Μήνυμα Μανουσάκη για την ηλεκτρική διασύνδεση και η παρέμβαση Μάριου Παναγίδη που προβάλλει ο ΑΔΜΗΕ

Η διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, Great Sea Interconnector «θα μας δώσει τη δυνατότητα να εξάγουμε αλλά και να εισάγουμε ενέργεια», δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης, μιλώντας στον 2ο Περιφερειακό Διάλογο της Ευρώπης για τη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική (MEFED 2024), που έγινε στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ, ο κ. Μανουσάκης και ο Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής Τεχνολογίας, Ανάπτυξης Συστήματος και Στρατηγικής Ιωάννης Μάργαρης, κατά τις τοποθετήσεις τους εστίασαν στον κρίσιμο ρόλο των διεθνών διασυνδέσεων για την ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας και της Ευρώπης.

«Την προηγούμενη εβδομάδα αποφασίσαμε την εκπόνηση των τελικών μελετών και για την ηλεκτρική διασύνδεση με τη Σαουδική Αραβία που θα προχωρήσει τους επόμενους μήνες», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «υπάρχει φυσικά και η διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου, ένα ιδιωτικό έργο με φορέα υλοποίησης τον Όμιλο Κοπελούζου το οποίο στηρίζουμε από τεχνική άποψη».

Είπε ακόμη ότι «στο ενεργειακό μείγμα της Ελλάδας, η καθαρή ενέργεια έχει ήδη φτάσει το 60% και έχουμε πλέον περικοπές ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ».

«Έχουμε επίσης πολύ φιλόδοξα σχέδια σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων, κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρχει πιο έντονη ανάγκη για εξαγωγές. Γι’ αυτό σχεδιάζουμε μία σειρά νέων διεθνών διασυνδέσεων», πρόσθεσε ο κ. Μανουσάκης.

Ο κ. Μανουσάκης είπε ακόμη ότι αυτά τα έργα μπορούν να δώσουν τη δυνατότητα να μεταφέρονται τεράστιες ποσότητες «πράσινης» ενέργειας από τη Μεσόγειο προς την κεντρική Ευρώπη, όπου βρίσκονται τα μεγάλα κέντρα κατανάλωσης.

«Αυτό θα είναι αμοιβαία επωφελές για όλες τις οικονομίες που εμπλέκονται», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ, κατά την παρέμβασή του, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, Μάριος Παναγίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη διασύνδεσης του νησιού, για να επιτευχθεί η ενσωμάτωσή του στο ευρωπαϊκό ηλεκτρικό δίκτυο και να τερματιστεί η ενεργειακή του απομόνωση.

Δεδομένων και των φιλόδοξων ευρωπαϊκών στόχων για την ενέργεια και το κλίμα, ο κ. Παναγίδης χαρακτήρισε τις διασυνδέσεις ως υποδομές που είναι απολύτως απαραίτητες για την ενεργειακή μετάβαση της ηπείρου.

Στην περίπτωση της Κύπρου, όπως είπε, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ, η ηλεκτρική διασύνδεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας, θα συμβάλει στη μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, στη ασφάλεια τροφοδοσίας του νησιού και στο «πρασίνισμα» του ενεργειακού του μείγματος.

Επιπλέον, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι στο πάνελ, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή επικεφαλής Ευρωπαίων Διαχειριστών και της αναπληρώτριας Υπουργού Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμης Ενέργειας της Αιγύπτου Sabah Mashaly, αναδείχθηκε η ανάγκη να επιταχυνθούν οι διασυνδέσεις τόσο μεταξύ των κρατών της ΕΕ όσο και ανάμεσα στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική.

Σε ό,τι αφορά τις διασυνδέσεις που δρομολογούνται στην ευρύτερη περιοχή, η κ. Mashaly, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ, ξεχώρισε τη διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου GREGY, που σχεδιάζεται να μεταφέρει τεράστιες ποσότητες «καθαρής» ενέργειας από ΑΠΕ στο ευρωπαϊκό σύστημα, μέσω της Ελλάδας.

Ειδική αναφορά έκανε ο Αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ Ιωάννης Μάργαρης στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Γερμανίας, Green Aegean Interconnector, λέγοντας ότι «ο Διαχειριστής ωριμάζει την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Γερμανίας και θα έχει οριστικοποιήσει την προκαταρκτική μελέτη του έργου μέχρι το τέλος του 2024».

Ο κ. Μάργαρης ανέφερε ότι πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο έργο για το οποίο ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται σε ανοιχτό διάλογο με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, όπως οι Διαχειριστές της Σλοβενίας, της Αυστρίας της Γερμανίας καθώς και με προμηθευτές, προκειμένου να αναγνωριστούν από κοινού οι τεχνικές δυνατότητες, οι ανάγκες των γειτονικών συστημάτων και να προχωρήσει ο σχεδιασμός του.

«Είναι μία από τις λίγες πολύ-τερματικές ηλεκτρικές διασυνδέσεις που αναπτύσσονται αυτή τη στιγμή παγκοσμίως και αποτελεί ένα έργο τεχνολογικής αιχμής», πρόσθεσε.

Στη βάση αυτή, ο κ. Μάργαρης, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ανέφερε ότι ο ΑΔΜΗΕ διαθέτει αυτοπεποίθηση και τεχνογνωσία για έργα αυτού του βεληνεκούς, λόγω της εμπειρίας που έχει αποκομίσει από τις πολύ απαιτητικές νησιωτικές διασυνδέσεις που υλοποιεί στο Αιγαίο τα τελευταία χρόνια.

Δειτε Επισης

Στα χέρια των ξενοδόχων και των συντεχνιών η μεσολαβητική Παναγιώτου-Χρονικό ορόσημο η 21η Οκτωβρίου
Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου: Επέκταση του campus με υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις (photos)
Πλεόνασμα ύψους €1.37 δισ. τους πρώτους οκτώ μήνες του 2024-Αυξήθηκε κατά €469,9
Ο Φωκίων Καραβίας στην Ελληνική-«Να γίνουμε η μεγαλύτερη και καλύτερη τράπεζα της Κύπρου»
Ολόκληρη η κυπριακή επιχειρηματική πραγματικότητα σε 412 σελίδες-Οι 1000+μεγαλύτερες εταιρείες στην Κύπρο
Συνεργασία κλάδου ακινήτων και τραπεζικών ιδρυμάτων προς όφελος της οικονομίας
Το «Palm Beach Resort» μετατρέπεται σε resort υψηλών προδιαγραφών-Επένδυση 100 και πλέον εκατομμυρίων
Κορυφαίοι διεθνείς εμπειρογνώμονες συμμετέχουν στο φετινό Compliance Forum
Η βιομηχανία τυχερών παιχνιδιών σε αναζήτηση...ισορροπίας-Τι εισηγούνται οι εταιρείες στους επόπτες
Leonardo Club Latsi: Τι θα περιλαμβάνει η νέα επένδυση της Fattal Hotel στην Πάφο