Ο φόβος που φέρνει κόλαση, το μηδενικό περιθώριο λάθους και γιατί θέλει καθαρές κουβέντες για GSI η Λευκωσία

Αποφασισμένη να εξαντλήσει κάθε περιθώριο διαπραγμάτευσης, προκειμένου να διασφαλίσει πως οι όποιες αποφάσεις λάβει για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης θα είναι οι κατά το δυνατό ορθότερες εμφανίζεται η Κυβέρνηση, με την πρωτοβούλια που ανέλαβε για σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων φορέων στην Κύπρο την ερχόμενη Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου να εντάσσεται ακριβώς σε αυτή την προσέγγιση.

Ό,τι δηλαδή οι όποιες αποφάσεις της θα ληφθούν στη βάση ξεκάθαρων δεδομένων και μακριά από ασάφειες ή αμφιβολίες γύρω από το πλαίσιο υλοποίησης του έργου, με τρόπο τέτοιο που να ελαχιστοποιείται αν όχι να εκμηδενίζεται η πιθανότητα η Κυπριακή Δημοκρατία να βρει μελλοντικά μπροστά της αρνητικά τετελεσμένα ως αποτελέσμα σημερινών ενδεχόμενων άστοχων χειρισμών της.

Μάλιστα, το...προηγούμενο ανάλογου μεγάλου βεληνεκούς έργων, όπως για παράδειγμα το τερματικό ή ενιαία ανάπτυξη της μαρίνας και του λιμανιού της Λάρνακας, είναι παράγοντας που στην Κυβέρνηση προσμετρούν δεόντως, καθότι σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν να δουν το εγχείρημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης να εξελίσσεται κατ' αντίστοιχο προβληματικό τρόπο.

Ως εκ τούτου, και αντιλαμβανόμενοι το μηδενικό περιθώριο λάθους, θέλουν να σβήσουν κάθε γκρίζα ζώνη, με αρκούντως χαρακτηριστικές τις χθεσινοβραδίνες δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη ως προς την σκοπιμότητα της σύσκεψης της ερχόμενης Τρίτης.

Αυτή, μάλιστα, θα είναι η πρώτη φορά που όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, αφού μέχρι σήμερα είτε είχαν ξεχωριστές συναντήσεις είτε τηλεδιασκέψεις -άλλοτε με τη συμμετοχή άλλων κι άλλοτε με τη συμμετοχή κάποιων εκ των μερών.

Γιατί κρίθηκε αναγκαία η σύσκεψη

Σύμφωνα με πληροφορίες του InBusinessNews, η συνάντηση κρίθηκε αναγκαίο να γίνει στο πλαίσιο και των διευκρινίσεων που ζήτησε η Κυβέρνηση, καθώς και ένεκα του γεγονότος ότι υπάρχουν ζητήματα νομικής φύσεως, για τα οποία η Κυβέρνηση χρειάζεται τη νομική συμβουλή του νομικού της συμβούλου που στην προκειμένη περίπτωση είναι η Νομική Υπηρεσία.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες και με δεδομένο ότι το θέμα αφορά πολλά και διαφορετικά μέρη, θεωρήθηκε πιο ωφέλιμο άπαντες να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και με αμεσότητα να μπορέσουν να αποσαφηνιστούν και να ξεκαθαριστούν ορισμένα σημεία, ώστε εν συνεχεία η Κυβέρνηση να λάβει και τις τελικές της αποφάσεις, εν πρώτοις σε ό,τι αφορά την κάλυψη εξόδων του ΑΔΜΗΕ με το μέγιστο ποσό τα 125 εκατομμύρια ευρώ σε διάστημα πέντε ετών, δηλαδή κατά τη διάρκεια κατασκευής του καλωδίου.

Όπως την ίδια ώρα πληροφορείται το InBusinessNews, αυτό που ενδιαφέρει πρωτίστως στην παρούσα φάση την Κυβέρνηση, είναι να μην μετακυλιστεί το οποιοδήποτε κόστος στους Κύπριους καταναλωτές, δηλαδή να μην προκύψει οποιοδήποτε κόστος που θα οδηγήσει σε αύξηση των λογαριασμών ηλεκτρισμού τους.

Την ίδια ώρα, καίριας σημασίας ζήτημα για την Κυβέρνηση είναι και το θέμα της διασφάλισης των δημοσίων οικονομικών, αφού σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να επηρεαστεί ή να τεθεί σε κίνδυνο η βιωσιμότητά τους.

Το γεωπολιτικό ρίσκο

Όσον αφορά, πάντως, το γεωπολιτικό ρίσκο, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν υποβαθμίζεται, αλλά και ούτε παραγνωρίζεται, η Κυβέρνηση φαίνεται να επιθυμεί να χαμηλώσουν οι τόνοι σε αυτή την παράμετρο, με γνώμονα πως η αναγνώριση του οποιουδήποτε ρίσκου, ειδικά σε ό,τι αφορά την Τουρκία, ενδεχομένως να βάλει σε περαιτέρω περιπέτειες το έργο.

Παράλληλα, με αυτή την στάση η Κυβέρνηση επιδιώκει να στείλει και το ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι όποιες ενέργειές της, κυρίως στα ενεργειακά, δεν θα είναι υπό την αίρεση ή την καλή πρόθεση του οποιουδήποτε, πόσο μάλλον της Τουρκίας.

Επίσης, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η Κυβέρνηση θεωρεί ότι με το να επικαλούμαστε συνεχώς το γεωπολιτικό ρίσκο και τον φόβο μήπως η Τουρκία παρεμποδίσει την ολοκλήρωση του έργου, είναι σαν να αμφισβητούμε από μόνοι μας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Ίσως να μην καταβάλουμε 125 εκ. ευρώ στον ΑΔΜΗΕ

Σε ό,τι αφορά την κατ’ αρχήν συμφωνία που επιτεύχθηκε την περασμένη Δευτέρα, η Κυβέρνηση θεωρεί ότι αυτή σε καμία περίπτωση δεν είναι δεσμευτική, αφού οι επίσημες αποφάσεις για τέτοιου είδους έργα, λαμβάνονται είτε από τις Κυβερνήσεις-στην περίπτωση της Κύπρου από το Υπουργικό Συμβούλιο- είτε από τις ρυθμιστικές αρχές -στην προκειμένη περίπτωση από την ΡΑΕΚ-, είτε από κοινού.

Με γνώμονα τούτο, δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο η Κυβέρνηση να αποσύρει την όποια δέσμευση έδωσε μέσω της κατ’ αρχήν συμφωνία και να μην καταβάλει τελικά τα 125 εκ. ευρώ στον ΑΔΜΗΕ.

Επί της ουσίας, όπως πληροφορείται το InBusinessNews, εάν η Κυβέρνηση δεν λάβει ικανοποιητικές διευκρινίσεις και δεσμεύσεις επί των ζητημάτων που θέτει, κυρίως για μη επιβάρυνση με οποιοδήποτε τρόπο των Κυπρίων καταναλωτών, δεν θα καταβάλει οποιοδήποτε ποσό στον ΑΔΜΗΕ και τότε θα πρέπει ο ίδιος ο φορέας υλοποίησης να εξεύρει άλλους τρόπους για εξασφάλιση των 125 εκ. ευρώ.

Τι προνοεί η κατ’ αρχήν συμφωνία

Υπενθυμίζεται πως, η κατ’ αρχήν συμφωνία που επιτεύχθηκε την περασμένη Δευτέρα προέβλεπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα χρηματοδοτούσε από το 2025 και μέχρι την ολοκλήρωση του έργου το 2030, με 25 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο και συνολικά με 125 εκ. ευρώ τις δαπάνες του ΑΔΜΗΕ.

Το ποσό αυτό -125 εκ. ευρώ- η Κυπριακή Δημοκρατία θα το κατέβαλε στον ΑΔΜΗΕ από το Ταμείο Ρύπων, το οποίο αντλεί έσοδα από την εμπορία δικαιωμάτων ρύπων, μέσω, ενδεχομένως, των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς, ωστόσο, να επιβαρύνονται οι καταναλωτές αφού θα επέστρεφε το ποσό που θα πλήρωναν υπό την μορφή χορηγίας ή επιδότησης των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Δειτε Επισης

Πετρέλαιο: Τα δύο «αγκάθια» που φέρνουν σε θέση άμυνας τον OPEC
Τέσσερις προτάσεις Κυριάκου Μητσοτάκη προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την ενέργεια
Προς ηλεκτρική διασύνδεση με το σωστό περιεχόμενο... Κορύφωση διεργασιών για να κλειδώσει η συμφωνία
Tο πήραν πάνω τους Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης και πάνε για deal για την ηλεκτρική διασύνδεση
GSI: Ανακοίνωσε πρόοδο, σε διαρκή επαφή με Μητσοτάκη ο Χριστοδουλίδης-«Kάποιοι σκέφτονται τις εκλογές»
Μπουστάρισμα από Ισραήλ στην ηλεκτρική διασύνδεση-«Κορυφαία προτεραιότητα»
Χωρίς εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα η Κύπρος-Η προθεσμία Ιουνίου και η έκκληση από Κάντρι Σίμσον
Sarapis Energy: Ετοιμάζει φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 3,427 MW στην επαρχία Πάφου
Η επιβεβαίωση διαφωνιών, η αμηχανία και το νέο χρονικό ορόσημο για την ηλεκτρική διασύνδεση
Στρεβλώσεις στην εμπορία καυσίμων βλέπει ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών-Ποια είναι η απόκλιση