Powered by

Ανέκαμψε η τιμή του χρυσού μετά τα στοιχεία για την αγορά εργασίας

Με απώλειες ξεκίνησε τις συναλλαγές της Τετάρτης (4/9) ο χρυσός, για να αλλάξει όμως εντελώς ρότα στην πορεία και να ολοκληρώσει την ημέρα ανοδικά, αντλώντας ώθηση από την εξασθένιση του δολαρίου και τη μείωση των αποδόσεων των ομολόγων μετά τις αναπτερωμένες ελπίδες για μια πιθανή μείωση των επιτοκίων από τη Fed μεγαλύτερη των 25 μονάδων βάση αργότερα αυτόν τον μήνα.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε νωρίτερα το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ έδειξαν ότι οι κενές θέσεις εργασίας τον Ιούλιο υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο 3,5 ετών, καταδεικνύοντας ότι η περιοριστική πολιτική της Fed έχει αρχίσει να γίνεται αισθητή και στην αγορά εργασίας.

Ειδικότερα, οι νέες θέσεις εργασίας, που αποτελούν μέτρο για τη ζήτηση εργασίας, μειώθηκαν κατά 237.000 στα 7,673 εκατομμύρια στο τέλος Ιουλίου, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2021, σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου Στατιστικών Εργασίας του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, επί τα χείρω αναθεωρήθηκαν και τα στοιχεία για τον Ιούνιο, που πλέον δείχνουν ότι υπήρχαν 7,910 εκατομμύρια κενές θέσεις εργασίας αντί θα 8,184 εκατομμύρια που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως.

Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ, αναπτέρωσε τις ελπίδες των επενδυτών ότι η Fed ενδεχομένως να προχωρήσει στην προσεχή συνεδρίασή της σε μια μείωση των επιτοκίων μεγαλύτερη των 25 μονάδων βάση, που έχει προεξοφλήσει η αγορά.

Play Video

Είναι ενδεικτικό ότι οι πιθανότητες να δούμε μια μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στις 17-18 Σεπτεμβρίου αυξήθηκαν στο 49% από το 41% που ήταν πριν την ανακοίνωση των στοιχείων για τις κενές θέσεις εργασίας.

Άλλωστε, η αγορά αναμένει ότι έως το τέλος του έτους τα επιτόκια θα μειωθούν κατά 100 μονάδες βάσης, που σημαίνει ότι στις τρεις συνεδριάσεις που απομένουν μέχρι τον Δεκέμβριο, η Fed εκτιμάται ότι θα κάνει μία μείωση κατά 50 μονάδες βάση, και το ερώτημα είναι εάν θα το πράξει τον Σεπτέμβριο ή όχι.

Στο πλαίσιο αυτό, οικονομολόγοι, επενδυτές και αναλυτές περιμένουν αύριο τα στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και την Παρασκευή την κυβερνητική έκθεση για την απασχόληση συνολικά σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που εκτιμάται ότι θα καθορίσουν και το ύψος της μείωσης των επιτοκίων που θα δούμε τον Σεπτέμβριο.

Σε κάθε περίπτωση, ο κύκλος μείωσης του κόστους δανεισμούς θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι θα ξεκινήσει αργότερα αυτό το μήνα, γεγονός που μόνο θετικές εξελίξεις προμηνύεται για τον χρυσό, καθώς θα αυξήσει την ελκυστικότητα του πολύτιμου μετάλλου που δεν προσφέρει αποδόσεις.

Έτσι, ο χρυσός έσβησε τις αρχικές απώλειές του και ολοκλήρωσε την ημέρα ελαφρώς ανοδικά, με την τιμή του στην αγορά σποτ να ενισχύεται κατά 0,1% στα 2.494,24 δολάρια η ουγγιά, ανακάμπτοντας από το χαμηλό δύο εβδομάδων που βρέθηκε νωρίτερα, στα 2.471,80 δολάρια η ουγγιά.

Αντίστοιχη άνοδο σημείωσε και η τιμή του αμερικανικού συμβολαίου παράδοσης Δεκεμβρίου που έκλεισε στα 2.526 δολάρια η ουγγιά.

Ανοδικά κινήθηκε και η τιμή σποτ για το ασήμι, που ενισχύθηκε κατά 0,5% στα 28,18 δολάρια η ουγγιά, ενώ αντίστοιχη άνοδο κατέγραψε και η τιμή σποτ για την πλατίνα, στα 907,68 δολάρια η ουγγιά. Αντίθετα, πτωτικά κινήθηκε το παλλάδιο, χάνοντας σχεδόν 1% για να διαμορφωθεί στα 929,25 δολάρια η ουγγιά.

Δειτε Επισης

Γερμανία: Άνοιξε έρευνα για την Commerzbank-Δυσαρέσκεια για UniCredit
Αγορές: Όλα τα βλέμματα στραμμένα στη Fed-Οι κινητήριοι μοχλοί της εβδομάδας
Πλουσιότεροι θα γίνουν οι πλούσιοι-Στα πόσα τρις δολάρια θα εκτοξευθεί η περιουσία τους
Νάγκελ: Χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια για να βγει από το τέλμα η γερμανική οικονομία
Βρετανία: Κρατικοποιεί τον φορέα εκμετάλλευσης δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας για €746 εκ.
Οριστικοποίησαν υψηλούς δασμούς στα κινεζικά EVs και σε μπαταρίες οι ΗΠΑ-Αυξήσεις δισεκατομμυρίων
Η εκτίμηση του CEO της μεγαλύτερης ιδιωτικής τράπεζας της Τουρκίας για μείωση των επιτοκίων στην χώρα
Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας: Αύξησε το επιτόκιο αναφοράς της κατά 100 μονάδες βάσης στο 19%
Κομισιόν: «Όχι» στις συμβιβαστικές προτάσεις κινεζικών εταιρειών EV για το σχέδιο δασμών
Η παραγωγή της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας και οι πωλήσεις οχημάτων στο οκτάμηνο