Powered by

Ο Μάριος Κληρίδης νέο μέλος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου-Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Οικονομικών

Τον διορισμό του οικονομολόγου Μάριου Κληρίδη ως μέλους του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο, ενημερώνοντας σχετικά την κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών με την οποία, σύμφωνα με τη νομοθεσία, πρέπει να διαβουλευθεί προτού οριστικοποιηθεί ο διορισμός.

Η εν λόγω απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, θα τεθεί σήμερα Δευτέρα (9/9) στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, στην παρουσία του γενικού διευθυντή του υπουργείου Οικονομικών, Γιώργου Παντελή, και του προέδρου του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, Μιχάλη Περσιάνη.

Πάντως, για την πρόθεση διορισμού του κ. Κληρίδη στο Δημοσιονομικό Συμβούλιο έχει ήδη ενημερωθεί η Επιτροπή με επιστολή που απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, μέσω της οποίας αναφέρει πως εξουσιοδοτήθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο για:

  • Να διαβουλευθεί με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, σχετικά με τον διορισμό του κ. Μάριου Κληρίδη, ως μέλους του Δημοσιονομικού Συμβουλίου και
  • Να επαναφέρει το θέμα στο Υπουργικό Συμβούλιο, αφού λάβει τις απόψεις της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού για τη λήψη τελικής απόφασης για το διορισμό του κ. Κληρίδη.

Η επιστολή του κ. Κεραυνού προς την Επιτροπή Οικονομικών, συνοδεύεται από την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία λήφθηκε σε συνεδρία του στις 5 Αυγούστου.

Η σύνθεση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με το άρθρο 20(1) του «περί της Δημοσιονομικής Ευθύνης και του Δημοσιονομικού Πλαισίου Νόμου», το Δημοσιονομικό Συμβούλιο απαρτίζεται από τρία μέλη, που διορίζονται από το Υπουργικό Συμβούλιο, κατόπιν διαβούλευσης με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων, ένα εκ των οποίων εκτελεί χρέη Προέδρου, στη βάση πλήρους απασχόλησης.

Η θητεία του μέλους που διορίζεται ως Πρόεδρος είναι για έξι έτη, ενώ για τα υπόλοιπα δύο μέλη, η θητεία τους είναι στη βάση μερικής απασχόλησης για πέντε και τέσσερα έτη, αντίστοιχα.

Η θητεία των δύο μελών του Δημοσιονομικού Συμβουλίου αποφασίζεται κατόπιν κλήρωσης μεταξύ τους, ενώ και τα δύο αυτά μέλη αμείβονται κατά συνεδρίαση (on horarium), όπως καθορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σε περίπτωση αντικατάστασης οποιουδήποτε από τα τρία μέλη του Συμβουλίου, λόγω θανάτου ή παραίτησης ή απομάκρυνσης από τα καθήκοντά του, η θητεία του νέου μέλους είναι για το υπόλοιπο της θητείας του μέλους που αντικαθιστά.

Όταν, δε, η θητεία οποιουδήποτε από τα μέλη του Συμβουλίου λήξει, η διαδικασία ανανέωσης της θητείας του μέλους ή ο διορισμός νέου μέλους ολοκληρώνεται πριν από τη λήξη της θητείας του υφιστάμενου μέλους.

Επίσης, σε περίπτωση κένωσης θέσεως στο Συμβούλιο λόγω θανάτου ή απομάκρυνσης μέλους του, η κενή αυτή θέση πληρώνεται, το αργότερο, εντός ενός μηνός.

Τονίζεται πως, τα μέλη του Συμβουλίου δύνανται να διορίζονται το μέγιστο για δύο συνεχόμενες θητείες.

Οι αρμοδιότητες του Συμβουλίου

Αξίζει, εξάλλου, να αναφερθεί πως, σύμφωνα με τη νομοθεσία, αποστολή του Δημοσιονομικού Συμβουλίου είναι η δημόσια, έγκαιρη και αποτελεσματική παρέμβαση με στόχο την αποφυγή δημοσιονομικού εκτροχιασμού και την διασφάλιση της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας των δημοσίων οικονομικών.

Προς αυτό τον σκοπό, σημαντική παράμετρος είναι η προώθηση βέλτιστων πρακτικών δημοσιονομικής διαχείρισης με στόχο την μακροοικονομική σταθερότητα, βιωσιμότητα και ανάπτυξη προς όφελος των πολιτών.

Η μακροπροληπτική προσέγγιση συνεπάγεται, όχι μόνο τον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα του ετήσιου προϋπολογισμού της Δημοκρατίας, αλλά και τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για διασφάλιση της ευρωστίας της Κύπρου και των πολιτών σε βάθος χρόνου.

Επισημαίνεται πως, το Δημοσιονομικό Συμβούλιο υποβάλλει, το συντομότερο δυνατό, μετά τη λήξη κάθε οικονομικού έτους, ετήσια έκθεση σχετικά με τις δραστηριότητες του, κατά τη διάρκεια του έτους, στη Βουλή των Αντιπροσώπων και ταυτόχρονα τη δημοσιεύει στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

  • Το who is who του Μάριου Κληρίδη

Ο Δρ Μάριος Κληρίδης σπούδασε Οικονομικά στο London School of Economics (BSc, MSc, PhD). Το 1982 προσλήφθηκε στην Ελληνική Τράπεζα ως Προϊστάμενος του τμήματος Προγραμματισμού & Οικονομικών Μελετών. Στη συνέχεια, ανέλαβε επιπρόσθετα τις Υπηρεσίες Καρτών & Λιανικής Τραπεζικής, Επενδυτικής Τραπεζικής και Υπηρεσίες Treasury και International Banking.

Το 2001 έγινε Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου με πενταετές συμβόλαιο, ενώ μετά τη λήξη της θητείας του το 2006 επέστρεψε στην Ελληνική Τράπεζα για να αναλάβει την διεύθυνση Διαχείρισης Κινδύνων και την θέση Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή.

Το 2013 ανέλαβε τη θέση του Γενικού Διευθυντή της Συνεργατικής Τράπεζας, από την οποία παραιτήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015.

Ο κ. Κληρίδης δίδασκε μέχρι και πρότινος σαν Ειδικός Επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου σε M.Sc. και φοιτητές M.B.A., με θέμα «Κυπριακό Τραπεζικό Σύστημα, Χρήματα και Κεφαλαιαγορές».

Δειτε Επισης

Τοποθετείται επί της αναπομπής του νόμου για όριο στις συναλλαγές μεγάλων ποσών σε ρευστά διαθέσιμα η Βουλή
Αυτά είναι τα 19 σχέδια για ανέργους και εργαζομένους που θα «τρέξει» η ΑνΑΔ το 2025-Όλες οι πληροφορίες
H πληθώρα και το άλμα των κενών θέσεων εργασίας-Οι κλάδοι με τις περισσότερες
Με εβδομαδιαίες ζημιές 0,68% έκλεισε το Χρηματιστήριο
Επιδοτήσεις σε 28.000 άτομα μέσα σε 18 ημέρες από τον ΚΟΑΠ-«Άθλος σε ευρωπαϊκό επίπεδο»
Πλεόνασμα €867,5 εκατ. για γενική κυβέρνηση το γ΄ τρίμηνο-Πού οφείλεται η αύξηση των συνολικών εσόδων
Τα είπε με την Χρηματοοικονομικό Επίτροπο ο Κεραυνός-Αντάλλαξαν αποψείς για θέματα των αρμοδιοτήτων της
Ξεκίνησε από την Κύπρο την πανευρωπαϊκή περιοδεία του σε παράκτιες περιοχές ο Καδής-Συναντήθηκε με ψαράδες
Επέκταση ισχύος για το σχέδιο πολεοδομικών κινήτρων προς ανάκαμψη της επιχειρηματικής δραστηριότητας
Δάνειο €200 εκατ. από ΕΤΕπ για μερική χρηματοδότηση οδικών έργων-Έπεσαν οι υπογραφές