Powered by

Αναλυτές: Η χρυσή εποχή των χρηματαγορών τελειώνει-Η Fed ετοιμάζεται να μειώσει τα επιτόκια

H χρυσή εποχή για τα μετρητά μπορεί να βρίσκεται στο τέλος της, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ετοιμάζεται να μειώσει τα επιτόκια.

Τα περιουσιακά στοιχεία στις χρηματαγορές των ΗΠΑ άγγιξαν το ρεκόρ των 6,24 τρισεκατομμυρίων δολαρίων αυτό το μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Investment Company Institute.

Οι μειώσεις των επιτοκίων αναμένεται να οδηγήσουν τελικά τις αποδόσεις στις χρηματαγορές πάνω από το 5%, ένα ποσοστό αδιανόητο πριν από λίγα χρόνια. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι οι μεμονωμένοι επενδυτές εγκαταλείπουν τα μετρητά για να κυνηγήσουν αποδόσεις σε μετοχές και ομόλογα. Περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια εισέρρευσαν στις χρηματαγορές τον Αύγουστο, σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης δεδομένων EPFR.

Η ανθεκτικότητα των χρηματαγορών αποτελεί πρόσφατο παράδειγμα για το πώς τα μετρητά έχουν επανεμφανιστεί ως μια κατηγορία περιουσιακών στοιχείων που μπορεί να ανταγωνιστεί τις μετοχές και τα ομόλογα.

Τα περιουσιακά στοιχεία στις χρηματαγορές έχουν αυξηθεί κατά 313 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, σύμφωνα με την Crane Data, παρά τις σημαντικές αποδόσεις των μετοχών και τις προσδοκίες ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια.

Τα μετρητά θεωρούνται ως μία από τις ασφαλέστερες και πιο ρευστοποιήσιμες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, ενισχύοντας την ελκυστικότητά τους για τους συνταξιούχους και πολλούς άλλους επενδυτές.

Όπως αναφέρει το Reuters, αν και οι αποδόσεις αναμένεται να μειωθούν τους επόμενους μήνες, οι προβλέψεις δείχνουν ότι θα σταματήσουν πολύ κοντά στα σχεδόν μηδενικά επίπεδα που είχαν σημειωθεί πριν από μερικά χρόνια, όταν ο θρύλος των hedge funds Ρέι Ντάλιο δήλωσε ότι «τα μετρητά είναι σκουπίδια».

Αρκετοί επενδυτές διατηρούν επίσης τις τοποθετήσεις τους σε μετρητά λόγω των ανησυχιών για τις αποτιμήσεις των μετοχών μετά το ράλι που έχει οδηγήσει τον S&P 500 σε υψηλά ρεκόρ, καθώς και λόγω της αβεβαιότητας ενόψει των αμερικανικών προεδρικών εκλογών.

Ωστόσο, οι επενδυτές που κατέχουν πάρα πολλά μετρητά μπορεί να χάσουν τις συχνά ανώτερες αποδόσεις άλλων κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων. Τα μετρητά έχουν ιστορικά αποδώσει κατά μέσο όρο 2% τους 12 μήνες μετά την έναρξη της μείωσης των επιτοκίων από τη Fed, ενώ οι μετοχές έχουν αποδώσει 11% και τα κρατικά ομόλογα απέδωσαν 5%, σύμφωνα με μελέτη της Hartford Funds για τους κύκλους μείωσης των επιτοκίων από το 1928.

Η αφοσίωση των επενδυτών στα μετρητά θα μπορούσε να δοκιμαστεί εάν μια αποδυναμωμένη οικονομία ωθήσει τη Fed να μειώσει τα επιτόκια ταχύτερα ή βαθύτερα από ό,τι αναμενόταν.

Ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να αυξήσει την ελκυστικότητα των περιουσιακών στοιχείων-καταφυγίων, εάν οι ανησυχίες για την ανάπτυξη προκαλέσουν sell-off των μετοχών.

Οι συναλλασσόμενοι θα αναλύσουν ενδελεχώς τα αναμενόμενα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ για να δουν αν η αδυναμία της αγοράς εργασίας που ταρακούνησε τις αγορές στα τέλη Ιουλίου και στις αρχές Αυγούστου έχει, πια, περιοριστεί.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης που συνδέονται με το επιτόκιο της Fed υποδεικνύουν ότι οι αγορές τιμολογούν περίπου δύο ποσοστιαίες μονάδες σε μειώσεις επιτοκίων κατά το επόμενο έτος.

Οι τελευταίες εισροές σε funds που δραστηριοποιούνται στις χρηματαγορες περιλάμβαναν χρήματα από θεσμικούς επενδυτές που επιδιώκουν να «κλειδώσουν» τις αποδόσεις ενόψει των μειώσεων της Fed, όπως έδειξαν τα στοιχεία της EPFR.

Ωστόσο, τα μετρητά είναι επίσης δημοφιλή για τους ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν περισσότερα από 4 τρισ. δολάρια από τα κεφάλαια που συναλλάσσονται σήμερα στις χρηματαγορές, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Σεντ Λούις.

Πηγή: newmoney

Δειτε Επισης

Στέλνει μια ντουζίνα επιστολές σε εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ ο Τραμπ-Ενημερώνει για τους δασμούς στα προϊόντα τους
Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού: Ακόμη 20 τόνους χρυσού αγόρασαν τον Μάιο οι Κεντρικές Τράπεζες
Τα γερμανικά εργοστάσια «φρενάρουν» εν μέσω αβεβαιότητας στο εμπόριο με τις ΗΠΑ
Βιλερουά: Η ισχυροποίηση του ευρώ απειλεί τον στόχο της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό
ΕΚΤ: Καύσωνας και κλιματική κρίση «καίνε» το ΑΕΠ και ανεβάζουν τον πληθωρισμό
Αρχίζουν οι επιστολές Τραμπ για δασμούς 10%-70%... Θα επιβληθούν τεθούν σε ισχύ τον Αύγουστο
Μπέσεντ: Ανταποδοτικός δασμός 10% για περίπου 100 χώρες πριν την προθεσμία της 9ης Ιουλίου
«Καμπανάκι» από την Oxford Economics-Η Ε.Ε. κινδυνεύει με εμπορική συρρίκνωση
Πέρασε και από το Κογκρέσο το φορολογικό νομοσχέδιο Τραμπ-«Θα κάνει τις ΗΠΑ διαστημόπλοιο»
Lars Klingbeil: Κορυφαία προτεραιότητα η επαναφορά της Γερμανίας σε τροχιά ανάπτυξης