από τις πιο ισχυρές τάσεις στον τομέα μας είναι η ολοένα αυξανόμενη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών, με την τεχνητή νοημοσύνη και το blockchain να αποκτούν κεντρική θέση στις χρηματοοικονομικές και λογιστικές υπηρεσίες.
Οι επιχειρήσεις στρέφονται όλο και περισσότερο προς την αυτοματοποίηση των διαδικασιών και την υιοθέτηση ψηφιακών εργαλείων για την καλύτερη διαχείριση των δεδομένων και την αύξηση της αποδοτικότητας.
Η σημαντικότερη πρόκληση είναι η συνεχής εκπαίδευση και η εξειδίκευση των στελεχών στις νέες τεχνολογίες, καθώς και η ανάγκη για διαρκή προσαρμογή στις διεθνείς κανονιστικές εξελίξεις.
Παράλληλα, συνεχίζουμε να προβάλλουμε το επάγγελμά μας και ενημερώνουμε το κοινό σε σχέση με τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό και την ελκυστικότητα του επαγγελματία λογιστή, για σκοπούς αναζήτησης μιας προσοδοφόρας σταδιοδρομίας για τους νέους.
Μονόδρομος οι συγχωνεύσεις και εξαγορές
Μια ισχυρή τάση που φαίνεται να εμπεδώνεται στο κυπριακό επιχειρείν είναι αυτή των εξαγορών και των συγχωνεύσεων. Θα την δούμε έντονα και στον δικό σας τομέα;
Είναι γεγονός ότι υπάρχει μια διεθνής τάση προς αυτήν την κατεύθυνση, η οποία είναι όντως κατανοητή και αναμενόμενη και στην Κύπρο. Υπάρχουν ήδη απτά παραδείγματα σε μεγάλους διεθνείς οίκους στην Κύπρο. Άποψή μου είναι ότι θα υπάρξουν περισσότερα.
Δεδομένου του λειτουργικού και κανονιστικού πλαισίου μέσα στο οποίο λειτουργούν οι λογιστικές εταιρείες, με σημαντικό κόστος για συμμόρφωση, εκπαίδευση και τεχνολογική αναβάθμιση, θεωρώ ότι οι συνεργασίες μέσω συγχωνεύσεων ή και εξαγορών είναι μονόδρομος.
Πρωτίστως για λόγους βιώσιμης λειτουργίας και, ιδιαίτερα, για λόγους περαιτέρω ανάπτυξης και πραγματικής προοπτικής, έχοντας στον οπτικό ορίζοντα την δραστηριοποίηση με διεθνές πελατολόγιο. Εξάλλου, ένα από τα πλεονεκτήματα τη τεχνολογίας είναι ότι μπορούμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας παντού, από την άνεση του «σπιτιού» μας.
Συνεπώς, η ομαδοποίηση μικρότερων μονάδων σε επιχειρηματικές οντότητες με κρίσιμη μάζα, πόρους και εξειδίκευση, αναμένεται να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και την βιωσιμότητα τους, απολαμβάνοντας συνάμα τα πλεονεκτήματα από τις οικονομίες κλίμακας και της καλύτερης διαχείρισης κινδύνων.
Άλλος ένας σταθμός για τον ΣΕΛΚ το 2025
Τι να περιμένουμε όσον αφορά τα πλάνα και την στρατηγική ανάπτυξης του ΣΕΛΚ εντός του 2025; Σε ποιες κινήσεις προτίθεστε να προβείτε προς αυτή την κατεύθυνση;
Το 2025 αποτελεί άλλο ένα σταθμό για τον ΣΕΛΚ. Συνεχίζουμε να λειτουργούμε στη βάση του στρατηγικού μας σχεδιασμού με κύριους άξονες προτεραιότητας για φέτος την περαιτέρω εσωτερική ενδυνάμωση και ανάπτυξη του Συνδέσμου μας, σε ότι αφορά στην ποιοτική στελέχωση και στην εφαρμογή προηγμένων ψηφιακών εργαλείων, έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να ασκήσουμε τους διάφορούς μας ρόλους.
Ως πρώτη στρατηγική επιδίωξη έχουμε θέσει την αναβαθμισμένη υποστήριξη των μελών μας, τόσο ως φωνή του επαγγέλματος όσο και ως πάροχος εκπαίδευσης και ανάπτυξής τους.
Παράλληλα, εξετάζουμε σοβαρά τις ρυθμιστικές και εποπτικές μας ευθύνες, τόσο ως προς το μέγεθός τους όσο και ως προς τον τρόπο άσκησης τους.
Κατά το έτος, προγραμματίζουμε την εδραίωση του δικτύου συνεργασιών μας με οργανισμούς και επαγγελματικά σώματα, τόσο της Κύπρου όσο και του εξωτερικού, με έμφαση πιο ενεργή συμμετοχή μας στις διεθνείς ομοσπονδίες όπου και συμμετέχουμε.
Ασφαλώς, ως φορέας της οικονομίας, παραμένουμε ενεργοί και ωφέλιμοι εταίροι για να στηρίξουμε την πολιτεία, την κοινωνία και την επιχειρηματική κοινότητα στις προκλήσεις και στις δράσεις για την οικονομία της χώρας, την βιώσιμή της ανάπτυξη και την περαιτέρω εδραίωσή της ως ένας επιχειρηματικός και επενδυτικός προορισμός ποιότητας και αξίας.