Lobbying στην Κύπρο: Εκπαιδευτικό σεμινάριο για το νέο νομοθετικό πλαίσιο

Το lobbying αποτελεί μια σημαντική διαδικασία μέσω της οποίας επιχειρήσεις και ιδιώτες επιδιώκουν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης, με στόχο τη διαμόρφωση πολιτικών, νομοθεσιών και άλλων δράσεων.

Με τη θέσπιση του νέου νομοθετικού πλαισίου στην Κύπρο, το ενδιαφέρον για τη διαφάνεια και τη λογοδοσία στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων έχει ενταθεί σημαντικά.

Στο πλαίσιο αυτό, το European Institute of Management and Finance (EIMF), σε συνεργασία με τους εκπαιδευτές Νικόλα Κυριακίδη και Γιώργο Ησαΐα, προσφέρει ένα εξειδικευμένο σεμινάριο που απευθύνεται σε επαγγελματίες, τεχνοκράτες και ιδιώτες, οι οποίοι επιθυμούν να κατανοήσουν και να προσαρμοστούν στις νέες νομοθετικές απαιτήσεις.

Ιστορικό της Νομοθεσίας για το Lobbying στην Κύπρο

Στις 17 Φεβρουαρίου 2022, η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου ενέκρινε τον «Περί της Διαφάνειας στις Διαδικασίες Λήψης Δημόσιων Αποφάσεων και Συναφών Θεμάτων Νόμο του 2022 (Ν. 20(Ι)/2022)», με σκοπό να εγκαθιδρύσει ένα πλαίσιο διαφάνειας στις διαδικασίες λήψης δημόσιων αποφάσεων. Η νομοθεσία αυτή επιδιώκει να αποτρέψει τη δημιουργία συνθηκών που επιτρέπουν ή διευκολύνουν την εκκόλαψη πράξεων διαφθοράς, απαιτώντας από όσους επιθυμούν να συμμετέχουν σε αυτές τις διαδικασίες να εγγράφονται σε ειδικό μητρώο λομπιστών και να καταθέτουν σχετικές αναφορές μετά από κάθε συνάντηση με κρατικούς αξιωματούχους.

Στις 6 Απριλίου 2023, θεσπίστηκαν οι «Οι περί της Διαφάνειας στις Διαδικασίες Λήψης Δημόσιων Αποφάσεων και Συναφών Θεμάτων Κανονισμοί του 2023 (Κ.Δ.Π. 118/2023)» για την περαιτέρω διευκρίνιση και εφαρμογή του νόμου. Οι κανονισμοί αυτοί καθορίζουν τις διαδικασίες συλλογής, επεξεργασίας και δημοσιοποίησης των πληροφοριών που σχετίζονται με τις διαδικασίες λήψης δημόσιων αποφάσεων. Στις 27 Νοεμβρίου 2023, η Αρχή κατά της Διαφθοράς άρχισε να αποδέχεται αιτήσεις για εγγραφή στο μητρώο λομπιστών, ενώ εξέδωσε και κώδικα δεοντολογίας που θα πρέπει να ακολουθούν οι εγγεγραμμένοι λομπίστες. Την 1η Μαρτίου 2024 όλες οι πρόνοιες του νόμου τέθηκαν σε εφαρμογή.

Στόχοι και Θεματολογία του Σεμιναρίου

Το σεμινάριο του EIMF έχει σχεδιαστεί για να προετοιμάσει τους συμμετέχοντες να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις απαιτήσεις της νέας νομοθεσίας για το lobbying στην Κύπρο. Μέσα από αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να:

  • Περιγράψουν τις αρχές και τις προβλέψεις της νομοθεσίας που ρυθμίζει το lobbying στην Κύπρο.
  • Αναγνωρίσουν τις παραβάσεις και τις ποινές που προβλέπονται από τη νομοθεσία, όπως η μη εγγραφή στο μητρώο ή η υποβολή ψευδών αναφορών.
  • Κατανοήσουν πώς η κυπριακή νομοθεσία συσχετίζεται με καλύτερες πρακτικές που ακολουθούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
  • Αναπτύξουν δεξιότητες σωστής εμπλοκής στις δημόσιες διαδικασίες λήψης αποφάσεων και να κατανοήσουν τις υποχρεώσεις τους κατά τη διάρκεια αυτών των διαδικασιών.

Δομή του Σεμιναρίου

Το σεμινάριο περιλαμβάνει μια εκτενή παρουσίαση της σχετικής νομοθεσίας, ξεκινώντας με μια εισαγωγή στο lobbying και την εξέλιξή του ως πρακτική. Οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν για τον σκοπό της νομοθεσίας, καθώς και για το πώς αυτή επιδιώκει να γεφυρώσει τα κενά διαφάνειας στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Ένα σημαντικό κομμάτι του σεμιναρίου είναι η ανάλυση των παραβάσεων και των ποινών που επιβάλλονται σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης με τη νομοθεσία.

Οι συμμετέχοντες θα εξοικειωθούν με τις διαδικασίες εγγραφής στο μητρώο λομπιστών και την υποβολή αναφορών, καθώς και με τις υποχρεώσεις που έχουν μετά από κάθε συνάντηση με κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Οι εκπαιδευτές, Νικόλας Κυριακίδης και Γιώργος Ησαΐα, θα μοιραστούν την πολύτιμη εμπειρία τους, παρέχοντας πρακτικά παραδείγματα από την ευρωπαϊκή πρακτική και τη συμμετοχή των λομπιστών σε διαφορετικά στάδια της νομοθετικής διαδικασίας στην ΕΕ.

Σημαντικότητα του Σεμιναρίου

Το συγκεκριμένο σεμινάριο αποτελεί μια απαραίτητη επένδυση για κάθε επαγγελματία που επιδιώκει να συμμετάσχει υπεύθυνα και αποτελεσματικά στις διαδικασίες λήψης δημόσιων αποφάσεων στην Κύπρο. Μέσα από την εις βάθος κατανόηση της νομοθεσίας και την απόκτηση πρακτικών δεξιοτήτων, οι συμμετέχοντες θα μπορέσουν να προσαρμοστούν στις νέες απαιτήσεις και να εξασφαλίσουν τη συμμόρφωση με τις κανονιστικές ρυθμίσεις, διασφαλίζοντας παράλληλα τη διαφάνεια και την ακεραιότητα στις επαγγελματικές τους δραστηριότητες.

Πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία να ενισχύσουν την επαγγελματική τους θέση και να διαδραματίσουν έναν ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση των δημόσιων πολιτικών στην Κύπρο.

Για περισσότερες πληροφορίες και για να εγγραφείτε στο σεμινάριο, επισκεφθείτε τον ακόλουθο σύνδεσμο: Διαδικασίες Lobbying στην Κύπρο – Αρχές και Διατάξεις του Νόμου του 2022 Αρ. 20(Ι)/2022

Δειτε Επισης

Ιωάννα Φιάκκου: Αδιαπραγμάτευτη η ανάπτυξη της ΕΑΣ-Στόχος η εμπιστοσύνη παικτών, αγοράς και κοινωνίας
Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος: «Σύγχρονες τάσεις στην τραπεζική: Προκλήσεις και κίνδυνοι»
Mastercard: Έρχεται ξανά το «Level up with Mastercard» στις Foody παραγγελίες με πλούσια δώρα
Σωτήρης Σκιαδάς: Ο σκοπός της PadelPro...Να συμβάλουμε στην ανάπτυξη του padel στην Κύπρο (video)
Η ImarComms λανσάρει το νέο short course «AI in Digital Marketing»
Bird Aviation: Επενδύει σε νέες εγκαταστάσεις στη Λάρνακα-Το νέο έργο που υλοποιεί
Deal στον χώρο της διαφήμισης και της επικοινωνίας-Συγχωνεύονται Red Wolf και Ogilvy Κύπρου
Inspire 2024: Το Cocktail Stage κερνάει Business on the Rocks
Η Ακαδημία Γυναικών Επιχειρηματιών Κύπρου ξεκινά τη δεύτερη χρονιά της με 50 νέες συμμετέχουσες
Η Universal Life τίμησε τους κορυφαίους ασφαλιστικούς συμβούλους της