Powered by

Έτοιμη τέλος του έτους η ηλεκτρονική διαδικασία για εργοδότηση υπηκόων τρίτων χωρών

Στη διαδικασία της ανάκτησης παροχών που δόθηκαν στην περίοδο της COVID-19, μέσω ειδικών σχεδίων, για τις οποίες έχει διαπιστωθεί ότι χρειάζεται να ενεργοποιηθούν αυτές οι διαδικασίες, βρίσκονται οι αρμόδιες αρχές δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννης Παναγιώτου, μιλώντας κατά την πρώτη παρουσία του με την υπουργική του ιδιότητα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου.

Ταυτόχρονα, ο Υπουργός Εργασίας είπε ότι τα χρήματα που έχει δανειστεί (ενδοκυβερνητικός δανεισμός) η Κυπριακή Δημοκρατία από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ) ανέρχονται σε περίπου 10,5 δισεκατομμύρια ευρώ με επιτόκιο το οποίο ανήλθε το 2023 στο 4,2%.

«Αυτή η πολιτική του ενδοκυβερνητικού δανεισμού είναι σε ισχύ από το 1960, κατά καιρούς με διαφορετικά οχήματα ή με διαφορετικούς τρόπους», υπογράμμισε ο κ. Παναγιώτου, ανακοινώνοντας ότι στις επόμενες εβδομάδες το Υπουργικό Συμβούλιο θα λάβει σχετικές αποφάσεις για τα επόμενα βήματα της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης μέσα από τον διορισμό διυπουργικής επιτροπής με συγκεκριμένους όρους εντολής.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας, το συνολικό ανακτήσιμο ποσό, το οποίο δόθηκε στην περίοδο της COVID-19 για στήριξη των εργαζομένων, ανήλθε στα €11.979.479, εκ των οποίων εισπράχθηκε ποσό ύψους €4.313.358, ενώ έγιναν αποδεκτές ενστάσεις για ποσό ύψους €3.774.082.

Επίσης, συμψηφίστηκε ποσό ύψους €517.983 και εκκρεμεί για ανάκτηση ποσό ύψους €3.267.925 που προωθήθηκε από το Υπουργείο Εργασίας στη Νομική Υπηρεσία για περαιτέρω ενέργειες αναφορικά με περιπτώσεις που δεν ανταποκρίθηκαν σε επιστολές ανάκτησης.

Μιλώντας κατά την Επιτροπή Ελέγχου, η οποία συζήτησε την ειδική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το Υπουργείο Εργασίας για τα έτη 2020 και 2021, η οποία περιλαμβάνει και έλεγχο για τις πληρωμές των Ειδικών Σχεδίων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 που περιλαμβάνει και το έτος 2022, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι κατά την περίοδο της πανδημίας, πέραν του ότι διαπιστώθηκαν μεταξύ άλλων οι δυνατότητες του ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας υπηρεσίας και «είδαμε ότι μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα από ό,τι οι ίδιοι νομίζουμε ότι μπορούμε» και πέραν του ότι διαπιστώθηκαν οι αντοχές των ψηφιακών δομών του Υπουργείου, ιδιαίτερα των υπηρεσιών των κοινωνικών ασφαλίσεων, «διαπιστώθηκαν σημαντικές αδυναμίες σε σχέση με τη διασύνδεση βάσεων δεδομένων με βάσεις δεδομένων σε άλλες υπηρεσίες».

«Μέσα από αυτή την εμπειρία έχουμε προχωρήσει το προηγούμενο διάστημα στην διασύνδεση σημαντικού αριθμού βάσεων δεδομένων», είπε ο κ. Παναγιώτου, ο οποίος αναφέρθηκε, ως παράδειγμα, στις περιπτώσεις αιτητών ασύλου, λέγοντας ότι μέσα από την διασύνδεση των συστημάτων που έχει επιτευχθεί από την 1η Δεκεμβρίου, όταν απορριφθεί η αίτηση ενός αιτητή, ο εργοδότης που θα εργοδοτούσε αυτόν τον αιτητή λαμβάνει αυτόματα μήνυμα μέσα από το σύστημα του Υπουργείου Εργασίας έτσι ώστε να διακόψει την εργοδότηση.

Παράλληλα, ανέφερε ότι μέσα από τις διαπιστώσεις που αναδείχθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας έχουν δρομολογηθεί, μεταξύ άλλων, μια σειρά από ενέργειας για την αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών του Υπουργείου και πρόσθεσε ότι «ήδη διαπιστώνουμε ότι ξεκινήσαμε να πετυχαίνουμε αποτελέσματα που είναι αισθητά από τους πολίτες και τα οποία αφορούν τον χρόνο που χρειάζεται για την ολοκλήρωση των αιτημάτων που υποβάλλονται».

«Αναμένεται ότι μέσα στο επόμενο διάστημα η επιτάχυνση στην καταβολή των παροχών και των επιδομάτων θα βελτιωθεί περαιτέρω έτσι ώστε το κράτος να μπορεί να ανταποκρίνεται αποτελεσματικότερα στις ανάγκες των πολιτών», υπογράμμισε.

«Στόχος της Κυβέρνησης είναι η έγκαιρη καταβολή όλων των παροχών και επιδομάτων που καταβάλλονται από τις Υπηρεσίες των Κοινωνικών Ασφαλίσεων», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «ήδη καταβάλλεται εντός ενός μηνός η θεσμοθετημένη σύνταξη, το επίδομα μητρότητας και το επίδομα τοκετού, μετά από ενέργειες που έγιναν και καταφέραμε να έχουν αποτέλεσμα».

Ο Υπουργός Εργασίας είπε ακόμη ότι «έχουν επιταχυνθεί σημαντικά οι καταβολές για άλλες παροχές», όπως για παράδειγμα για το ανεργιακό επίδομα του οποίου ο χρόνος εξέτασης έχει περιοριστεί σε λιγότερο από ένα μήνα, σε σύγκριση με περισσότερο από 4 μήνες που χρειαζόταν προηγουμένως.

Αναφέρθηκε επίσης στο επίδομα ασθενείας για το οποίο χρειαζόταν κατά μέσο όρο περισσότερο από έξι μήνες, ενώ «τώρα χρειαζόμαστε λίγο περισσότερο από δύο μήνες» και πρόσθεσε πως υπάρχει περιθώριο για περισσότερη βελτίωση.

«Θα είμαι ικανοποιημένος όταν καταφέρουμε όλες οι παροχές του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων να καταβάλλονται εντός ενός μηνός», είπε ο κ. Παναγιώτου, ο οποίος εξέφρασε ικανοποίηση ότι μπορούν να πετύχουν τους στόχους που έχουν θέσει.

Είπε ακόμη ότι «έχει επιτευχθεί η σημαντική επιτάχυνση σημαντικού αριθμού επιδομάτων» και πρόσθεσε πως η επιτάχυνση στην οποία αναφέρθηκε «αφορά παροχές οι οποίες συναποτελούν σχεδόν το 90% των παροχών του ΤΚΑ».

Ανέφερε επίσης ότι «από τις αρχές του 2024 όλοι οι νέοι συνταξιούχοι λαμβάνουν την πρώτη πληρωμή για τη σύνταξη τους εντός ενός μηνός από την έναρξη της συνταξιοδότησης τους».

Επιπλέον, ο Υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε πως «μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η ετοιμασία της ηλεκτρονικής διαδικασίας μέσα από την οποία θα μπορούν οι εργοδότες που υποβάλλουν αιτήματα για εξασφάλιση άδειας εργασίας για εργοδότηση υπηκόων τρίτων χωρών να υποβάλουν τις αιτήσεις τους ψηφιακά».

Επιπλέον, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι σύμφωνα με κυβερνητικό νομοσχέδιο που βρίσκεται υπό συζήτηση στην Επιτροπή Εργασίας, θα έχουν υποχρέωση οι εργοδότες να καταγράφουν σε ηλεκτρονικό σύστημα του Υπουργείου τους όρους εργασίας των εργαζομένων τους, προσθέτοντας ότι «εφόσον εγκριθεί η νομοθεσία, αυτή θα μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή άμεσα».

Απαντώντας σε ερώτηση του Προέδρου της Επιτροπής Ζαχαρία Κουλία αν έχουν ετοιμαστεί τα ηλεκτρονικά προγράμματα που θα δεχθούν αυτόν τον μεγάλο όγκο, ο κ. Παναγιώτου απάντησε καταφατικά.

Χρέος κράτους προς ΤΚΑ

Αναφορικά με το ποσό που έχει διαχρονικά, από την δεκαετία του 1960 μέχρι σήμερα, επενδυθεί από το ΤΚΑ στο δημόσιο μέσα από τον λεγόμενο ενδοκυβερνητικό δανεισμό, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι το ποσό αυτό «είναι αυτό που συνυπολογίζεται στο πλαίσιο των αναλογιστικών μελετών για να μπορέσει να εκτιμηθεί κατάλληλα η βιωσιμότητα του Ταμείου» και πρόσθεσε πως άλλες επενδύσεις από μέρους του ΤΚΑ πιθανόν «να είχαν ήδη θέσει το ταμείο σε κίνδυνο και να μας είχαν βάλει σε περιπέτειες».

Ο Υπουργός είπε ότι «η δική μας Κυβέρνηση, διαπιστώνοντας ότι αυτή η πολιτική έχει συμπληρώσει τον κύκλο της, περιλαμβάνει τον εξορθολογισμό της επενδυτικής πολιτικής του ΤΚΑ στο πλαίσιο της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης έτσι ώστε ένα σημαντικό μέρος του αποθεματικού του Ταμείου να μπορεί να επενδυθεί εκτός δημοσίου και παράλληλα αναλαμβάνει η πολιτεία την ευθύνη της ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις της για επιστροφή ενός σημαντικού ποσού που έχει λάβει σε δανεισμό».

«Αυτή η πρακτική δεν μπορεί να συνεχιστεί», ανέφερε και ανακοίνωσε ότι «μέσα στις επόμενες εβδομάδες το Υπουργικό Συμβούλιο θα λάβει σχετικές αποφάσεις για τα επόμενα βήματα της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης μέσα από τον διορισμό της διυπουργικής επιτροπής προς αυτή την κατεύθυνση με συγκεκριμένους όρους εντολής».

«Μέσα από διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, με τις πολιτικές δυνάμεις και με τη δημόσια συζήτηση θέτουμε ως χρονικό ορόσημο στο τέλος του 2025 για να κατατεθούν τα νομοσχέδια στη Βουλή», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι «η βασική υποχρέωση που πρέπει να μας απασχολεί είναι το πως, μέσα από την βιωσιμότητα του ΤΚΑ που αξιολογείται με ορίζοντα 60 έτη όπου διαπιστώνεται πως περνά με επιτυχία την αξιολόγηση, κάθε φορά», το Ταμείο στην φάση που θα χρειαστεί τους τόκους της επένδυσης του αποθεματικού του να είναι σε θέση να τους αξιοποιήσει χωρίς αυτό να συνδέεται με τη δυνατότητα που θα έχουν στη συγκεκριμένη φάση τα δημόσια οικονομικά».

«Βλέποντας 40 χρόνια μπροστά κάνουμε αυτό τον σχεδιασμό» για να μην προκύψει σε καμιά περίπτωση αδυναμία του Ταμείου για ανταπόκριση στις υποχρεώσεις του», υπογράμμισε.

Δειτε Επισης

Στον προϋπολογισμό 2025 τα πρώτα 25 εκατ. για την ηλεκτρική διασύνδεση, ανοικτή πληγή το τερματικό
Μ. Κεραυνός: Οι προτεραιότητες του προϋπολογισμού 2025 και του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου 2025-2027
Προϋπολογισμός 2025: Αυξημένες αναπτυξιακές δαπάνες κατά 2,1%, μείωση μόνιμων θέσεων στο δημόσιο
Ανοδικά έκλεισε το ΧΑΚ την Παρασκευή-Εβδομαδιαία κέρδη 1,48%
Έπεσαν οι υπογραφές με ΕΤΕπ για δάνεια συνολικού ύψους €125 εκατ.-Σε τι αφορούν οι συμφωνίες
Ενώπιον του Υπουργικού ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2025-Οι τρεις βασικές στοχεύσεις του
Υποχώρησε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Υπεγράφη η συλλογική σύμβαση για διοικητικό προσωπικό του Ανοικτού Πανεπιστημίου
Αισιοδοξεί για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στα ξενοδοχεία ο Παναγιώτου-Πώς προχωρά η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση
Στο 2,2% ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή τον Αύγουστο