«Μελετήματα Σύγχρονης Ορθόδοξης Ναοδομίας»-Παρουσιάστηκε το βιβλίο του αρχιτέκτονα Γιάννη Αγησιλάου

Με επιτυχία στέφθηκε εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Αρχιτέκτονα, κ. Γιάννη Αγησιλάου, με τίτλο: «Μελετήματα Σύγχρονης Ορθόδοξης Ναοδομίας», που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2025, στο Εκπαιδευτικό Κέντρο του ΕΤΕΚ.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντή, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου κ. Άλκης Δίκαιος και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Βόστρων, κ. Τιμόθεος. Το βιβλίο προλόγισε ο Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και Καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Frederick, κ. Παναγιώτης Τουλιάτος.

Στο βιβλίο – λεύκωμα επιχειρείται να ερμηνευθούν οι λόγοι που οι σύγχρονες ορθόδοξες εκκλησίες δεν μπορούν να θεωρηθούν αρχιτεκτονικά έργα -με την έννοια της πνευματικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας- και, ταυτόχρονα, να εντοπιστούν εκείνα τα σταθερά και αμετάβλητα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την αρχιτεκτονική των εκκλησιών μέσα στον ιστορικό χρόνο, ώστε να μπορέσει να συμβάλει στην απελευθέρωση δημιουργικών δυνάμεων που θα ενισχύσουν την όποια (μελλοντική ίσως) προσπάθεια, οι εκκλησίες μας να ξαναγίνουν αρχιτεκτονικά έργα.

Εξετάζεται επίσης, το κατά πόσον η Notre Dame du Haut στο Ronchamp της Γαλλίας του Le Corbusier, ένα ιδιαίτερα γνωστό και δημοφιλές έργο της Δυτικής Εκκλησίας, μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για τις δικές μας ορθόδοξες εκκλησίες. Πέραν από τα θεωρητικά κείμενα, περιλαμβάνεται και ένα σχεδιαστικό παράδειγμα, ως έμπρακτο πλέον εγχείρημα να τεθούν σε εφαρμογή τα όσα (θεωρητικά) εξετάζονται στο βιβλίο.

Ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ στο καλωσόρισμά του ευχήθηκε όπως η παρούσα έκδοση αποτελέσει το έναυσμα για έναν ουσιαστικό διάλογο, για τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ της -εδώ και αιώνες- στάσιμης βυζαντινής ναοδομίας και της σύγχρονης εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής που γεννιέται και υπάρχει μέσα σε ένα σύγχρονο κοινωνικό και πολιτιστικό πλαίσιο.

Το βιβλίο είναι διαθέσιμο στο eshop του ΕΤΕΚ. Τα μέλη του Επιμελητηρίου επωφελούνται έκπτωσης.

Δειτε Επισης

Πετρολίνα: Διαχρονικός χορηγός της «Διαδρομής Αγάπης» και σύμμαχος του Συνδέσμου «Ένα Όνειρο Μια Ευχή»
Σύνδεσμος Ρευματοπαθών Κύπρου: Εκστρατεία για καλύτερη κατανόηση των νεανικών ρευματικών νοσημάτων
Θεαματική η έναρξη του φετινού Διεθνούς Φεστιβάλ Θεάτρου Κύπρου-Αυλαία με Jan Fabre
Το Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Κύπρου επιστρέφει με παραστάσεις ιδανικές για όλη την οικογένεια
Το «Hope For Children» φιλοξενεί συνάντηση ανταλλαγής καλών πρακτικών με την Κροατία στο Σπίτι του Παιδιού
ΠΑΣΥΚΑΦ: Συνεργασία με ECOMMBX-Εγκαινιάζει το Ambassadors of Life powered by ECOMMBX
Το αποκριάτικο πάρτι της Μαρίνας Αγίας Νάπας-Οι εκδηλώσεις και τα χάπενινγκ
Σειρά συμμετοχικών δράσεων για ενήλικες στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου
Με μια ξεχωριστή και πρωτότυπη εκδήλωση τo City of Dreams Mediterranean τίμησε πέραν των 150 συνεργατών του
Παρουσιάζει το όραμά του για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το Κούριον 2030