Powered by

ΥΠΟΙΚ: Μονομερής η απόφαση ΙΚΥΚ για ευνοϊκά κριτήρια υποτροφιών-Οι ευθύνες που επιρρίπτει στη διοικητική οργάνωση

Η μη ικανοποίηση των πρόσθετων αναγκών που όπως ισχυρίζεται το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου προέκυψαν κατά τη διάρκεια του 2024, οφείλεται στην μονομερή απόφαση του ΙΚΥΚ για υιοθέτηση πιο ευνοϊκών, προς τους αιτητές, κριτηρίων σε ότι αφορά τον ορισμό της «ακαδημαϊκής αριστείας» για το ακαδημαϊκό έτος 2023 - 2024, χωρίς την εκ των προτέρων ενημέρωση του Υπουργείου Οικονομικών ή/και τη διασφάλιση από πλευράς Διοικητικού Συμβουλίου ότι θα υπάρχουν διαθέσιμες πιστώσεις για ικανοποίηση όλων των δυνητικά δικαιούχων, διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών.

Αναφορικά με τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού ημερομηνίας 13 Ιανουαρίου 2025, η οποία εξέτασε μεταξύ άλλων τον Προϋπολογισμό του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου (ΙΚΥΚ) για το 2025, το Υπουργείο Οικονομικών τονίζει, προς αποκατάσταση της αλήθειας ότι ο Προϋπολογισμός του Ιδρύματος προβλέπει συνολικές δαπάνες ύψους €9,6 εκ. για το 2025, παρουσιάζοντας αύξηση κατά €800.000 σε σχέση με τις αντίστοιχες δαπάνες του 2024 ή ποσοστό πέραν του 9%, σημειώνοντας ότι το ποσό της αύξησης που παραχωρήθηκε από την κυβέρνηση για κάλυψη των αναγκών του Ιδρύματος για το 2025, είναι αυτό ακριβώς το οποίο είχε αιτηθεί για χρηματοδότηση το ΙΚΥΚ, χωρίς να γίνει καμία αποκοπή.

«Η μη ικανοποίηση των πρόσθετων αναγκών που όπως ισχυρίζεται το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος προέκυψαν κατά τη διάρκεια του 2024, οφείλεται στην μονομερή απόφαση του ΙΚΥΚ για υιοθέτηση πιο ευνοϊκών, προς τους αιτητές, κριτηρίων σε ότι αφορά τον ορισμό της «ακαδημαϊκής αριστείας» για το ακαδημαϊκό έτος 2023 - 2024, χωρίς την εκ των προτέρων ενημέρωση του Υπουργείου Οικονομικών ή/και τη διασφάλιση από πλευράς Διοικητικού Συμβουλίου ότι θα υπάρχουν διαθέσιμες πιστώσεις για ικανοποίηση όλων των δυνητικά δικαιούχων», υπογραμμίζει το Υπουργείο.

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, και προς αποφυγή παρόμοιων φαινομένων κατά το 2025, το Υπουργείο Οικονομικών, σε πλήρη συνεννόηση με το ΙΚΥΚ, έχει συναινέσει στην παραχώρηση κρατικής χορηγίας ίσης με αυτήν που έχει ζητηθεί από το Ίδρυμα, προσθέτοντας ότι σε ότι αφορά τη μη έγκαιρη καταβολή των χορηγιών στους δικαιούχους εντός του 2024, αυτή οφείλεται αποκλειστικά στη διοικητική οργάνωση του Ιδρύματος.

«Το Υπουργείο Οικονομικών αφουγκραζόμενο τις ανάγκες της κοινωνίας των πολιτών, στο πλαίσιο της ανθρωποκεντρικής του πολιτικής, επιθυμεί να επαναλάβει για ακόμη μια φορά την προσήλωσή του στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ικανοποίηση αυτών των αναγκών, ιδιαίτερα δε των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, περιλαμβανομένης της φοιτητικής κοινότητας.

Αυτό αποδεικνύεται εμπράκτως με την πολύ σημαντική αύξηση που έχει εγκριθεί στον Προϋπολογισμό του ΙΚΥΚ, που υπερβαίνει το 9% του αντίστοιχου ποσού του 2024, ικανοποιώντας με τον τρόπο αυτό πλήρως το σχετικό αίτημα του Ιδρύματος», επισημαίνεται καταληκτικά στην ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ.

Δειτε Επισης

Μ. Παναγιώτου: Χρειάζονται συντονισμένες δράσεις πολιτικής για υγεία, ανθεκτικότητα και παραγωγικότητα των ωκεανών
Μελέτη ILO: Οικονομικά βιώσιμο μέχρι το 2032 το Ταμείο του ΓεΣΥ-Σταθερά θετικό το αποθεματικό
Γ. Παναγιώτου: Η τεχνητή νοημοσύνη και τα ζητούμενα στην αγορά εργασίας-«Να λαμβάνονται υπόψη όλα τα δεδομένα»
Άνοιξε δίαυλος στο πεδίο των επενδύσεων με την Συρία-Πιθανή επίσκεψη επιχειρηματικής αντιπροσωπείας στην χώρα
Με ζημιές έκλεισε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου
Και €12 εκατ. για παραγωγούς με απώλειες άνω του 30% πέραν της έκτακτης βοήθειας €3,5 εκατ. από Ε.Ε.
Στο μικροσκόπιο των συντεχνιών το νέο πλαίσιο εργοδότησης αλλοδαπών-Διαφωνούν με το περιεχόμενο
ΚΕΒΕ: Χαιρετίζει το νέο πλαίσιο ξένο εργατικό προσωπικό-Διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία επιχειρήσεων
Ο φόβος της επιβολής δασμών στην Ε.Ε. από τις ΗΠΑ και οι πικρές αλήθειες του Μάριο Ντράγκι...Μια βαρυσήμαντη παρέμβαση
Με απώλειες έκλεισε την Τετάρτη το ΧΑΚ