powered by

Β. Χαραλάμπους: Ο Nόμος ΑI Act για την τεχνητή νοημοσύνη και πώς επηρεάζει τον χρηματοοικονομικό τομέα

Σαρωτικές αλλαγές φέρνει η εφαρμογή του Νόμου για την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI Act) που τέθηκε σε ισχύ το περασμένο καλοκαίρι.

Από την 1η Αυγούστου 2024, ο νόμος επιδιώκει την εναρμόνιση τα αγοράς για την τεχνητή νοημοσύνη στην ΕΕ και προωθεί την υπεύθυνη ανάπτυξή της, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζονται τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών.

Κατά τη διάρκεια του 12ου Banking Forum & FinTech Expo που παρουσίασε η Logicom Solutions , ο Βασίλης Χαραλάμπους, επικεφαλής του GZG Tech της εταιρείας George Z. Georgiou & Associates LLC, αναφέρθηκε στον Νόμο, τονίζοντας ότι τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης για την κοινωνία και την οικονομία είναι εκεί, επισημαίνοντας ωστόσο και τους κινδύνους που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Χαραλάμπους εξήγησε πως o AI Act εστιάζει στη ρύθμιση και τον έλεγχο των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης, αντιμετωπίζοντας τις ιδιαίτερες κινδύνους που δημιουργούνται από τη χρήση της.

Μέσα από αυτόν τον νόμο, απαγορεύονται οι πρακτικές που ενέχουν απαράδεκτους κινδύνους για τα δικαιώματα των πολιτών, ενώ αναγνωρίζονται και ρυθμίζονται οι εφαρμογές υψηλού κινδύνου.

Ο Νόμος εισάγει σαφείς απαιτήσεις για τις εφαρμογές AI υψηλού κινδύνου, προσδιορίζοντας συγκεκριμένες υποχρεώσεις για τους παρόχους και τους χρήστες αυτών των συστημάτων.

Πριν από την ανάπτυξη ή την κυκλοφορία στην αγορά οποιουδήποτε συστήματος AI, απαιτείται αξιολόγηση συμμόρφωσης. Επίσης, όπως τονίζει ο επικεφαλής, προβλέπεται αυστηρός έλεγχος και επιβολή κυρώσεων για τυχόν παραβάσεις των κανόνων του νόμου.

Ο Νόμος για την Τεχνητή Νοημοσύνη αναμένεται να επηρεάσει και τον χρηματοοικονομικό τομέα, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη προσφέρει αναμφισβήτητα οφέλη, όπως την αύξηση της αποτελεσματικότητας, τη βελτίωση της ακρίβειας και την επιτάχυνση των διαδικασιών λήψης αποφάσεων, γεγονός που αναφέρθηκε από τον κ. Χαραλάμπους.

Παράλληλα, ενισχύει την ικανοποίηση των πελατών και την αποδοτικότητα των επιχειρήσεων, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του χρηματοοικονομικού τομέα με τον πιο σύγχρονο τρόπο.

Ταυτόχρονα, ο νόμος εγγυάται ότι η ανάπτυξη και η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης θα συμβαδίζει με τις απαιτήσεις για την προστασία των πολιτών, τη διασφάλιση της διαφάνειας και της ασφάλειας των δεδομένων, και την αποτροπή τυχόν κατάχρησης των τεχνολογιών αυτών.

Η εφαρμογή του Νόμου AI Act σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναμένεται να προσφέρει σταθερότητα και εμπιστοσύνη στην αγορά, ενισχύοντας την ανάπτυξη και την εφαρμογή καινοτόμων λύσεων στην κοινωνία και την οικονομία της ΕΕ, κατέληξε ο ομιλητής.

Δειτε Επισης

Joey Extras: Νέο σχέδιο επιβράβευσης για παιδιά και γονείς από την Τράπεζα Κύπρου
Νέο σχέδιο για πρόωρη εξόφληση ενήμερων δανείων από ΚΕΔΙΠΕΣ-Τέλος στην επιδότηση τόκων
Η UniCredit επιμένει για εξαγορά της Commerzbank-Σταθερά αντίθετο το Βερολίνο
CEO της Aegean Baltic Bank S.A. ο Αριστείδης Βουράκης-Αναλαμβάνει καθήκοντα τον Οκτώβριο
Μειώθηκε κατά €4,5 δισ. η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος το 2024- Τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου
Σεντένο (ΕΚΤ): Η ΕΚΤ δεν βιάζεται να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια
Διπλή διάκριση για το πράσινο ομόλογο €300 εκατ. της Τράπεζας Κύπρου στα EMEA Finance Achievement Awards 2024
Ενώπιον της ΕΠΑ η εξαγορά της AstroBank από την Alpha Bank
Τι περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες από τα stress tests-Για ποιους κινδύνους προετοιμάζεται η εποπτεία
Το...κοστούμι που ράβει για τον διάδοχο του Μιχάλη Καμμά ο Σύνδεσμος Τραπεζών-Τα προσόντα, οι ικανότητες και οι ευθύνες